Finans og økonomi

Scanify lager 3D-modeller på 0,1 sekund

Dinside BERLIN: Prisene på 3D-printere har gått kraftig ned de siste par årene, og det finnes en rekke plast-modeller på det norske markedet i prisklassen 6.000 – 10.000 kroner, som denne printeren vi har testet, som koster rundt 10.000 kroner.

De rimeligste benytter ruller av et plastmateriale, og «tegner» objektet ved å smelte plasten lag på lag.

Dyrere skrivere kan benytte alt fra metall til matvarer, og vi så flere eksempler på slike under årets IFA-messe i Berlin. Men da snakker vi ofte om skrivere til 100.000 kroner og mer, beregnet for industrien.

Les også: Dinside omtaler ny teknologi

Skann selv

Uansett hvilket spesialfelt du har, trenger du i tillegg til selve printeren en 3D-skanner for å få fullt utbytte av funksjonaliteten. En håndholdt 3D-skanner av god kvalitet koster også fort noen tusenlapper, en av de rimeligste, og derfor mest populære, er Sense fra 3DSystems.

Den tar en rekke bilder mens du beveger skanneren rundt objektet.

 (Foto: 3DSYSTEMS)

BILLIGLØSNING: Den håndholdte 3D-skanneren Sense får du for under 4.000 kroner i norske nettbutikker. (Foto: 3DSYSTEMS)

Prosessen kan være noe tidkrevende, og ikke alltid like nøyaktig. Derfor må du påregne noe redigeringsjobb i den medfølgende programvaren i etterkant, før modellen er klar for utskrift.

Lynraskt alterntiv

Selskapet Fuel3D står bak Scanify, en 3D-skanner som forenkler skanneprosessen. Ved hjelp av to 3,5 megapiksels kameraer og flere lyskilder, kan den skanne et objekt på 0,1 sekund med 350 mikrons nøyaktighet.

 (Foto: FUEL3D)

SMIL: Hold Scanify mot objektet og trykk på knappen. I neste øyeblikk ligger en 3D-modell på PC-en. (Foto: FUEL3D)

Objektet kan imidlertid maks måle 40 cm i diameter, noe som helt klart er en begrensning, men programvaren som følger med kan enkelt sette sammen flere bilder til én modell.

Å lage en fullstendig modell av et hode, vil følgelig også kreve minst to bilder, ett forfra og et bakfra.

Vi fikk demonstrert Scanify under årets IFA-messe, og prosessen virket svært enkel. Flere besøkende fikk først skannet ansiktet sitt, for deretter å få det skrevet ut på en tilkoblet, avansert 3D-printer.

Som du ser av bildet under ble resultatene både morsomme og litt skumle:

MADAME TUSSAUD NESTE: 3D-modeller fra Scanify som er printet med en avansert 3D-printer. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

MADAME TUSSAUD NESTE: 3D-modeller fra Scanify som er printet med en avansert 3D-printer. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Bare å begynne å spare …

Billig er imidlertid ikke fornøyelsen. Scanify koster 1.199 euro, eller ganske nøyaktig 11.000 kroner. Ifølge Fuel3D er dette mye billigere enn andre, tilsvarende løsninger, og prisen inkluderer også frakt. Det er også litt morsomt at produktet har blitt til takket være folkefinansiering gjennom Kickstarter.

Flere ferske saker fra IFA 2015

Kilde for: Data – DinSide.no