Finans og økonomi

Pass deg for falske bøker på Amazon

Dinside Amazon er verdens største nettbokhandel, full av e-bøker av ymse kvalitet.

Men noen av dem er dessverre så dårlige at det grenser til svindel.

Og enkelte kan vi vel i beste fall bare karakterisere som forsøk på juks.

LES OGSÅ: Slik får du gratis e-bøker

Guide til mini-PC

Under tittelen «Raspberry Pi 2: The Ultimate Raspberry Pi 2 User Guide» markedsføres en bok som helt åpenbart ikke er hva den gir seg ut for å være.

 (Foto: AMAZON)

IKKE BRUKBAR: Denne brukerveiledningen til mini-PC-en Raspberry Pi er slett ikke brukbar. Likevel får den glimrende omtale av leserne… (Foto: AMAZON)

Det dreier seg altså om en veiledning til Raspberry Pi, den lille, populære PC-en til 300 kroner du kobler til TV-en.

– Men den viser seg å være noe oppkok som enhver har kunnet raske sammen i løpet av et par minutter. Det er ikke gjort noe forsøk engang på å lage noe seriøst. Og dette tar de 29 kroner for, skriver en norsk kjøper av boka i en e-post til Dinside.

LES OGSÅ: Amazon med gratis refill

 (Foto: AMAZON)

LANG LISTE: Det mangler ikke på bøker om Raspberry Pi. Men ikke alle er like seriøse. (Foto: AMAZON)

Tvilsomt i toppen

Mannen, som foretrekker å være anonym, mener på ingen måte at dette er noen «ultimat guide» til Raspberry Pi.

– Amazon gir seg jo ut for å være en seriøs aktør, og det er de jo stort sett også. Men nå har det blitt så ille at du må søke andre steder for å finne fram til de gode bøkene. De tvilsomme havner ofte høyt oppe, sier han når vi ringer ham.

LES OGSÅ: Slik overfører du bøkene dine til Kindle

Bestilt omtale?

Under annonsen for boka ligger en rekke påfallende entydige, nærmest ekstatiske anmeldelser.

– Denne boken inneholder god informasjon om Raspberry Pi 2. Det gir en rask oversikt over historie og utvikling, skriver Melissa Angcon.

Anmeldelsen ser genuin ut, og kanskje er den det også. Men om man ser nærmere på profilene til «anmelderne» som alle er kjempefornøyd, så har de mistenkelige likheter når det gjelder øvrige bøker de anbefaler. Bøker som for øvrig har svært lite med teknologi og PC å gjøre.

Det kan utvilsomt virke som om dette er kontoer som er registrert av samme person eller personer som samarbeider – eventuelt mot betaling. To av profilene – på tross av ulike navn, er da også helt identiske. Mistanken går i retning av forfatteren selv.

Selvpublisering: 26-åring ble rik på å skrive egne e-bøker

 (Foto: AMAZON)

OMTALER: Alle ser ut til å være fornøyde, ofte på grensen til det ekstatiske. (Foto: AMAZON)

– Bare oppkok

Forfatteren Tony Brianson er ingen steder å finne på Google, utenom Amazon og en del e-bokhandlere vi aldri har hørt om.

Derimot får vi mange treff på den franske fotballspilleren Anthony Briançon, som blir kalt Tony på folkemunne.

Brianson har skrevet to bøker til: En om Apple Watch og en om Amazons høyttaler/elektroniske orakel Echo.

– Det kan virke som om denne fyren ligger i vannskorpa når det lanseres nye produkter. Så smører han raskt sammen noe for å cashe inn, mener vår kilde.

Kindle: Mest for lesehester

Sjekk før du kjøper

Det er tydeligvis ikke lett for Amazon å kontrollere hvert eneste produkt som legges ut for salg i butikken deres. Dermed er det oss – kundene – som må sjekke før vi kjøper.

Slike svindel-bøker er ofte mye billigere enn «offisielle» bøker om samme emne. Det burde i seg selv vekke mistanke. Det kan også være lurt å google tittelen, for å se om også andre utenfor Amazon har anbefalt eller eventuelt slaktet den.

Det er også lurt å sjekke om boka er gitt ut av et etablert forlag, eller om den er selv-publisert. Det siste behøver ikke nødvendigvis å bety at kvaliteten er dårlig, men et forlag siler og bearbeider som oftest utgivelsene sine før de kommer ut på markedet.

Svindel: Slik sjekker du om alt stemmer

 (Foto: AMAZON)

«NORSKE»: På Amazon fantes også bøker som ga seg ut for å være norske oversettelser av verdenslitteratur. (Foto: AMAZON)

«Norsk» bok-svindel

Det er for øvrig ikke første gang det påvises lureri i Amazons e-bokhandel.

I februar i fjor skrev ITavisenom et stort antall norske oversettelser av utenlandske bok-klassikere på Amazon. Disse er så vidt vi kan se fjernet nå.

Bøkene var svært billige, og talte forfattere som Irlands nasjonaldikter James Joyce og den danske eventyrfortelleren H.C. Andersen.

Oversetterne hadde tydeligvis svært mangelfulle norskkunnskaper, og det hele så ut til å være gjort ved hjelp av Googles oversetter.

Kilde for: Data – DinSide.no