Mobil

Krever 300 kroner for å slette mobilen din

Dinside Skal du selge eller gi bort den gamle mobilen din? Da er det greit å være trygg på at passord, personlige meldinger og annet andre har noe med ikke kommer på avveie.

Men ifølge ekspertene er det ikke bare å følge de vanlige sletteprosedyrene som er innebygget i telefonen.

Nøyer du deg med det, kan fortsatt data på telefonen være tilgengelig for uvedkommende som har de rette kunnskapene.

Elkjøp lanserer nå et tilbud der folk kan få slettet mobiltelefonen sin fullstendig for 300 kroner. Tilbudet er ikke koblet til kjøp av ny mobil, så det går fint an å komme med din gamle uten å føle seg presset, bedyrer presseansvarlig Øystein Schmidt hos Elkjøp.

LES OGSÅ: Slik sletter du mobilen før du selger den

 (Foto: FINN.NO)

SLETT FØRST: Du bør forsikre deg om at alle personlige data er borte før du selger. (Foto: FINN.NO)

«Ingen garanti»

– Dagens smarttelefoner og nettbrett er kraftige datamaskiner som logger og lagrer mer enn vi setter pris på. Innebygget spesialfunksjoner kan slette tilsynelatende mye data, men du har ingen garanti på at dine private bilder er borte for alltid. Hvis du prøver å ødelegge enheten, har du heller ingen garanti på at SIM-kortet og det interne og eksterne minnet også ødelegges. Utfordringen er at folk flest ikke vet hvor data er lagret på enheten, sier salgssjef Lars Løfsgaard i Ibas i en pressemelding fra Elkjøp.

I pressemeldingen vises det til en Yougov-undersøkelse der 70 prosent svarer at de er opptatt av at personlig data ikke kommer på avveie når de skifter ut sine gamle mobiler og nettbrett.

Samtidig oppgir bare 11 prosent at de sørget for at denne informasjonen virkelig ble slettet på sin gamle enhet.

LES OGSÅ: Slik klargjør du iPhone for salg

Proff-sletting for 300 kroner

– Det går nok an å foreta slik sletting selv. Men da må man ha riktig programvare og god kunnskap. Gjennom en kjede som Elkjøp kan man nå få andre til å gjøre det for seg. Du får telefonen tilbake helt tom for data, med nyeste tilgjengelige versjon av programvaren installert. Du får også et sertifikat som viser at telefonen virkelig er slettet, sier Ibas-salgssjefen til Dinside.

Ibas bruker programvare fra finske Blancco når de sletter telefonen. Programvaren fungerer både på iOS, Android, Windows Phone og Blackberry.

– Dette er den samme metoden som vi bruker på telefonene til våre bedriftskunder. Slike kunder vil jo føle seg helt trygge på at ikke forretningskritisk informasjon kommer på avveie. Profesjonell sletting har så langt vært både for dyr og lite tilgjengelig for privatkunder, sier Løfsgaard.

LES OGSÅ: Slik fjerner du alle personlige data

«Gjør det selv godt nok»

Ifølge det amerikanske selvhjelpsnettstedet Lifehacker er det bare forsvarshemmeligheter som krever en profesjonell sletting. Vanlige sletteprosedyrer som kan uføres ved hjelp av telefonens innebygde funksjoner er gode nok, hevder de.

 (Foto: DX.COM)

UKRYPTERT. På Android-telefonene ligger data åpnet. Du bør kryptere før du sletter, mener ekspertene. (Foto: DX.COM)

Vel og merke om dataen på telefonen er kryptert, før den slettes. Da blir det nemlig komplisert å få rekonstruert den, noe som ikke er langt så komplisert om dataen ikke er kryptert.

Har du en iPhone, så er data allerede kryptert. Da er det bare å slette dem. Skulle noen likevel klare å rekonstruere dem, er de ekstremt vanskelige å tyde, skal vi tro Lifehacker. Med Android-telefoner anbefaler de først å kryptere data før man begynner å slette.

LES OGSÅ: Slik sletter du sikkert

Her er oppskriften

Gjør dette aller først:

 1. Ta backup av alle data du trenger
 2. Fjern SIM-kortet
 3. Fjern eksternt minnekort om du har et slikt (ikke iPhone). Om du vil selge kortet sammen med telefonen, må du dypformatere (overskrive alle data) kortet i en PC eller Mac. Vanlig sletting holder ikke.
 (Foto: APPLE)

TRYGT: på iPhone ligger data allerede kryptert, så du trenger bare å følge en enkel sletteprosedyre. (Foto: APPLE)

Slette iPhone:

 1. Gå til Innstillinger > Generelt
 2. Bla helt nederst og trykk på Nullstill.
 3. Trykk så på Slett alt innhold og alle innstillinger
 4. Hvis du har en kodelås, må du taste inn den
 5. Når det er gjort, vil du bli spurt en siste gang om du vil slette alle dataene dine
 6. Trykk på Slett iPhone
 (Foto: HTC)

VARiERER: Android-telefoner er ulike. Her er sletteprosedyren på en HTC-modell. (Foto: HTC)

Slette Android-telefoner:
Dette er litt mer komplisert. Framgangsmåten er ulik fra merke til merke, og du må nok uansett foreta et dypdykk i menyene.

I motsetning til iPhone er ikke kryptering installert fra starten av. Om du vil være helt sikker på at dine data er borte, må dette aktiveres spesielt før du sletter alle data og stiller telefonen tilbake til fabrikkinnstillingene. De aller fleste Android-modeller kan krypteres. Hvordan du gjør dette, varierer fra modell til modell.

Samsungs Galaxy-telefoner er blant de mest solgte Android-telefonene på det norske markedet. Slik er oppskriften på disse (kryptering):

 1. Velg Låseskjerm og sikkerhet
 2. Deretter Andre sikkerhetsinnstillinger
 3. Og så Krypter enhet

Så sletter du:

 1. Velg Innstillinger
 2. Deretter Sikkerhetskopi og gjenoppretting
 3. Og så Gjenopprett fabrikkinnstillinger
 (Foto: MICROSOFT)

ENKELT: På Windows Phone er sikker sletting gjort i en håndvending. (Foto: MICROSOFT)

Slette Windows-telefoner:

 1. Gå til Innstillinger
 2. Velg om fra menyen
 3. Trykk på tilbakestill mobilen

Telefonen blir med andre som ny fra butikken. Ifølge kunnskapsrike bidragsytere på Windows Phone-forumet Windows Phone Central har ingen så langt klart å få tak i data som er slettet fra en Windows Phone.

Kilde for: Mobil – DinSide.no