Finans og økonomi

iPad Pro utfordrer PC-en

Dinside Den kom ikke som en stor overraskelse, men nå er altså iPad Pro omsider annonsert. Den blir omtalt som den største nyheten siden den første iPaden kom i 2010, noe den beviselig også er – rent fysisk. Skjermen måler 12,9 tommer, og er like bred som iPad Air 2-skjermen er høy.

Oppløsningen på skjermen er 2732 x 2048 piksler, eller totalt 5,6 millioner piksler. Tykkelsen på brettet er 6,9mm, som er 0,7mm tykkere enn iPad Air 2.

Les også: Her er de nye iPhonene

Kraftig maskinvare

På innsiden sitter den nye A9X-prosessoren, som skal være inntil 1,8 ganger raskere enn forgjengeren A8X i iPad Air 2. Apple påstår faktisk at den byr på en ytelse som er høyere enn på 80 prosent av bærbare PC-er på markedet.

Grafikken har også fått en kraftig oppgradering, og skal nå være raskere enn 90 prosent av PC-ene på markedet. Den sørger også for variabel oppfriskning av bildet, avhengig av hva som vises. Er det lite bevegelse, skal dette være med på å spare strøm, og Apple regner batteritiden til 10 timer ved variert bruk, som på iPad Air 2.

 (Foto: APPLE)

Større: iPad Air 2 mot iPad Pro. (Foto: APPLE)

PC-erstatning

Sammenligningene med PC-er kom neppe tilfeldig, for den nye iPad-en har egenskaper som virkelig bør gjøre den i stand til å utfordre deler av PC-markedet. Foruten høy ytelse og større skjerm, får den støtte for fleroppgavekjøring og to app-vinduer på skjermen samtidig gjennom den nye iOS 9. En rekke nye og mer avanserte apper for produktivitet og arbeid skal være på plass til brettet er i butikkene i november.

 (Foto: APPLE)

Med iOS9 kan du kjøre to apper side om side, på iPad Pro blir hver del nesten like stor som på iPad Air 2. (Foto: APPLE)

For øvrig har iPad Pro fått fire høyttalere, med lydnivå som justerer seg automatisk i forhold til hvordan du holder iPad-en.

Ny penn og tastatur

Apple benyttet også anledningen til å lansere Apple Pencil og Smart Keyboard. Førstnevnte er en penn som brukes til presisjonsarbeid på iPad Pro, for eksempel blant designere og arkitekter. Opptegning skal være nesten like raskt som penn på papir, og avhengig av hvordan du holder den og hvor hardt du trykker, forandrer strekene seg som om det var en «ekte» penn.

 (Foto: APPLE)

Med Apple Pencil blir det enklere å drive med presisjonsarbeid på iPad-en. (Foto: APPLE)

Apple hadde invitert blant annet Adobe til å vise hvordan pennen kan brukes i noen av deres nye apper. De hadde også invitert Microsoft til å vise hvordan pennen kunne brukes til å lage sirkler og notasjoner i Office-appene Excel, Word og PowerPoint.

Smart Keyboard er et tynt tastatur som kobles til iPad Pro gjennom en ny tre-punkts magnetkontakt. Det er batteriløst, og får strøm fra iPad gjennom kontaktene.

Det nye Magic Keyboard (Foto: APPLE)

Det nye Magic Keyboard (Foto: APPLE)

Fra 799 dollar

iPad Pro kommer i tre farger, sølv, gull og svart, og i tre forskjellige konfigurasjoner. Den billigste har 32GB flashminne og koster 799 dollar (vi tipper rundt 7.000 kroner i norske butikker). I tillegg kommer en 128GB-utgave, og en 128GB-utgave med 4G-støtte. Disse koster henholdsvis 949 og 1079 dollar. Smart Keyboard vil koste 169 dollar, og Apple Pencil 99 dollar. Alt blir tilgjengelig i november.

Spesifikasjoner iPad Pro (Foto: APPLE)

Spesifikasjoner iPad Pro (Foto: APPLE)

En ny versjon av iPad Mini ble også lansert. Den er uforandret i forhold til forgjengeren, men vil ha samme raske prosessor som i iPad Air 2.

Vi kommer tibake med flere opplysninger og tester i løpet av høsten.

Les også: Her er de nye iPhonene

Kilde for: Data – DinSide.no