Finans og økonomi

Jobber gratis for å få jobb

«Du trenger minimum tre til fem års relevant praksis» sto det i alle stillingsannonsene Linn Hoff Holstad (31) så på. Hun nærmet seg avslutningen av studiet i kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og forsto at hun måtte skaffe seg praktisk erfaring i yrket hvis hun skulle ha noen sjanse på arbeidsmarkedet.

Derfor søkte hun på en ubetalt praktikantjobb i en ideell organisasjon. Hun hørte ingenting.

– Da jeg ringte dem fikk jeg vite at de så etter en person med erfaring fra kommunikasjonsarbeid fra før, gjerne noen som hadde jobbet som journalist eller medierådgiver. Da begynte jeg å lure på hva som er poenget med praktikantjobber, hvis de blir besatt av folk som allerede er ferdig kvalifisert, sier Linn oppgitt.

– Jeg trodde poenget med slike stillinger var at de skulle være for folk som manglet praksis. 

Ga opp stillingsannonser

Hun skiftet strategi, og ga opp stillingsannonsene. Hun bestemte seg for å gjøre slik som mange av hennes studentkollegaer gjør: ta kontakt med en arbeidsgiver hun kunne tenke seg å jobbe for, og tilby sine tjenester – gratis.

Aftenposten har snakket med flere PR-byråer som forteller om en jevn strøm av henvendelser fra studenter som ønsker å jobbe for dem, uten lønn. Det får også Even Bolstad som leder HR Norge.

– Vi er veldig tilbakeholdne med å si ja til slikt. Vi har hatt utplassering fra HR-studenter ved forskjellige høyskoler, men da har det vært som en del av deres utdanningsopplegg. I utgangspunktet er det en vinn-vinn-situasjon: Virksomheten kommer i kontakt med spennende kandidater og kandidatene får vist seg frem og får praksis til CV-en. Det er ingenting ulovlig med det, så lenge vi ikke har noen lovfestet minstelønn i Norge. Men utfordringen kommer idet dette blir regnet som gratis arbeidskraft. Jeg mener at en person som gjør en jobb for en bedrift, skal ha betaling, sier Bolstad.

Les også:

Bekymret for utviklingen

– Mange selskaper er på jakt etter studenter som kan utføre gratisjobber for dem, sier Frida Marie Grande.

Hun er student ved Markedshøyskolen i Oslo og leder Kommunikasjonsforeningens studentlag i Oslo. Hun jobber selv gratis for Kreftforeningen i perioder, men er bekymret for utviklingen hun ser rundt seg.

– Det er ikke bra hverken for bransjen eller studentene hvis det oppstår en gråsone i arbeidsmarkedet der vanlig arbeid blir utført uten lønn. Hvis det er snakk om reell opplæring knyttet til utdannelsen er det greit, men det kan virke som om mange virksomheter kun er på jakt etter gratis arbeidskraft. Det er ikke greit. Det fører også til at mange studenter må jobbe ekstra ved siden av praksisjobben – bare for å tjene penger. Da blir det et enormt press.

«Bedre enn kassa på Kiwi»

En student Aftenposten har snakket med fortalte at hun jobbet to fulle dager i et PR-byrå ved siden av studiene. Der fikk hun ingen lønn, så i tillegg hadde hun en betalt jobb i en butikk noen kvelder i uken. Slikt dobbeltarbeid er ikke uvanlig blant kommunikasjonsstudenter, forteller Grande.

Karl Philip Lund, som underviser i digital markedsføring ved Markedshøyskolen, oppfordrer alle sine studenter til å skaffe seg så mye praksis som mulig.

– De fleste av studentene blogger for å få skrivetrening og for å profilere seg selv. De er vant til å bruke mye tid på sosiale medier uten å få betalt for det, og da blir overgangen til å jobbe med for eksempel sosiale medier for en bedrift veldig liten, sier han.

– Et ubetalt internship i noen måneder er en mye bedre investering i fremtiden enn å stå i kassa på Kiwi. Arbeidsgiver har jo utgifter ved opplæring, så jeg synes ikke det er urimelig at studenter ikke får lønn i en kortere periode.

Les også:

– Ubetalt driftsjobb – glem det!

Hans kollega Christine Calvert, som er studieleder for Digital markedskommunikasjon ved Norges Kreative Høyskole, ser litt annerledes på det.

– Rett som det er får jeg forespørsler fra firmaer som lurer på om det ikke hadde vært gøy for en av mine studenter å drive Facebooksiden deres. Da gjør jeg det helt klart at det er uaktuelt for meg å formidle en ubetalt driftsjobb til mine studenter. Jeg mener det er min plikt som foreleser å skjerme studentene fra gratisjobber de ikke har faglig utbytte av, sier hun.

