Data

Israel bagatelliserer trusler om «elektronisk holocaust»

(Dagbladet): Hackerkollektivet Anonymous har nok en gang kommet med trusler, og et løfte om «elektronisk holocaust» mot staten Israel for å «slette nasjonen fra det elektroniske kartet».

I den anledning har gruppa sluppet en video under navnet «Anonymous Message to Israel» der de truer med å angripe servere og nettsider som tilhører myndighetene, militæret og banker. Datoen for angrepet er 7. april.

– Kommer til å fortsette …

Videoen viser, som er vanlig i disse videoene, en mann kledd i dress og med en Guy Fawkes-maske. I tillegg er stemmen som snakker bare en elektronisk «voice-over».

– Vi kommer tilbake for å straffe dere igjen for forbrytelsene dere har gjort og gjør i palestinske territorier. Alt vi kan se er fortsatt aggresjon, bombing og drap på den palestinske befolkningen, sier stemmen.

Videoen viser også bilder av konflikten i Gaza i fjor, og kaller unge palestinere et symbol på «frihet, motstandskamp og håp». Det vises også bilder av den nyvalgte statsminister Benjamin Netanyahu i det som kan se ut som om et militært råd.

– Som vi lovte i vårt forrige angrep kommer vil til å fortsette med det helt til det palestinske folk er fritt. Det er derfor elite-lag av hackere fra hele verden nå slår seg sammen i solidaritet med det palestinske folk mot Israel. Som en stor enhet for å forstyrre og slette Israel fra det elektroniske kartet. Den 7. april skal vi vise dere hva elektronisk holocaust betyr.

Bagatelliserer angrepet

Anonymous har kommet med hackerangrep mot Israel flere ganger tidligere. Dette er det tredje året hvor aksjonen er varslet den 7. april, en dato som kommer en drøy uke før Israel har sin egen merkedag for å minnes holocaust – Yom HaShoah.

Israel ser ikke selv på hackergruppa som en trussel. I alle fall ikke om man skal tro Benjamin T Decker, en analytiker hvis spesialfelt er IT-sikkerhet. Han bagatelliserer truslene.

– Etter hvert som årene har gått har vi sett at skadene på vår elektroniske infrastruktur har vært minimal. Hovedsakelig er grunnen til dette at Israel er pionerer på elektronisk krigføring – både når det kommer til angrep og forsvar. Truslene handler hovedsakelig om å vise seg fram, sier han til Newsweek.

Det er derimot noe uenighet om hvor stor skade de tidligere angrepene har gjort. Ifølge Anonymous selv gjorde de i 2013 skade for 24 milliarder kroner da de angrep 100 000 nettsider, 40 000 Facebook-sider, 5000 Twitter-kontoer og 30 000 israelske bankkontoer, ifølge Haaretz.

IS

Det er ikke bare Israel som står på lista over de Anonymous ser på som sine fiender. Også terrorgruppa IS har fått gjennomgå, men da de i februar ble mål for et hackerangrep slo IS-sympatisørene raskt tilbake.

Dagen etter at hackerkollektivet Anonymous kunngjorde at de har stengt ned bortimot 800 Twitter-kontoer tilknyttet den Islamske Staten (IS), slo IS-hackere til på det sosiale nettstedet.

Gruppa, som kaller seg «Cyber-kalifatet», skal ha hacket flere Twitter-kontoer, deriblant kontoen til det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek.

– Vi kan bekrefte at Newsweeks Twitter-konto ble hacket i dag tidlig, og vi har siden fått kontroll over kontoen igjen. Vi beklager de støtende meldingene som kan ha blitt sendt ut fra vår konto i denne perioden, og jobber med å styrke sikkerheten vår, sier nyhetsredaktør Kira Bindrim i en uttalelse.

Charlie Hebdo

Også i etterkant av terrorangrepet mot karrikaturmagasinet Charlie Hebdo dukket Anonymous opp i mediebildet. I klippet som ble lagt ut da kunne man se en maskert figur, hvis stemme var forvrengt. 

– Vi erklærer krig mot dere terrorister, sa personen. 

Han / hun la til at gruppen ville spore opp og stenge alle sosiale medier-kontoer som kunne kobles til terrorister for å hevne de som ble drept i angrepet.

Videoen kom også med en kunngjøring på pastebin kalt «en beskjed til alle fiender av ytringsfriheten». Her kom også hacker-kollektivet med sine kondolanser til «familiene til de berørte av denne feige og avskyelige handlingen».

Også her hjemme i Norge har Anonymous flere sympatisører og medlemmer. Dagbladet møtte noen av dem i vinter og kartla flere av deres metoder (krever innlogging).

Kilde for: Data – Dagbladet