Mobil

Apple klar med norsk utgave av Siri

DinsideDa Apple avduket iOS 9 tidligere i uka brukte de mye tid på å prate om at taleassistenten Siri kommer til å bli smartere og vil blant annet kunne gi deg informasjon du trenger før du trenger det, akkurat som Googles Google Now.

Den mest spennende nyheten sett med norske øyne, som ikke ble nevnt med et eneste ord, er imidlertid at Siri endelig vil komme i norsk utgave.

Dermed blir Apples taleassistent den første til å støtte norsk fullt ut, før både Google Now og Microsofts Cortana.

Fire års ventetid

Siri ble introdusert i 2011 sammen med iPhone 4S, og til å begynne med var det kun støtte for engelsk, fransk og tysk.

I løpet av årene har stadig flere språk blitt lagt til, men ikke norsk. Urettferdig synes selvfølgelig vi, all den tid en av Siris gründere, Dag Kittlaus, har norske aner, og tjenesten skal være oppkalt etter den kjente meteorologen Siri Kalvig.

Som om ikke det var nok, fikk både svenskene og danskene tilgang tidligere i vår i en oppdatering av iOS 8.

Kommer i høst

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

NORSK BOKMÅL: Her er det nye språkvalget oppdaget i betaversjonen av iOS 9, som slippes i høst en gang. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

iOS 9 kommer til høsten, men den første betaversjonen er allerede lansert for utviklere. Det er i denne at man har oppdaget at den norske Siri-støtten er på plass.

Vi lot oss friste til å prøve, selv om det å installere uferdig programvare alltid medfører en risiko om at ting og tang slutter å fungere som det skal.

«Hei Siri»

Etter å ha oppdatert til iOS 9 på en test-iPhone ganske smertefritt, gikk vi inn i innstillingene for Siri, og fant det nye språkvalget, «Norsk Bokmål», valgte det og gikk ut igjen. Deretter var det bare å spørre og få svar fra Siri på fullt forståelig norsk.

Om du ikke vet det, er det to måter å aktivere Siri på.

Den vanligste er å trykke og holde inne hjemknappen (du har kanskje gjort dette ved en feiltakelse og irritert deg over at du har fått opp Siri).

Du kan også bare si «Hei Siri», men da må enheten være koblet til en lader.

LES OGSÅ: Cortana spår Premier League

Sliter litt med uttalen

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

NATURLIGE SPØRSMÅL:: Det er meningen at du skal kunne snakke til Siri som du ville gjort til en person, med en naturlig stemme. Her er noe av det du kan spørre om. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

At Siris norskferdigheter ikke er like godt utviklet som de engelske, er lett å høre med en gang. Med fire år på baken for sistnevnte, skulle det bare mangle.

Hun er tydelig mer robotaktig i stemmen, og leser selv utenlandske ord på norsk. For eksempel blir «iPhone» til «ipone».

Alle som har hatt med en norsk GPS-navigator på utenlandsferie, vet hvordan det høres ut.

Det er godt stykke unna å høres ut som «Samantha» i Spike Jonze-filmen Her, for å si det sånn.

LES OGSÅ: Nå blir Google Now enda bedre

Men forstår oss godt

Vi synes likevel hun er overraskende god på å tolke det vi sier riktig, akkurat som iOS’ norske dikteringsfunksjon.

Det hender vi ser at det vi sier blir lest inn feil, men etter å ha tenkt seg litt om klarer hun likevel å skjønne hva vi mente. Vi opplever riktignok den amerikanske utgaven som mer treffsikker i så måte.

Hvor godt hun forstår ulike norske dialekter, vet vi ikke. Min oslodialekt virker ikke å være noe problem, men det kan godt hende det er helt motsatt for en fra Indre Sogn. (Har du noen erfaringer, del gjerne i kommentarfeltet under!)

Det er for øvrig sånn at jo mer du bruker Siri, jo bedre vil hun forstå deg, ifølge Apple, altså læres hun opp med tiden.

LES OGSÅ: Slik blir Apples CarPlay

Noen feil og mangler

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

MORSOM: Apple har utstyrt taleassistenten med en rekke svar som kan få deg til å le. De har også latt seg oversette til norsk. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Vi har ikke vært helt forskånet for feil; av og til går det litt tregt, men det er ikke godt å si om det skyldes problemer på Apples side eller med vår egen nettforbindelse.

Forhåpentligvis er de verste feilene luket ut ved offisiell lansering.

Norske Siri kan ikke brukes til like mye som den amerikanske. I USA har man en del ekstra funksjoner, for eksempel kan hun søke slå opp sportsresultater eller gjøre restaurantbookinger.

Vi savner også Wolfram Alpha-integrasjon, som gjør det mulig å få direkte svar på spørsmål som hva hovedstaden i Norge er, hvem er president i USA, hvor mange kalorier er det i en brownie, hvor mye 100 dollar er i norske kroner og så videre.

I skrivende stund søker Siri bare opp hele frasen i Bing-søkemotoren.

LES OGSÅ: ZTEs nye mobil har nettløs talestyring

Se video

I videoen under kan du se norske Siri i aksjon. Et relativt vellykket forsøk, selv om det sklir litt ut mot slutten.

Kommer vi til å bruke det?

Å styre mobilen med stemmen i det offentlige rom er omtrent like sosialt akseptert som det å ta bilde med nettbrett, altså ikke greit i det hele tatt. Det trekker dog opp at vi kan nå snakke norsk i stedet for norwenglish engelsk.

Jeg så absolutt fordelen med å for eksempel få Siri til å sende en epost, fylle inn rikitig avsenderadresse, emnefelt og selve innholdet i mailen, idet jeg gikk nedover gata, slik at jeg kunne konsentrere meg mer om det som skjedde på veien i stedet for mobilskjermen.

Det er kanskje enda mer nyttig mens man kjører, all den tid vi ikke har lov til å bruke mobilen om vi sitter bak rattet, men selvfølgelig gjør det likevel.

Pro-tip: Du ser litt mer normal ut om du tar på deg ørepropper og bruker handsfree-funksjonen til å snakke.

LES OGSÅ: Amazon Echo kan handle for deg

Kilde for: Mobil – DinSide.no