Finans og økonomi

Sony-duell: Hvilken bør du velge?

Dinside Skal du kjøpe ny TV vil noe av det første du må bestemme deg for, være om du skal nøye deg med en full HD-versjon, eller om du skal legge på noen ekstra tusenlapper og kjøpe en TV med 4K/UHD-oppløsning. Vår påstand er at svaret ikke er så opplagt som butikkselgeren gjerne vil overbevise deg om.

For å få fram hva du egentlig betaler for, har vi i denne runden sammenlignet to gode og høyaktuelle Sony-modeller, som på de aller fleste områdene er svært like:

De er begge 55-tommer store, og er like slanke og elegante å se på. Det tynne kabinettet gjør imidlertid at lyden ikke blir noe spesielt å skryte av. Dette er altså modeller som vi definitivt anbefaler at du kobler til et surround-anlegg.

TV-ene er også godt utstyrt når det gjelder innganger, og leveres i tillegg med innebygget smartTV løsning basert på Android 5.0 (Lollipop). Det siste kom som kjent på Philips TV-er allerede i fjor, men er en nyhet for Sonys TV-modeller.

Hovedforskjellen mellom de to er at X8505C har 4K-oppløsning (3840*2160 piksler), mens W805C leveres med full-HD-oppløsning (1920*1080).

Dette reflekteres også i prisen, som er på nesten 19.000 for X85-modellen, mens W805 i skrivende stund fås fra rundt 12.000.

Design og førsteinntrykk

X8505C (Foto: ØYVIND PAULSEN)

X8505C (Foto: ØYVIND PAULSEN)

W805C (Foto: ØYVIND PAULSEN)

W805C (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Begge har en minimalistisk og åpen TV-fot, og selv om den er litt flatere på X85 er det så lite som skiller dem at du må være Sony-ansatt for å klare å se forskjell.

Som nevnt er begge TV-modellene svært slanke, selv om det skal sies at Sony jukser litt. For selv om øverste del av TV-kabinettet bare er litt over centimeteren, så er det en bulk nederst på kabinettet som øker dybden opp mot seks centimeter. Det er likevel fint lite å bry seg om i vår bok, og vi tipper at dette er TVer som vil gli rett inn i de 1000 hjem.

 (Foto: ØYVIND PAULSEN)

W805C: Min gamle Dell-PC fra 2004 ringte og ville ha strømforsyningen sin tilbake… (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Vi stusser likevel litt over at W805C blir levert med en stor ekstern strømforsyning, noe som burde være unødvendig, siden den er innebygget på X85C.

Når det gjelder fjernkontroller får imidlertid Sony en ripe i lakken av oss.

Standardkontrollen på begge TV-ene har nemlig den samme kjedelige hardplasten vi har sett i en årrekke. Fjernkontrollen har i tillegg akkurat så mange knapper at du trenger litt tid på å orientere deg.

HARDPLAST: Standardkontrollene med Netflix-knapp ytterst, One Flick-kontrollen i midten. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

HARDPLAST: Standardkontrollene med Netflix-knapp ytterst, One Flick-kontrollen i midten. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Nytt av året er også at du har fått en dedikert hurtigtast som starter den innebygde Netflix-appen. Og det stopper ikke der heller: Trykker du på Netflix-knappen når TV-en er avslått, slår den i tillegg på TV-en og tar deg rett inn i appen.

For undertegnede som bruker Netflix er i hvert fall det et pluss, men jobber du i HBO er det nok neppe like interessant. Smak og behag her altså.

X85C leveres i tillegg med en liten Bluetooth-fjernkontroll, kalt One-Flick, som gjør styringen av TV-en ganske så enkel når du først har blitt vant til den. Denne kontrollen har også innebygget mikrofon for stemmesøk via Google, uten at vi fikk testet det i denne runden. Merk deg at denne fjernkontrollen også kan kjøpes til W805C, om du er interessert i det.

Hva skiller de to modellene bildemessig?

Ser vi bort i fra oppløsningen, er de to kandidatene ganske like også her.

Førsteinntrykket av TV-ene når vi setter på TV-sendingene er som forventet: Standardmodusen, som vi tipper de fleste vil bruke, er i overkant glossy, selv om den i hvert fall viser at begge modellene har prosessorkraft nok til å pimpe bildet. På dette punktet har for eksempel Panasonic jevnt over et mer edruelig utgangspunkt.

