Mobil

Så bra fungerer klokkebetaling med Apple Watch og Pay

Dinside Mobilbetaling er et kjent begrep for de fleste: Gjennom tekniske løsninger som NFC kan man bytte ut bankkortet med mobilen for å betale i butikken. I alle fall sånn i prinsippet.

Klokkebetaling er ikke like kjent ennå, men like teknisk mulig som mobilbetaling. Man bytter bare ut smarttelefonen med en smartklokke.

De som har kommet nærmest dette science fiction-aktige scenarioet er Apple. Deres NFC-klokke Apple Watch er nå på markedet i USA, hvor betalingstjenesten Apple Pay er en del av pakka.

Foreløpig er hverken Apple Watch eller Apple Pay tilgjengelig for nordmenn, men det er trolig bare et spørsmål om tid. Så hva har vi i vente?

LES OGSÅ: Derfor jublet norske banker da Apple Pay, NFC-iPhone og Apple Watch ble lansert

Ingen koder kreves

Apple Pay på Apple Watch fungerer slik:

  1. Du dobbeltrykker på sideknappen på klokka.
  2. Du holder den mot betalingsterminalen.
  3. Pip, betaling ferdig, takk for i dag.

Selvfølgelig krever dette noen forberedelser. Du legger inn bankkortet ditt i Apple Pay sin app på iPhone først. Og du må bevise at du er deg ved å låse opp telefonen én gang etter å ha tatt på deg klokka. Men etter dette er det bare å betale i vei. Uten hverken koder eller fingeravtrykk, så lenge du ikke tar av deg klokka igjen.

Her ser du Cnets raske gjennomgang:

[embedded content]

«Magisk!»

Men fungerer det i praksis? Dersom vi skal tro anmelderne som har fått prøvd: Ja.

NFC-hvaforno’?

  • NFC står for near field communication; «nærfeltskommunikasjon».
  • Lar to enheter snakke trådløst sammen over korte avstander, og kan i praksis kreve fysisk berøring.
  • Teknologien brukes ved noen typer mobilbetaling, som Apple Pay med både iPhone og Apple Watch, samt norske Valyou.

– Apple Pay er min favorittdel av hele klokka, et lite «blast from the future», skriver Nilay Patel i The Verge sin anmeldelse av Apple Watch.

– Jeg har brukt Apple Pay på klokka to ganger den siste uka, og det var ganske kult, skriver Lauren Goode i Re/code, som forsikrer om at funksjonen fungerer som lovet.

– Jeg har brukt klokka til å betale for New York-taxier og matvarer på Whole Foods, og for å presentere boardingkortet til sikkerhetsvakter på flyplassen. Når disse situasjonene fungerte var de magiske, som å ha en hemmelig nøkkel for å låse opp verden rett på armen, skriver Farhad Manjoo hos The New York Times.

LES OGSÅ: Kan du nå faktisk betale med mobilen med norske Valyou?

 (Foto: DNB)

GLAD I NFC: Da Apple Pay ble lansert i fjor, sammen med iPhone-modeller med NFC, jublet blant annet Ingjerd Blekeli Spiten i DNB, som satser på samme teknologi. (Foto: DNB)

DNB er spent

Som sagt er ikke Apples klokkebetaling tilgjengelig for nordmenn ennå. Mobilbetaling er i en viss grad på plass, men foreløpig ikke i noen voldsom skala.

At Apple nå satser på NFC-basert mobil- og klokkebetaling kan sette fart på utviklingen, tror flere norske eksperter Dinside har snakket med.

– Når tror du mobilbetalinger vil være vanlig blant nordmenn?

– Jeg tror det hjalp at Apple kom på banen. Så jeg tipper i løpet av to år, sa ansvarlig for digitale tjenester Ingjerd Blekeli Spiten i DNB til Dinside etter Apple Pay-lanseringen i fjor.

– Tror du «klokkebetalinger» kan ta av?

– «Wearables» synes jeg er innmari spennende. Jeg synes kanskje ikke Apple Watch var pen nok til å være et alternativ for alle, men jeg tror det vil være en enda enklere opplevelse å bare ta klokka inntil betalingsterminalen.

Foreløpig får vi klare oss med Sparebank 1 sitt snodige påfunn: Klokkebank på Pebble.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi testet Apple Pay i Norge

Kilde for: Mobil – DinSide.no