Finans og økonomi

Pass deg for falske USB-minneplugger

DinsideBakgrunn: Fra tid til annen kjøper vi inn billige data- og elektronikkprodukter fra Kina, for å teste og skrive om dem her på Dinside. Noen ganger til glede, andre ganger til advarsel.

Minneplugger får stadig større kapasitet, og prisene synker. Sjekker du for eksempel eBay, vil du se at det er fullt mulig å finne USB-plugger med for eksempel 256GB kapasitet til en svært billig penge.

Mistenkelig billig penge.

256GB til gibort-pris

I skrivende stund finner vi en rekke plugger til rundt hundrelappen, flere av dem billigere. Med 256GB kapasitet, altså.

En rask titt på Prisjakt avslører at den billigste pluggen med 256 GB kapasitet i skrivende stund koster 882 kroner, mer enn ti ganger mer enn de billigste med samme kapasitet fra en rekke aktører på eBay.

Dette måtte vi sjekke ut. Kunne årsaken være norske ågerpriser?

Bestilte velkjent merke

Vi bladde oss gjennom et virvar av tilbydere og plugger på eBay, og landet til slutt på en plugg merket «Lenovo». Med en noe høyere pris enn de billigste (22 dollar) og navnet på verdens største PC-produsent på pluggen, måtte det vel være snakk om ekte saker?

Etter knappe to uker dukket en brun konvolutt opp i postkassen. En løs minneplugg lå løst inne i konvolutten, uten verken ordreseddel eller annet vedheng. Ikke akkurat noen emballering man forventer fra seriøse aktører …

Slik gikk det

Vi puttet pluggen i PC-en, høyreklikket på stasjonen – og noe overrasket konstaterte vi at den tilsynelatende hadde en kapasitet på 249GB. Vi overførte litt data til den, skrivehastigheten lå på rundt 10MB i sekundet. Alt virket i skjønneste orden.

Så overførte vi en mappe med noen tusen bilder på totalt rundt 50GB. Kopieringen startet, prosessen ble fullført på halvannen time, tilsynelatende helt uten feil.

Men da vi høyreklikket på bildemappen, viste det seg at pluggen slett ikke inneholdt alle bildene. Den inneholdt ikke engang halvparten.

Beviset

Ved hjelp av gratisverktøyet FakeFlashTest kunne vi diagnostisere minnepluggen. Denne prosessen tok bare noen ganske få minutter, og bekreftet det vi hadde hatt mistanke om:

Pluggen var en mygg i ørneklær.

You are fooled: Her bekreftes våre mistanker.

I praksis viste det seg at kapasiteten var 19GB. Svindlerne hadde rett og slett manipulert filsystemet på den til å oppgi at kapasiteten var langt høyere enn den i virkeligheten var. Metoden er slett ikke ukjent, og noen enkle søk på nettet viser at problemet med falske minneplugger på eBay er stort. Det har det vært i årevis.

Og nå er også du advart. Nok en gang er det bare å konstatere at når noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det.

Enkelt: Slik ser pluggen ut inni. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)

Enkelt: Slik ser pluggen ut inni. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)

Flere «Dagens kinaprodukt»

Les også:
Kortleser til 15 kroner
Doblet ytelsen med nytt minne

Kilde for: Data – DinSide.no