Mobil

SIM-kortene på vei ut

Dinside Erkerivalene Apple og Samsung i ferd med å bli enige om å gå vekk fra det gullfargede kortet som i dag sitter inni alle mobiltelefoner, meldte Financial Times i forrige uke.

Det er i så fall gode nyheter, både for de som ikke liker å tukle med binders, og for de som reiser mye i utlandet.

LES OGSÅ: Slik slår du av roaming

Velg operatør fra menyen

Med e-Sim, som etter planen skal komme i mobiltelefoner og nettbrett allerede i løpet av neste år, velger du ny mobiloperatør fra menyen om bord på telefonen eller brettet.

 (Foto: TORE NESET)

SLIPPER Å BYTTE: SIM-kort finnes i flere ulike formater, alt etter hvilken telefon du har. (Foto: TORE NESET)

Dermed oppnår du to ting: Du slipper å ta ut og inn et fysisk kort, og mobilselskapene vil ikke lenger kunne gjøre det vanskelig for deg å velge et lokalt mobilselskap om du reiser i utlandet.

Det er jo en kjent sak at det er langt billigere å tegne et lokalt abonnement enn å «roame» via den operatøren du har et kundeforhold til hjemme i Norge.

LES OGSÅ: Hvor mye datatrafikk får du egentlig for maksprisen?

For godt til å være sant?

Vi må nok likevel smøre oss med litt tålmodighet.

 (Foto: NTB SCANPIX)

BYTT LOKALT: Med e-SIM skal du kunne velge deg en mobiloperatør der du er. (Foto: NTB SCANPIX)

Apple har nylig lansert sitt eget SIM-kort, som nå sitter i siste utgave av iPad. Og etter alt å dømme vil også dette kortet sitte i den kommende iPhone, som er ventet i september og vil hete enten 6S eller 7.

Det er også helt åpent hvordan SIM-løse telefoner vil forholde seg til bytte av leverandør. Kanskje mobilselskapene vil gjøre det enda vanskeligere, ved for eksempel å legge inn sperrer i programvaren?

Det ville kanskje være for naivt å tro at telekomselskapene frivillig vil gi fra seg en gullkalv som bare i fjor ga dem 468 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Slik får du gratis nett i ferien

De fleste er med

Likevel er de fleste av de store mobiloperatørene med i samtalene i regi av den internasjonale mobilorganisasjonen GSMA er AT&T, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Whampoa, Orange, Telefónica og Vodafone.

 (Foto: NTB SCANPIX)

TAUS:Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor har så langt ikke sagt noe om e-SIM. (Foto: NTB SCANPIX)

Verken NetCom eller Telenor i Norge har så langt vært villige til å si noe som helst om den nye standarden og hvordan de skal forholde seg til den.

Selv om EU har gjort en stor innsats for å få ned de tidligere helt ville satsene for mobildata i utlandet, er det fortsatt slik at det er langt dyrere å surfe på nettet og sjekke Facebook i utlandet enn å gjøre det samme hjemme.

LES OGSÅ: Det hjelper ikke å tro at du bare bruker WiFi

Mange fordeler

Men tanken er utvilsomt besnærende: Når du er på tur, kan du rett og slett søke opp den billigste aktøren og velge fritt – uten å åpne telefonen fysisk.

En annen viktig fordel er at du fritt kan bytte mobiltelefon uten å forholde deg til ulike standarder og kortstørrelser. Dessuten trenger du ikke lenger vente på at det nye kortet skal komme i posten om du skifter leverandør.

Kilde for: Mobil – DinSide.no