Finans og økonomi

Slik er det å bruke den nye Mac-styreflaten

DinsideVårens nye bærbare Mac-er kommer med en ny type styreflate. Det høres ikke spesielt spennende ut, men den er med å bane vei for en ny måte å bruke både datamaskiner og mobiler på.

LES OGSÅ: Nå skal PC-pekeplatene bli bedre

«Force Touch»

Din typiske styreflate består stort sett av en berøringsfølsom overflate med et sett knapper.

Apples gamle styreflate var en eneste stor knapp som du måtte trykke på nederste halvdel for at skulle fungere. Trykket du på øvre halvdel, skjedde det ikke stort.

Apples nye styreflate, kalt «Force Touch», oppfører seg helt annerledes.

Du kan nemlig trykke hvor som helst på den, og den vil fungere. Merkelig nok rører den seg ikke når du trykker på den. Du føler et klikk, og hører et klikk, men ingenting beveger på seg.

Hvordan er det mulig? Og hva er det godt for?

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SER DU NOEN FORSKJELL? Gammel styreflate til venstre, ny styreflate til venstre. Her trykker vi like hardt på begge to. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

LES OGSÅ: Nye MacBook har bare én usb-port

Haptiske tilbakemeldinger

På undersiden av Touch Force-styreflaten sitter det fire trykksensorer som kan skille mellom ulike type berøringer, både lette og harde trykk, skriver The Guardian. Forskjellige trykk kan utføre forskjellige oppgaver.

For eksempel kan du trykke hardere om du vil spole raskere i en video (se flere bruksområder nedenfor). Hvor følsom styreflaten skal være for hva den oppfatter som et hardt trykk, kan konfigureres.

I kombinasjon med en «Taptic Engine», som gir såkalte haptiske tilbakemeldinger når du trykker, altså vibrasjoner, får du en følelse av at du klikker på overflaten, selv om den ikke rører på seg i det hele tatt.

 (Foto: APPLE)

TEKNOLOGIEN BAK: Eller strengt tatt under. Styreflaten består av en glassplate, trykksensorer og en taptisk motor. (Foto: APPLE)

LES OGSÅ: Touch+ – styreflate hvor som helst

Kommer på Apple Watch

Ifølge Macworld Norge er dette samme teknologi som brukes i skjermen til kommende Apple Watch.

Her kan du trykke hardt på skjermen for å hente opp ekstra funksjoner i eksempelvis meldings- eller kalenderappen, velge mellom ulike urskiver, søke på en adresse i kartappen og så videre.

Det er ventet at det vil komme til iPhone og iPad, kanskje allerede neste år, hevder The Wall Street Journal.

Ikke noe nytt

Imidlertid er teknologien på ingen måter ny. Haptiske tilbakemeldinger finnes allerede på Android- og Windows Phone-mobiler. Ifølge The Guardian er det små vibrasjonsmotorer som sørger for at mobilen dirrer når du skriver på tastaturet.

Noen spillkontrollere har også haptiske tilbakemeldinger som signaliserer at det skjer noe under spillingen.

Hva kan «Force Touch» brukes til?

Apples styreflate har lenge støttet multi-touch, altså registrering av flere fingre på en gang, noe som lar deg gjøre en rekke forskjellige oppgaver med ulike fingerbevegelser.

Skrolle nedover med to fingre, klype med to fingre for å zoome inn eller ut, og så videre.

LES OGSÅ: Snarveier på Mac-styreflaten

Såkalte Force-klikk erstatter en rekke funksjoner som tidligere måtte aktiveres med tre fingre.

Med andre ord er den nye styreflaten ment å la deg styre datamaskinen på en enda mer effektiv måte enn før. Flere funksjoner med færre tastetrykk- og bevegelser.

Apple lister opp en rekke forskjellige bruksområder på sine nettsider, deriblant:

  • Slå opp: Force-klikk på tekst på en nettside eller i en Mail-melding og du får se en informasjonsboks med oppslagsresultater for teksten. Informasjonen kommer blant annet fra kilder som Ordliste (innebygd funksjon i OS X) og Wikipedia.
  • Adresser: Force-klikk på en adresse for å se en kart-forhåndsvisning.
  • Forhåndsvisning av koblinger: Force-klikk på en kobling i Safari eller Mail for å få en tekstbundet forhåndsvisning av nettsiden.
  • Sporingsnumre: Force-klikk på et sporingsnummer i Safari eller Mail for å se detaljer om forsendelsen i en informasjonsboks.
  • Filsymboler: Force-klikk på et filsymbol for å se en forhåndsvisning av filen i Hurtigvisning.
  • QuickTime og iMovie: Du kan variere trykket du bruker på knappene for å spole framover og tilbake. Dette øker hastigheten på fram- og tilbakespolingen.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

JUSTER INNSTILLINGENE: Du kan selv velge hvor følsom styreflaten skal være med tanke på klikketrykk; lett, middels eller fast trykk. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

– Snodig opplevelse

Hvordan er det å bruke? Som bransjekollega ITavisen skriver, er det rett og slett en snodig opplevelse.

Styreflaten ser helt lik ut som før. Den lager også en klikkelyd, om enn ikke like høy. Og det kjennes ut som man klikker. Trykker du for å spole i en film, føles det ut som man synker lenger og lenger ned i styreflaten.

Det er vanskelig å tro at den ikke rører på seg når man trykker på den.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SLÅ OPP ORD: I enten ordboka eller på Wikipedia. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

FORHÅNDSVIS LENKER: Se hva som skjuler seg på neste siden uten å gå vekk fra siden du er på. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Vi tror det vil kreve noe tilvenning å lære seg hvordan klikketrykkene fungerer, som hvor lenge man skal holde fingeren inne og når man skal slippe.

Har vi bruk for å slå opp ord med et klikk? Og trenger vi forhåndsvisninger av nettsider? Tja, her vil nok behovet variere.

Apple har valgt å gjøre Force Touch-funksjonalitet tilgjengelig for tredjepartsutviklere, så etter hvert vil flere programmer kunne ta i det i bruk, og da vil muligens også se mer av hvilket potensiale det har.

Siden styreflaten også er trykksensitiv, skal man i teorien også kunne tegne på den som et tegnebrett, noe som da gjør at du ikke trenger en ekstern løsning. Den første Force Touch-kompatible pennen, Inklet, er allerede lansert.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SKRIV UNDER PÅ STYREFLATEN: Det har fra før av vært mulig å lage signaturer med Apple-styreflaten. Nå blir det trolig enda enklere. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Bra for tilgjengelighet?

Utover det at det tilfører en ny dimensjon til brukergrensesnittet, vil haptiske tilbakemeldinger kunne ha en stor innvirkning på såkalt tilgjengelighet, altså for brukere med nedsatt funksjonsevne, mener MacStories.

– Det har potensiale til å forsterke sansene, slik at den kan hjelpe på å «veie opp» for en nedsatt funksjonsevne, skriver MacStories.

Altså at man føler at noe blir gjort, ikke bare ser og hører det.

LES OGSÅ: Er dette fremtidens tastatur?

Kilde for: Data – DinSide.no