SonyW805C Gråskalaen (hvitbalansen) var skikkelig på bærtur før kalibrering men kom opp på et godt nivå etter kalibrering. TV-en har nemlig de riktige kalibreringsverktøyene som skal til.

På fargerom er saken en helt annen. Her finnes det ingen preset for BT709 og verktøykassa i bildemenyen er snevert utstyrt. Jeg fikk til slutt alle fargene under grensen på 3 i Deltaavvik, men både fabrikksinnstillingene og verktøyene burde vært bedre.

Sony 4K: Også her er det en rimelig begredelig fabrikksinnstilling på gråskalaen, men fikk justert den ned til et akseptabelt nivå. Den blir likevel avkledd av en skjerm som Panasonic CX725 på dette punktet.

Fargerommet er dog langt bedre på denne skjermen. I tillegg er verktøyene i bildemenyen bedre slik at man får et langt mer naturlig fargespekter enn hva tilfellet var med W805C.

Kilde: JFKalibrering

Latmannsknappen for å få et «riktigere» bilde er å se om en av de andre modusene passer ens egne preferanser, for så å finjustere ut fra den som kommer nærmest.

I denne runden hadde vi besøk av Jørn Finnerud fra Stereo+ og JFKalibrering, og kommentarene hans kan du se i faktaboksen til høyre.

Men også her er det en god del fellestrekk mellom de to modellene:

På begge modellene er det for eksempel brukt et VA-panel med en glatt overflate. Det er bra for oppfatningen av sortnivået, men du får litt svakere innsynsvinkel med på kjøpet.

Dette ser vi også i praksis: Sitter du rett foran TV-ene i riktig høyde oppleves bildet jevnt over som svært bra, men kvaliteten synker raskt om du setter deg langt ut til siden eller reiser deg opp. Den glatte overflaten gjør også at gjenskinn fra TV-ene kan være et problem om du har en stue med mange vinduer.

Hovedforklaringen til at begge modellene er så slanke er for øvrig at de begge er klassiske kant-led-modeller.

Det vil i korthet si at LED-diodene er plassert langs kantene på TV-kabinettet, og hovedfordelen er at det gjør det enkelt å lage TV-ene slanke. Ulempen er dessverre at det også øker sjansen for ujevn fordeling av lyset, i tillegg til lysgjennomtrenging fra LED-diodene.

Og det ser vi også her.

I en godt opplyst stue er riktignok ikke dette noe å bry seg om, men mørklegger du stua til en sen filmkveld synes vi det blir litt for lett å konstatere lysgjennomtrenging på begge modellene. Hos oss var lysgjennomtrengingen spesielt synlig langs venstre kant, og nederst i venstre hjørne.

Merk deg dog at X85C-serien faktisk kan fås med ekte bakgrunnsbelysning, men det gjelder kun på versjonen fra 65-tommer og oppover, og hjelper fint lite her … Det skal også nevnes at 65-tommeren blir en langt dyrere modell. Per dags dato ligger den på rundt 28.000 kroner.

Forøvrig kan det være greit å merke seg at begge TV-ene støtter 3D, men at det ikke følger med noen aktive 3D-briller i esken. I denne prisklassen synes vi at det er et minus, men det er også et godt eksempel på at TV-produsentene har mistet troen på 3D-funksjonen.

Sony har lenge vært gode på bevegelseskorrigering, og vil du ha glidende og myke overganger selv i raske action-sekvenser er det Motionflow-funksjonen du skal aktivere: Begge modellene har forøvrig den samme versjonen Motionflow XR800 Hz, og funksjonen gjør definitivt det den skal.

Selv bildemotoren er også lik: W805C har riktgnok «X-Reality Pro», mens X85C har «4K X-Reality Pro», men det er jo naturlig siden X-modellen må kompensere for 4K-oppløsningen.

Vi noterer forøvrig i margen at X85C gjør en fin jobb med å skalere både TV-innhold og Blu-ray filmer opp til 4K, og etter at begge TV-ene var stilt inn var det faktisk ikke lett å se forskjell på dem. På papiret har riktignok X85C et ess i ermet siden den har en såkalt Triluminos-skjerm. Vi har likevel ikke gitt plusspoeng for det utvidede fargerommet denne teknologien gir. Grunnen er at det foreløpig kun gir en effekt på utvalgte Blu-ray filmer fra Sony Pictures…

Se bilder av TV-enes bildemenyer her:

Men hvor bra er egentlig 4K-effekten?

Den triste sannhet er jo at det fortsatt kun er Netflix som tilbyr 4K-innhold til oss privatpersoner, og spørsmålet er jo om folk flest ser forskjell.

