Mobil

Slik er Sonys 4K mobilskjerm

Dinside Sony lanserer tre nye smartmobiler under årets IFA-messe i Berlin, Z5, Z5 Compact og Z5 Premium. Alle mobilene er ventet i løpet av høsten, les om lanseringen her.

Vi er til stede på IFA, og har fått lekt litt med alle de tre utgavene, og vårt foreløpige inntrykk er at forbedringene i forhold til forgjengerne Z3 og Z3 Plus er kjærkomne.

Ikke mer overoppheting

For det første skal problemet Z3 Plus hadde med overoppheting under tung belastning være løst. Dette er ikke gjort ved å senke ytelsen til Snapdragon-prosessoren, men ved å fordele varmen over et større område ved hjelp av varmeledende rør (heat pipes).

Sonys nye flaggskip Z5 Premium (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Sonys nye flaggskip Z5 Premium (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

For det andre stikker rammen en millimeter utenpå baksiden, noe som gjør mobilene bedre beskyttet hvis du mister dem i bakken. På Z5 og Z5 Premium er dette spesielt viktig, siden baksiden er laget av frostet glass, mens baksiden på Z5 Compact er laget av plast.

AV OG TIL ER EN MILLIMETER NOK: Denne lille kanten beskytter baksiden. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

AV OG TIL ER EN MILLIMETER NOK: Denne lille kanten beskytter baksiden. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Lynraskt kamera, men …

Kameraene på de tre modellene har fått lynrask autofokus, nærmere bestemt stiller den skarpt på 0.03 sekunder. Vi fikk prøve kameraet i praksis, og kan skrive under på at forsinkelsen fra du trykker på utløserknappen til bildet blir tatt, er svært kort – selv når lysforholdene er dårlige.

På den annen side var ikke alle testbildene vi tok like skarpe. Vi knipset samtidig noen bilder med iPhone 6 Plus, og her ble det flere skarpe bilder enn med Sony Z5.

Slik er skjermen

Det som imidlertid har vært den aller største snakkisen de siste dagene, er skjermen på Z5 Premium. At den er 5,5 tommer stor er ikke oppsiktsvekkende i seg selv, men at den har en oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler er faktisk helt enestående.

Denne oppløsningen omtales også som 4K eller UltraHD (UHD). Det betyr at den klarer å gjengi hver eneste piksel i et 8 megapiksels fotografi, og er altså fire ganger skarpere enn en full HD-skjerm.

 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

SKARPT: Detaljrikdomen når nye nivåer med Z5 Premium (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Flere teknikker spiller inn

Pikslene er så små at de ikke er mulig å oppfatte for det blotte øye på normal betraktningsavstand. Likevel er det lett å la seg fascinere av detaljrikdomen ved å betrakte skjermen på svært nært hold, lese miniatyr-tekst og studere farge- og kontrastoverganger. Her spiller ikke bare oppløsningen en hovedrolle, men også Sony-teknikker som Triluminos, Dynamic Contrast Enhancer og X-reality.

Foreløpig nøyer vi oss med å si at skjermen er særdeles skarp, og har utmerket fargegjengivelse og kontrast fra nær alle vinkler.

Kommer mer

Z5-serien rulles ut i butikkene i løpet av høsten, priser og tilgjengelighet finner du her. Vi kommer tilbake med flere opplysninger når vi har kjørt en full test av modellene.

Flere nyheter fra IFA 2015

Kilde for: Mobil – DinSide.no