Data

Sender ut «faks» – låser alle dokumentene på PC-en

(Dagbladet): Et nytt virus som låser alle filene på PC-en, et såkalt løsepengevirus, sprer seg nå via e-post.

E-posten ser ut som den inneholder en faks pakket inn i en zip-fil, men hvis denne lastes ned, blir alt innholdet på PC-en låst.

«Fax»

For å få tilgang til filene igjen, trengs et passord. Men dette får du ikke før du betaler 1500 dollar, eller litt i overkant av 11 000 kroner.

– Navnet på vedlegget ser ut som tilfeldig genererte ord, det er ikke et spesifikt ord som kjennetegner disse e-postene. Det ser ut som en faks som har kommet direkte til deg, sier nestleder Tone Hoddø Bakås ved Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) til Dagbladet.

Med en gang du har åpnet vedlegget, skjer skaden raskt, og det er mer eller mindre umulig å reversere.

– Alle filene på datamaskinen gjøres uleselige, helt til du har et passord. De sier at du skal få det hvis du betaler, men vi anbefaler ikke å betale til kriminelle. Dette er svindel, og det er ikke sikkert du får passordet uansett, sier Bakås.

Mer avansert

Det nye viruset er i slekt med det såkalte «politi-viruset», hvor PC-en ble låst, og det kom opp et bilde med logo fra instanser som politiet eller komponistenes vederlagsorganisasjon Tono.

På bildet sto det at PC-en var blokkert, angivelig på grunn av ulovlig materiale som barneporno eller piratkopiert musikk på disken. Også denne gang krevde bakmennene penger.

Norsis har allerede fått melding om flere norske bedrifter som er rammet av det siste viruset, som eksperter ennå ikke har klart å dekryptere.

– Det har vært flere runder med løsepengevirus. Tidligere har det blitt funnet løsninger, så det har vært mulig å låse opp filene igjen, men det har vi ennå ikke sett på dette viruset. Det tyder på at denne krypteringsløsningen er mer avansert, sier Bakås.

– Ikke klikk

Den beste løsningen er å jevnlig sikkerhetskopiere dataene sine.

– I verste fall er det ikke mulig å få tak i bildene og dokumentene igjen, så da kan det hende du må gå tilbake til sikkerhetskopien og laste ned alle dataene derfra. Det er selvfølgelig andre gode grunner til å sikkerhetskopiere også. Disken kan krasje, og du kan miste PC-en, eller den kan bli stjålet, sier Bakås.

I tillegg er det viktig med et oppdatert antivirusprogram. Og sist, men ikke minst, den gyldne hovedregelen innenfor datasikkerhet: Ikke klikk på lenker når du ikke kjenner avsenderen.

Kilde for: Data – Dagbladet