Mobil

Slik bruker du mindre mobildata

Dinside Dagens mobilabonnementer har blitt ganske lette å forholde seg til. De fleste operatørene tilbyr ubegrenset med tale og SMS, men har en månedlig kvote for datatrafikk som i stor grad samsvarer med prisen du betaler for abonnementet.

Men hvor stor datakvote trenger du, og hvordan kan du bruke mindre data? Opera Max hjelper deg med begge deler og er gratis å laste ned på Android-telefoner.

iPhone-bruker? Onavo fungerer til dels på samme måte.

Støtter Netflix og YouTube

Opera Max er langt fra nytt. Vi skrev om tjenesten allerede i 2014, men i en ny oppdatering som kom denne uka, fungerer løsningen endelig også med Netflix og YouTube; begge kjent som ganske datahungrige apper å bruke på telefonen eller nettbrettet.

Måten Opera Max fungerer på, er at den oppretter en såkalt VPN-forbindelse på telefonen din. Når du ber om en nettside, en video eller lignende, hentes denne først til Operas servere på nettet og komprimeres før den sendes til din telefon eller nettbrett via denne VPN-forbindelsen.

LES OGSÅ: Surf sikkert med VPN

Mindre datamengde å laste ned betyr også at det går raskere å starte et videoklipp – en kjekk ekstra bonus.

Ulempen er selvsagt at kvaliteten på bilder og video vil være noe dårligere. Selv om det ikke er veldig merkbart på en liten mobilskjerm, kommer det tydelig frem i eksempelet vårt under at Opera Max-bildet (høyre del) er mer komprimert:

Spesielt om du ser bildet i full størrelse. Vel å merke er dette med komprimering satt til «høy».

Kan du leve med litt svakere kvalitet på bilder og video, er det imidlertid mye å spare. På vår lille test sparte vi for eksempel 54 prosent datatrafikk på Netflix, 43 prosent i Chrome og drøye 50 prosent på Instagram.

God oversikt

BLOKKÉR APPER: Har du apper på telefonen som bruker mye datatrafikk i bakgrunnen, kan de blokkeres via Opera Max.

Appen gir deg fremdeles god oversikt over hvor mye datatrafikk du har spart og hvor mye du har brukt. Data i appen kan dermed fint brukes som grunnlag for å finne ut hvor mye datatrafikk du bruker i måneden slik at du kan justere abonnementet deretter.

Datasparingen kan du bruke både på WiFi og mobilnettet (du kan slå av og på begge separat). Du kan også justere hvor hard komprimering du vil ha av bilder og video.

Blokkér apper

Når du har aktivert Opera Max kan du også blokkere apper fra å ha tilgang til internett når de ikke er i bruk.

Det hjelper ikke bare på databruk, men også på strømforbruket på telefonen.

Opera Max for Android (Play butikk, gratis)

LES OGSÅ: Hva får jeg for en gigabyte?

Kilde for: Mobil – DinSide.no