Mobil

Du kan få fjernet informasjon

Dinside Å søke på sitt eget navn i en søkemotor, er noe de fleste har gjort.

Dette kan fort by på flere ubehagelige overraskelser, i form av gamle innlegg du trodde var borte for lenge siden.

Så hva kan du gjøre, og hva er rettighetene dine?

LES OGSÅ: Ti kjekke Google Maps-triks

Dette sier loven

EU-domstolen avgjorde 13. mai 2014 at EUs personverndirektiv og nasjonal personvernlovgivning gjelder for søkemotorselskaper som har tilstedeværelse i et EU-land.

Dommen slår blant annet fast at slike selskaper har et selvstendig behandlingsansvar for personopplysningene som indekseres, selv om opplysningene først er publisert av andre medier.

Kilde: Datatilsynet.

Du kan søke om fjerning selv

EU-domstolen avgjorde i fjor at du skal kunne kreve at søkemotorer avindekserer navnet ditt. Indeksering vil si prosessen som ordner et sett med data slik at det blir mulig å gjenfinne de basert på ulike søke-kriterier.

Som en følge av EU-avgjørelsen har Google laget et skjema som alle som ønsker å fjerne noe fra søkemotoren kan fylle ut. Dette kan for eksempel dreie seg om innlegg under nettsaker som man ønsker ikke skal dukke opp i et Google-søk.

Datatilsynet understreker at dette dreier seg om fjerning av av søketreff – det fjerner ikke kilden som søketreffet kommet fra. Ønsker du at innlegget ditt skal bli helt borte, må du selv gå inn å fjerne dette. Er det snakk om noe du ikke kan fjerne selv, bør du ta kontakt med slettmeg.no.

Ifølge dommen kan privatpersoner bringe saken inn for domstolene eller nasjonale personvernmyndigheter dersom ikke Google etterkommer kravet om sletting, opplyser Datatilsynet.

LES OGSÅ: Last ned alt du har søkt etter på Google

Fjerne autosøk

Når du skriver inn et navn i Google, dukker det ofte opp forslag til hva du kan søke på bak navnet. Noen av disse forslagene kan oppfattes som belastende, og også disse ordene har du mulighet til å søke om å få fjernet.

 (Foto: SKJERMDUMP)

AUTO-SØK: Søker du på Kong Harald, kommer disse forslagene opp i Google. Det er mulig å søke om å fjerne disse auto-søkene også. (Foto: SKJERMDUMP)

Dette ble avgjort etter at Datatilsynet behandlet to klager på Googles søknadsbehandling i forbindelse med auto-fullførfunksjonen til søkemotoren.

Siden dommen ble slått i kraft har Google mottatt rundt 270 000 klager. Rundt 41 prosent av alle klagene har fått gjennomslag.

«Når vi evaluerer en forespørsel, ser vi på om resultatet inkluderer utdatert eller unøyaktig informasjon om personen. Vi legger også vekt på om det finnes en offentlig interesse for at informasjonen skal forbli i søkeresultatene våre – for eksempel om det relaterer til økonomisk svindel, faglig/profesjonell uaktsomhet, straffedommer eller den offentlige atferden din som offentlig tjenesteperson,» skriver Google på sine nettsider, som en forklaring på hvem som får godkjent klagen sin og ikke.

LES OGSÅ: Prøv nye Windows 10 uten risiko

Offentlige personer klager

Rannveig Bakke Tvedten, juridisk rådgiver i Datatilsynet, sier til Dinside at tilsynet har behandlet i underkant av 20 saker hvor Google ikke har etterkommet kravet om sletting. Datatilsynet har igjen gitt rundt 40 prosent av disse gjennomslag for klagen sin.
– Sakene som ikke har fått gjennomslag hos oss er nesten utelukkende saker som omhandler personer som har vært i media. Det er da snakk om store kriminalsaker eller politiske diskusjoner, hvor vedkommende har en offentlig rolle, sier Bakke Tvedten.

Videre forklarer hun at den som klager ofte føler den ikke har blitt fremstilt på den måten som var forventet i forkant.

– Vi vurderer det da slik at det har såpass stor relevans for almenheten at det ikke bør fjernes, understreker hun.

Videre råder hun de som har noe de ønsker å fjerne til å være nøye når de fyller ut skjemaet til Google.

– Fyll ut så grundig du klarer, og dokumenter gjerne hvis du kan det. Det er ikke alltid alle har full oversikt over de norske forholdene, og hvordan vi forholder oss til offentligheten. Er du uenig i Googles avgjørelse bør du la Datatilsynet overprøve avgjørelsen deres, avslutter hun.

LES OGSÅ: Gmail: Nå kan alle angre epostene sine

Kilde for: Mobil – DinSide.no