Finans og økonomi

Ikke kjøp dyr Blu-ray-spiller nå

Dinside Blu-ray-spillere fås helt ned i noen få hundrelapper. Og om din gamle har fått hikke og du trenger en ny på rappen, må du jo gjerne kjøpe en slik.

Men planlegger du å kvitte deg med flere tusen kroner og kjøpe en gjev toppmodell som Oppo BDP-105D, Panasonic DMR-BCT74 eller Marantz UD7007, anbefaler vi at du tenker deg svært godt om.

Super-utgaven av Blu-ray: Du må ha ny spiller

Ikke la deg lure av «4K»-merket

For like om hjørnet er de nye Blu-ray-spillerne med 4K (også kalt UHD)-teknologi. Det vil si fire ganger så høy oppløsning som dagens 1080p, kvaliteten som dagens Blu-Ray-filmer har.

For å få utbytte av 4K må du naturligvis ha en tilsvarende TV som støtter den nye teknologien. Men de aller fleste TV-er som selges i dag – i hvert fall fra det midtre prisfeltet og oppover – har faktisk støtte for dette.

 (Foto: AMAZON)

IKKE EKTE 4K Merker som dette er festet på mange Blu-ray-spillere. (Foto: AMAZON)

Det har derimot ikke dagens Blu-ray-spillere. Mange av dem har riktignok «4K»-merke på fronten, men da dreier det seg om oppskalering fra 1080p og ikke ekte 4K.

Ekte 4K krever nemlig både nye spillere og nye disker, og verken det ene eller andre er på plass ennå.

Akkurat når de nye spillerne og diskene kommer, er usikkert. Men at de er nær forestående, er ganske opplagt, og mye tyder på at vi vil få se flere eksempler på spillere på årets IFA-messe i Berlin, som starter i begynnelsen av september.

LES OGSÅ: Her er den første 4K Blu-ray-spilleren

Dramatisk nedgang i salget

 (Foto: BLU-RAY DISC ASSOCIATION)

synker: Stadig flere ser på strømme-film, og salget av Blu-ray har falt dramatisk. (Foto: BLU-RAY DISC ASSOCIATION)

Nå er det jo slik at salget av fysiske medier og tilhørende spillere synker dramatisk. Ifølge statistikken fra den norske elektronikkbransjen sank salget av Blu-ray-spillere med hele 43 prosent i fjor. Og den norske videobransjen kan rapportere om et fall på 30 prosent fra 2013 til 2104. Begge deler målt i antall enheter.

Netflix, som for øvrig har startet så smått med 4K, er bare ett eksempel på hvor filmverdenen går hen. Og harddiskprodusenten Western Digital kom ifølge danske Rekordere.dk nettopp med en harddisk full av 4K-filmer, etter avtale med Samsung og filmbransjen.

Forskjellen fra 1080p til 4K: Du skal sitte veldig nær skjermen

Og hva vil det koste?

 (Foto: SONY)

FILMER: Ingen vet i dag når 4K-filmene kommer og hva de vil koste. Trolig blir vi klokere på IFA-messen om en måned. (Foto: SONY)

Foreløpig har vi ikke fått noen indikasjoner om priser, men vi vil tippe at spillerne helt i begynnelsen vil ligge i området rundt 5000 kroner. Trolig vil det gå raskt nedover mot 2000-tallet. Så får vi se hvor lang tid det går før prisen er i fritt fall til under 1000-lappen.

Diskene er i utgangspunktet ikke mye dyrere å produsere enn standard Blu-ray. Her vil vi tippe en femtilapp over dagens pris på filmer, altså om lag 230 kroner. Om utviklingen følger vanlig Blu-ray, vil vi også her raskt se et kappløp mot hundrelappen.

LES OGSÅ: Netflix blir dyrere

Denne gangen blir det vanskeligere

I motsetning til forrige gang elektronikk- og filmbransjen lanserte et nytt fysisk lagringsmedium, har de denne gangen konkurranse fra andre medier som kan levere omtrent tilsvarende bildekvalitet til det som i hvert fall oppfattes å være langt lavere pris.

I tillegg får de ikke drahjelp av en ny spillkonsoll (Sonys Playstation 3), slik tilfellet var med den første utgaven av Blu-ray

Skal Blu-ray overleve i en ny form, er det derfor viktig for bransjen å få det raskt ut i massemarkedet.

Verken bransjen eller forståsegpåerne som analyserer den virker skråsikre på om de klarer det denne gangen. Men hva tror du? Bruk stemobjektet, eller debatten under saken!

Kilde for: Data – DinSide.no