Finans og økonomi

40 prosent billigere siden nyttår

Dinside Som vi har poengtert her på Dinside en rekke ganger tidligere, er nesten alltid den smarteste PC-oppgraderingen du kan gjøre å bytte ut harddisken med en elektronisk, flashminnebasert SSD.

Les også: Slik oppgraderer du fra harddisk til SSD

Har blitt billigere igjen

Dårligere tilgjengelighet på flashminne førte imidlertid til at prisene på SSD-er gjorde et betydelig byks i fjor høst. Siden nyttår har derimot prisene sunket kraftig, spesielt gjelder dette mange modeller med kapasitet på rundt 250 og 500GB.

For førstnevnte ligger nå nivået på sitt laveste noensinne, ifølge Prisjakt, med priser som starter på 799 kroner. For SSD-er med kapasitet på 500GB har prisene ligget på under 1.400 kroner på de rimeligste inntil nylig, i skrivende stund starter de på 1.624 kroner.

Les også: Snart dobles SSD-kapasiteten

40 prosent ned siden nyttår

Ifølge samme kilde er den aller mest populære SSD-en i øyeblikket Samsung 850 EVO med 500 GB kapasitet. Ved nyttår kostet denne rundt 2.300 kroner hos rimeligste forhandler, 31. august kunne du få den til 1.399 kroner.

Det tilsvarer en prisnedgang på nesten 40 prosent.

Forventer stabil tilgang og priser

Nå – to dager senere, har prisen imidlertid økt til 1.749 kroner, men dette prisbykset gjelder først og fremst denne SSD-en, og kan vise seg å bli kortvarig.

– Foreløpig er signalene at både priser og tilgjengelighet kommer til å være stabile i tiden som kommer, sier SSD-produktsjef hos Komplett, Hildegunn Bjerknes.

Hun forteller videre at etterspørselen etter SSD-er med kapasitet på 500GB er sterkt økende, og at flere og flere går for 1TB. Rimeligste SSD med 1TB kapasitet koster i skrivende stund 3.499 kroner, omtrent på nivå for ett år siden.

 (Foto: Bjørn Eirik Loftås)

SSD-er fås både i vanlig 2,5 tommers utgaver med SATA-tilkobling, og i mindre formater for mSATA og PCI-E. Sistnevnte åpner for høyere hastigheter, og brukes ofte i dyrere, tynne PC-er. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)

Fortsatt mye dyrere enn harddisker

Til sammenligning koster rimeligste harddisk i samme format (2,5 tommer) 540 kroner. Ytelsen på denne ligger imidlertid langt bak selv de enkleste SSD-ene.

Hvis du synes SSD blir for dyrt, og harddisk for tregt, kan du alternativt velge en hybridløsning, en såkalt SSHD.

Dette er harddisker med en innebygd SSD-del til data som benyttes ofte. Våre tester viser at de er en god del raskere enn rene harddisker, men kan ikke måle seg med de raskeste SSD-ene.

Den rimeligste SSHD-en med 1TB kapasitet koster i skrivende stund 747 kroner.

Les også:
Montert SSD? Da bør du installere Windows på nytt. Slik gjør du det

Fullt etter Windows 10-oppgradering?

Kilde for: Data – DinSide.no