Typiske ulønnede oppdrag kan være å jobbe med bedriftenes profilering i sosiale medier, røkte Facebooksider, prosjekt- og kampanjearbeid innenfor kommunikasjon og PR.

– Mitt råd til studentene er klart: Frivillig jobbing med faglig interessante arbeidsoppgaver og muligheter for opprykk – vurdér det. Ubetalt driftsjobb – glem det!

Les også:

Merker økt pågang fra studenter

Astrid Valen-Utvik, som driver eget rådgivningsfirma innenfor sosiale medier, har også merket økt pågang av studenter som tilbyr seg å jobbe gratis.

– Jeg har vært veldig skeptisk, sier Astrid. – I utgangspunktet synes jeg folk skal ha betalt for jobben de gjør, og jeg var redd for at det å ha en studentpraktikant betydde veldig mye papirarbeid.

Men så ringte Linn Hoff Holstad, som hadde lest om Astrids firma i avisen og som bodde i nærheten.

– Da Linn fortalte at hun bare ønsket å komme innom noen timer i uken for å prøve seg, og at dette ikke innebar noe byråkrati, fant jeg ut at det var verdt et forsøk.

Fikk mer ansvar – og lønn

Fra mai til november har Linn vært ulønnet praktikant hos Valen-Utvik og jobbet noen timer i uken med blant annet å skrive blogginnlegg. I høst kombinerte hun praktikantjobben med tilvenning i barnehagen for sønnen sin, samtidig som hun var arbeidssøker. Hun har gradvis fått flere oppgaver og større ansvar, og i november gikk hun over i en lønnet traineestilling.

Linn mener arbeidstimene hun har gitt fra seg gratis, har vært en god investering:

– Jeg har lært utrolig mye, og det har virkelig åpnet seg en helt ny verden av muligheter for meg.

– For at man skal kunne kalle noe en praktikantstilling, er det viktig at det er en reell opplæring og at det ikke strekker seg over for lang tid, mener Astrid Valen-Utvik.

– Det må ikke bli slik at man tar inn fullt kvalifiserte medarbeidere, lar dem utføre helt vanlig arbeid og kaller dem praktikanter. Da blir det ikke egentlig en praktikantordning, men en måte å skaffe seg gratis arbeidskraft på.

Ville tilby 50-prosentstilling uten lønn

Webselskapet gjorde om utlysningen etter heftig debatt.

Da Webgruppen i januar annonserte etter en ubetalt praktikant i 50 prosent stilling, som skulle ha som oppgave å publisere i sosiale medier, ble det heftig debatt i bransjens egen Facebookgruppe.

Mange mente at stillingsprosenten var altfor høy til å kalle det en praktikantjobb, og at arbeidet bar preg av å være driftsoppgaver, ikke opplæring. Webgruppen valgte å snu på hælen. Nå er stillingen gjort om til en dag i uken – med lønn.

– Vår rolle er å være kompetansegiver for webfolk i næringslivet, og vi så på praktikantordningen som en av flere måter å fylle den misjonen på, sier partner Nina Furu i Webgruppen.

«Vinn-vinn-situasjon»

Hun forteller at bedriften tidligere har hatt ulønnede praktikanter som har fått opplæring og raskt gått videre til andre, betalte jobber.

– Vi tenkte – kanskje naivt – at dette var en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Men vi hadde simpelthen ikke tenkt på signaleffekten og den bredere samfunnskonsekvensen av å benytte gratis arbeidskraft. Da vi fikk så sterke reaksjoner ble vi nødt til å tenke gjennom det en gang til og besluttet å endre vår ordning.

Nina Furu håper at flere i bransjen slutter å bruke ulønnede praktikanter, selv om det altså er en løsning på et dilemma mange studenter og nyutdannede møter på: At man ikke får jobb uten praksis og at man ikke får praksis uten å jobbe.

Hva sier loven?

Norge har ingen lovregulering av lønn. Det er helt opp til partene i et arbeidsforhold å avtale hvilken lønn som skal utbetales, enten individuelt eller som en del av en tariffavtale. Det opplyser Arbeidsdepartementet.

Det er altså fullt lovlig for en bedrift å ha folk på jobb uten å betale dem lønn. Men det er da ikke snakk om et reelt arbeidsforhold, ifølge advokat og arbeidsrettsekspert Sverre F. Langfeldt.

– For at det skal være et arbeidsforhold er det en grunnleggende regel at det må være en avtale om lønn i en eller annen form, sier han. Det nærmeste man kommer et arbeidsforhold uten lønn er slaveri, og det er jo forbudt. Men så lenge arbeidstageren kan forlate stedet frivillig, kan det vanskelig betegnes som slaveri. Det er altså ikke noe ulovlig ved en ulønnet praktikantavtale, så lenge den er inngått frivillig, men det kan ikke kalles et arbeidsforhold, sier han.

Kilde for: BT.no – Økonomi