Finans og økonomi

Sony kaster seg på Android-TV-bølgen

Dinside Har du noen gang begynt å se en film på den store TV-en i stua seint på kvelden, for så å bli så trøtt at du ikke orker mer?

Da er det praktisk å kunne ta med seg filmen på mobilen og se den videre i senga uten å måtte lete deg fram til stedet du slapp.

LES OGSÅ: Nå blir TV-ene enda smartere

Dette kan du gjøre med den nye utgaven av Android TV, som i år kommer på nye TV-modeller fra henholdsvis Sony, Philips og Sharp.

At de fleste av oss allerede har omtrent den samme funksjonaliteten via vår innholdsleverandør (Canal Digital kabel og parabol, Get, Altibox og RiksTV), ble derimot ikke problematisert…

Men heldigvis skal en Android-TV ha mer å by på, og Sony brukte mye av tiden på å vise fram mulighetene.

Så hva er egentlig fordelen med en Android-TV?

Hovedfordelen med en Android-TV er at du via Google Play-universet får en langt større tilgang til apper enn det en enkelt TV-produsent vil kunne klare å tilby på egenhånd.

 (Foto: GOOGLE)

LIKT: Android TV har innebygget Chromecast-funksjoner, men gir deg også mer. (Foto: GOOGLE)

I tillegg vil du selvsagt kunne betjene TV-en og appene den gir direkte via mobilen eller nettbrettet, helt uavhengig av om du har en Android eller iOS-enhet.

En god del av de mulighetene dette gir, kan riktignok også fås om du kjøper den lille HDMI-dingsen Chromecast til under 300 kroner, men poenget med en Android-TV er altså at du ikke skal trenge eksterne enheter, siden alt skal kunne gjøres direkte via TV-en – og uavhengig av mobilen eller nettbrettet ditt om du ønsker det.

TV-en forstår hva du sier

Også andre deler av Google-universet blir nå integrert i TV-en.

Ulrik Petersen fra Sony Nordic demonstrerte hvordan han fant informasjon om skuespillere, valutakurser og vær ved å snakke til TV-en direkte eller via mobil og nettbrett.

Selv om Petersen er dansk og snakket engelsk, lover han at også norsk nå skal gå helt fint. Til og med dialekter skal kunne forstås, selv om vi personlig tviler på om TV-en noengang vil forstå vossamaol.

4K på «billigsalg»

TV-en skal jo først og fremst brukes til å se TV. Bildekvaliteten vil derfor være det viktigste for mange.

Ikke overraskende er det nå 4K (3840×2160 piksler, mot tidligere 1920×1080) som gjelder, også helt ned i de mindre størrelsene og dermed mer beskjeden pris.

Du kan nå få et Sony 4K-TV i 43 tommers størrelse for rundt 10.000 kroner.

LES OGSÅ: Slik blir TV-året 2015

Men fins det noe å se på, da?

For selv om kvaliteten på 4K er glimrende, kommer vi ikke utenom at det innholdsmessig fortsatt er magre tider.

Netflix har såvidt begynt med 4K, og selv om det er bebudet at det kommer nye Blu-ray-filmer og spillere for 4K mot slutten av året, er det fortsatt forsvinnende lite ekte 4K-innhold å kose seg med.

Det skal nevnes at Sony fortsatt tilbyr 5 gratis filmer på harddisk til de som kjøpte 4K-TV mellom 3. oktober og 27. desember i fjor. Dette er likevel et tilbud som etter vår mening høres mye bedre ut i teorien enn i praksis: Sonys 4K-boks – for lite til for få.

 (Foto: TORE NESET)

BILDEFORBEDRING: Mark Whiteman viste hvordan Sonys TV-er husker ulike typer dårlige bilder og forbedrer dem. (Foto: TORE NESET)

Og dessverre kan Sony fortsatt ikke si noe om når 4K-eiere vil få oppleve at de største Hollywood-suksessene blir tilgjengelig i superkvalitet:

– Alt jeg kan si, er at dette handler om rettigheter. Filmindustrien og TV-produsentene er ikke helt enige om strategien ennå, sier Mark Whiteman, som er markedssjef for TV-produkter i Europa.

LES OGSÅ: 4K-Blu-ray bekreftet, men 4K-innhold lar vente på seg

Virkelig, virkelig flat

I 2013 testet vi Sony Bravia KD-65X9005A, og i fjor var 65X9005B som imponerte oss. Det er derfor ingen overraskelse at det kommer en 65X9005C i juni måned.

TV-en ble høytidelig avduket av Sony-folket, selv om den hadde blitt vist fram på CES-messen i Las Vegasfor drøye tre uker siden.

 (Foto: TORE NESET)

AVDEKKET: Der var 55X9005C avslørt… (Foto: TORE NESET)

Det er ifølge Sony den flateste TV-en de har produsert noensinne. Og ja, vi kan bekrefte at den ser veldig flat ut når du ser den fra siden.

Men hvorfor ikke kvitte seg med TV-tunere og plassere strømforsyningen utenbords for å gjøre den virkelig flat?

– Jeg vet at dere i Norge for det meste bruker eksterne bokser. Men i Danmark og Sverige brukes helst innebygde løsninger for å motta signaler fra kabelselskaper. Derfor må vi fortsatt ha denne muligheten, forklarer Whiteman.

Dessuten vil vel kanskje designbevisste helst ikke ha en diger klump på gulvet…

Steget videre for digital bildebehandling

Om du ikke har råd til den rundt 42.000 kroner dyre KD-65X9005C, finnes lillebroren KD-55X9005C til 31.000 (NB: Sony tar forbehold om prisøkning på grunn av valutasituasjonen).

Begge er naturligvis 4K, med Sonys X1 digital bildebehandling innebygd.

De fleste TV-produsenter har en eller annen form for digital bildeforbedring, men Sony kan skilte med at de har en stor database der de har lagret hauger av bildetrøbbel du kan møte i TV-sendinger, på DVD og Blu-ray. TV-en vil dermed gjenkjenne for eksempel en DVD med mye bildestøy og kompensere for dette.

Nøyaktig hvor bra dette fungerer i praksis må vi imidlertid komme tilbake til når vi får våre testeksemplarer.

Skiller mellom ulike deler av bildet

Systemet skiller også mellom ulike deler av bildet, for eksempel himmel og bygninger.

 (Foto: SONY)

FØR OG ETTER: Sonys «Flat Area Detection» forbedrer elementer i ett og samme TV-bilde. (Foto: SONY)

Vi fikk sammenligne TV-bilder med og uten det Sony kaller Flat Area Detection påslått, og kunne konstatere at både hudtoner og detaljer kom bedre fram, uten at bildet fikk et kunstig preg.

De nye TV-ene har også simulert oppfriskningsrate, nå kalt Motionflow 800Hz. Dette har de fleste produsenter i en eller annen form. (Se en sammeligning av de ulike løsningen på Rtings.com).

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av Sony. Les mer her

Kilde for: Data – DinSide.no