Finans og økonomi

Slik blir den gratis Windows 10-oppgraderingen

Dinside Denne sommeren lanseres den mest spennende Windows-versjonen på lenge: Windows 10. Den er laget for alle typer enheter og vil kjøre på mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, Xbox, Hololens og mer til.

Og ikke bare det – det første året tilbys Windows 10 som en gratis oppgradering. Har du først oppgradert, vil du motta oppdateringer til Windows 10 gjennom produktets levetid, ifølge Microsoft.

Gjelder ikke alle

Skjønt, så enkelt er det ikke. Har du en maskin som fortsatt kjører Windows XP eller Windows Vista, vil du ikke få tilbudet om gratis oppgradering. Denne oppgraderingen gjelder kun for de som kjører Windows 7 eller nyere.

Og har du et nettbrett som kjører «lettvekter»-versjonen Windows RT (en versjon som ble en flopp), vil du heller ikke få oppgradert til Windows 10.

LES OGSÅ: Vi gleder oss til Windows 10

Flere Windows 10-versjoner

Som med tidligere Windows-utgaver kommer Windows 10 i flere versjoner, og hvilken versjon du får oppgradere til gratis, avhenger av hvilken versjon du kjører i dag:

Windows 10 Home
Dette er standardutgaven av Windows 10 for PC-er og nettbrett større enn åtte tommer. Den kommer med den nye Edge-nettleseren, stemmeassistenten Cortana, muligheten for å spille Xbox One-spill på PC-en og mer til.

 (Foto: MICROSOFT)

NY NETTLESER: I Windows 10 blir Internet Explorer byttet ut med den nye nettleseren Edge, som blant annet lar deg tegne på nettsider. (Foto: MICROSOFT)

Dette vil være versjonen du får oppgradere til om du bruker en av følgende versjoner i dag:

  • Windows 7 Home
  • Windows 7 Home Premium
  • Windows 8
  • Windows 8.1

Windows 10 Pro
Dette er den mer avanserte Windows-versjonen som i tillegg til funksjonene fra Home vil ha mer avanserte funksjoner for å beskytte sensitive data, jobbe utenfor kontoret og den slags. Pro-versjonen vil også være del av Microsofts oppdateringsprogram for bedrifter og er derfor myntet på spesielt avanserte brukere, eller små og mellomstore bedrifter.

Oppgraderingen til Windows 10 Pro får du om du allerede kjører en av følgende versjoner:

  • Windows 7 Professional
  • Windows 7 Ultimate
  • Windows 8 Pro
  • Windows 8.1 Pro

Windows 10 Mobile
Mobile-utgaven av Windows 10 er, som navnet tilsier, myntet på mobiltelefoner og nettbrett mindre enn åtte tommer. Dette vil da være versjonen som erstatter Windows Phone – dette navnet forsvinner fullstendig.

Enheter som kjører Windows Phone 8.1 i dag vil få oppgraderingen til Windows 10. Enkelte funksjoner vil ikke være tilgjengelig for alle enheter, som Contiuum-funksjonen, som lar deg koble til skjerm og tastatur og lar deg bruke telefonen som en PC.

MOBILTELEFONEN SOM PC: Microsofts nye Continuum-funksjon lar deg koble skjerm, tastatur og mus til mobiltelefonen og bruke den som en PC. (Foto: AP/SCANPIX)

MOBILTELEFONEN SOM PC: Microsofts nye Continuum-funksjon lar deg koble skjerm, tastatur og mus til mobiltelefonen og bruke den som en PC. (Foto: AP/SCANPIX)

I tillegg finnes Enterprise-versjoner (for bedrifter) og Education-versjoner for utdanningsinstitusjoner.

Hva med uekte Windows-versjoner?

Bruker du en såkalt «uekte» versjon av Windows, som ikke er validert med en gyldig lisensnøkkel, har Microsoft klargjort i et blogginnlegg at du ikke vil bli tilbudt gratis oppgradering til Windows 10, men du vil tilbys et «veldig attraktivt» tilbud for å oppgradere til en gyldig lisens.

Windows 10 vil fortsatt kunne kjøres i uekte modus, men vil da vise et vannmerke på samme måte som i dag.

Vil du kjøpe Windows 10, er prisene ennå ikke fastsatt. Nettstedet Techradar prøvde tidligere i år å kjøre operativsystemet på en 12 år gammel PC og var overrasket over at Windows 10 kjørte såpass godt som det gjorde.

LES OGSÅ: Slik blir nye Office

Kilde for: Data – DinSide.no