Finans og økonomi

Slik får du gratis nett i ferien

Dinside De fleste burde nå vite at det er smart å skru av roaming før du reiser til utlandet. I motsatt fall kan du få heftige mobilregninger når du kommer hjem.

Det er mye bedre – og ikke minst billigere – å bruke gratis eller billige trådløse nett eller tegne et mobilabonnement lokalt.

Som Dinside tidligere flere ganger har påpekt, er det viktig å passe på at du ikke logger deg på lure-nett som bare er satt opp for å snoke i informasjon på telefonen din eller som bare gir seg ut for å være gratis.

LES OGSÅ: Trodde du det var gratis nett?

Heldigvis finnes det mange trygge alternativer.

På hotellet

 (Foto: NTB SCANPIX)

LUKSUS: Bredbåndet koster ofte ekstra på dyre hoteller. (Foto: NTB SCANPIX)

De fleste hoteller har Wi-Fi inkludert i prisen, men på enkelte av dem må du fortsatt betale ekstra.

Hastighet og stabilitet kan variere. Om du har med deg bærbar PC, kan det være lurt å ta med nettverkskabel hjemmefra. Ofte finnes det en nettverkskontakt på rommet som gir mer stabilt nett enn trådløst.

Sjekk for sikkerhets skyld at sikkerheten er på plass. Et helt åpent trådløst nett uten passordbeskyttelse øker sjansene for at noen kan snoke i dine saker og lure deg.

LES OGSÅ: Alt dette kan du gjøre uten nett

Gjennom kredittkortet ditt

Akkurat som kredittkort i mange tilfeller også gir gratis reiseforsikring, gir flere av dem også gratis nett.

Flere selskaper har avtaler med globale nettverk. Dermed kan du ved hjelp av kortet ditt logge deg inn overalt hvor disse har basestasjoner.

GRATISNETT The Cloud er verdensomspennende, og har avtale med en rekke butikker, kortselskaper og restauranter. (Foto: THE CLOUD)

GRATISNETT The Cloud er verdensomspennende, og har avtale med en rekke butikker, kortselskaper og restauranter. (Foto: THE CLOUD)

Visa og Mastercard har avtale med The Cloud. Denne er gyldig også for norske brukere av disse kortene, og gir blant annet gratis nett i mange storbyer gjennom selskapet Priceless.

American Express har et tilsvarende samarbeid med GoGo, som primært leverer Wi-Fi ombord i fly.

Diners Club gir deg gratis nett på mange flyplasser, blant annet i de eksklusive Aspire Lounge-venterommene.

LES OGSÅ: Tre millioner passord i lomma

I butikker og restauranter

I de aller fleste byer finner du McDonalds og Burger King. Disse vil ofte (men ikke alltid) ha gratis nett for kundene. Som oftest fungerer nettet også utenfor, men du kan jo risikere å blitt litt upopulær om du stiller deg utenfor døra for å sjekke nettet i mange minutter.

Også mange kjøpesentre, butikker og restauranter har gratis nett for å tiltrekke seg kunder.

Ikke sjelden er disse tilknyttet nevnte The Cloud, og da kan det være en fordel å ha registrert seg. Da får du også en samlet oversikt over trygge, åpne nett der du er.

Å bli medlem er veldig enkelt. Du registrerer deg først på nett. Deretter laster du ned appen for iOS eller Android. Windows Phone-versjon finnes dessverre ikke ennå.

LES OGSÅ: Hvorfor er fly-nett så tregt?

Kommunen betaler

Mange byer har innført gratis Wi-Fi-soner for å trekke til seg flere besøkende.

Disse finnes naturlig nok i de typiske turistområdene, og har gjerne tidsbegrensing og/eller begrensinger i mengden data du kan overføre.

Et av de beste offentlige nettene finner du i Tysklands hovedstad Berlin.

KOMMUNE-FINANSIERT: I Berlins bykjerne er det en mengde gratis Wi-Fi-punkter for turistene. (Foto: VISITBERLIN)

KOMMUNE-FINANSIERT: I Berlins bykjerne er det en mengde gratis Wi-Fi-punkter for turistene. (Foto: VISITBERLIN)

Her finner du til sammen over hundre basestasjoner fordelt på bydelene Mitte (der mange av byens turistattraksjoner befinner seg) og i student/hipsterbydelen Prenzlauer Berg.

Dette kommer naturligvis i tillegg til en rekke kommersielle nett, med og uten betaling. Også i denne byen har The Cloud god dekning.

Paris har et tilsvarende system med gratispunkter både i bykjernen og i mange av byens idylliske parker.

LES OGSÅ: Finn hotellet med best Wi-Fi

Internett i en liten boks

Mange nordmenn har funnet ut at det beste er å bli kunde hos et lokalt teleselskap om de skal være lenge på ett sted eller reiser til samme sted ofte.

Det enkleste er å kjøpe en billig mobil som er låst og bruke denne. Men du kan også kjøpe SIM-kort og tegne abonnement med 3G og 4G (trådløst, høyhastighets mobilnett) for et kortere tidsrom.

Både Telenor og Netcom har 4G-rutere som du kan ta med deg til utlandet. Men da må du altså betale høye utenlandspriser akkurat som når du bruker telerfonen din med 4G utenfor Norge.

Et bedre alternativ er det derfor å tegne mobilt bredbåndsabonnement lokalt.

Du kan skifte SIM-kortet, men da får du et nytt nummer. Om du vil bruke telefonen din som normalt med ditt vanlige nummer, kan du også i utlandet kjøpe mobile rutere.

Som oftest koster disse lite, fra en symbolsk sum til noen hundrelapper alt etter abonnementsvilkårene.

 (Foto: VODAPHONE)

4G-BOKS:Flere teleselskaper selger eller leier ut slike små bokser med abonnement. (Foto: VODAPHONE)

LES OGSÅ: Husk å skru av roaming – selv om du bruker Wi-Fi

Hjelp fra ukjent venner

Ved hjelp av hyggelige medmennesker rundt om i verden kan du faktisk komme deg på nett uten å bruke verken Wi-Fi eller mobilnettet.

Open Garden for iOS, Android og Mac OS X fungerer slik at du bruker andre folks Wi-Fi-forbindelse via Bluetooth. Betingelsen her er imidlertid at de må ha gitt tillatelse til det, og bruker samme app.

De samme folkene leverer også Firechat (iOS og Android) , som lar deg nettprate uten at du er tilkoblet nettet direkte.

Kilde for: Data – DinSide.no