Vi åpnet derfor begge modellenes Netflix-apper, i henholdvis 1080p på W805C og i 4K på X8505C. Deretter satte vi på de samme TV-seriene og hanket inn fire kollegaer som fikk spørsmål om de klarte å si hvilken av de to TVene som viste 4K-innhold.

Og trodde du at dette ville bli plankekjøring for 4K-modellen må du tro om igjen:

Sittende i sofaen tre meter unna TVene var det nemlig kun to av dem som klarte å gjette riktig, og den ene innrømte glatt at han tippet.

Og dette er neppe tilfeldig: For det første er komprimeringen til Netflix i 4K for kraftig. I tillegg kommer vi ikke utenom at du bør sitte svært nærme en 55-tommer for å få med deg det ekstra detaljnivået 4K-signalene til Netflix gir.

 (Foto: ØYVIND PAULSEN)

X8505C; Den innebygde Netflix-appen gir deg 4K dersom nettet ditt er raskt nok. Men skal du ha nytte av det i denne størrelsen må du sitte nærmere enn tre meter. (Foto: ØYVIND PAULSEN)

Vi skal likevel ikke legge skjul på at X8505C har et ekstra gir når vi setter på demomateriale i 4K via USB-inngangen.

Problemet er altså at det per dags dato fortsatt er en stund til vi kan få 4K-innhold på Blu-ray, og skal du utnytte dette må du altså legge til en ny avspiller, samt det å kjøpe fysiske filmer, inn i budsjettet.

Android-TV: Kan bli veldig bra…

Dette er altså Sonys første modeller med TV-versjonen av Android Lollipop som smartTV-løsning, og dessverre er førsteinntrykket todelt så langt.

Det positive er at du nå enkelt kan caste innhold fra mobilen, nettbrettet og datamaskinen din, en innebygget Chromecast-funksjon altså. I tillegg er det stadig flere TV-apper som ligger klare, inkludert den populære NRK-appen.

Det er likevel mange apper som enten ikke finnes, og HBO Nordic er en av dem. Du kan riktignok logge inn på HBO Nordic via TV-ens Opera-nettleser, men siden den mangler Adobe Flash fikk vi ikke spilt av innholdet uansett. (Har du tips til omveier som løser dette hører vi gjerne fra deg i debatten)

Løsningen inntil videre blir derfor å caste innholdet via mobil/nettbrett.

Andre apper lider i tillegg av å være vanskelig å styre via TVen. Det siste kan riktignok løses ved å koble til en gaming-pad eller et tastatur. Det er en fin løsning for dedikerte brukere, men kan samtidig være med på øke terskelen for sofabruk hos gjennomsnittskunden.

Vi opplevde også at enkelte apper brukte mistenkelig lang tid på å laste inn, for andre ganger å henge seg opp. Akkurat det siste er ikke noe vi har spesielt lyst til å ha i vår TV-hverdag, men igjen: Vi har bestemt oss for å gi Androidsatsingen litt mer tid på å utvikle seg før vi feller en endelig dom.

Konklusjon

Vi liker både X8505C og W805C: De ser bra ut, har god bildekvalitet, er godt utstyrt og har i tillegg de funksjonene og finessene vi forventer av TV-er idag.

Vi tipper likevel at de aller fleste av leserne vil klare seg mer enn godt nok med W805C-modellen, og i denne størrelsen er det også den modellen vi selv ville valgt i butikken.

Vi synes ganske enkelt at X8505C-modellen burde hatt ekte bakgrunnsbelyst LED for å forsvare prisforskjellen. Sitter du mer enn 3 meter fra TV-en synes vi heller ikke at du får noe utbytte av 4K-oppløsningen, og dermed blir den fort en modell for de spesielt interesserte som vil betale ekstra for å få en TV som er mer fremtidssikret.

Godt utstyrt, pen, mange funksjoner/finesser.

Stiv pris, 4K-oppløsning er fint, men du bør sitte nærme for få utbytte av den. Kant-LED gir lysgjennomtrenging. Android-mulighetene er lovende, men per dags dato føles det litt uforløst.

Annonse

Annonse

DetaljerSony Bravia KD-55X8505C

55 Tommer, LCD, 3840×2160 (4K Ultra HD), 3D-støtte, DVB-T, DVB-C, DVB-S, DVB-T2, DVB-S2

De 3 billigste butikkene

Levert av

Kilde for: Data – DinSide.no