Mobil

Test av nødladere

Dinside At nødladere har blitt stadig mer populært de siste åra er ikke noe rart, med tanke på at vi lever i en verden der de fleste smarttelefoner bare klarer én til to dager før de må lades igjen.

For – skal man ut på en lengre tur uten alt for god tilgang til strømnettet, er det definitivt kjekt med en nødlader i ryggsekken.

Vi har testet sju populære modeller som både kan brukes for å lade mobiltelefoner og nettbrett (og eventuelt andre ting som kan lades via USB, for eksempel trådløse høyttalere).

Samtlige av de testede modellene har en oppgitt kapasitet på 10.000mAh (milliamperetimer) eller mer og er tilgjengelige for kjøp i Norge.

Innholdsfortegnelse:

Men la det være sagt med en gang:

Ingen av dem leverer i nærheten av oppgitt kapasitet når du bruker dem til å lade telefoner og nettbrett.

Vi starter med å gi deg våre vurderinger av de enkelte produktene. Lenger ned får du i tillegg testresultatene i diagrammer, og ikke minst mer informasjon om hvordan testen har blitt gjennomført.

Level+

Dette er en ny norsk aktør som leverer batterier i flere friske fargevarianter.

Level+ har en utforming som kan minne om en stor telefon, med testens laveste vekt og volum. De fleste av de som har sett på testproduktene synes dette er det fineste av batteriene, men det hjelper lite …

For når batteriet har en oppgitt kapasitet på 10.000mAh og bare klarer å levere 4270mAh blir det en bunnplassering i vår test.

Siden resultatet var såpass mye svakere enn de andre har vi faktisk utført testen tre ganger; først to ganger på ett batteri og deretter én gang på et annet batteri siden vi fikk det tilsendt i flere farger. Resultatet ble det samme.

Levelpluss-batteriet har også bare 1A på inngangen, som betyr at det tar lenger tid å lade det opp igjen, i hvert fall pr energi levert. Batteriet har to utganger og leverer maksimalt 2A totalt. LED-indikatorene som skal vise hvor mye som gjenstår er lite pålitelige, der vi opplevde at den kun viste én prikk av fire når vi hadde nådd omtrent halvveis i ladingen. Produsenten oppgir ingen sikkerhetsmekanismer og tilbyr ett års garanti.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

(Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Oppgitt:
Kapasitet: 10.000mAh (=7.400mAh ved 5V)
Inngang: 5V/1A
Utgang (max): 5V/2A
Antall utganger: 2

Målt:
Kapasitet: 4270mAh
Målt/oppgitt: 42,7% (57,7% ved 5V)
Inngang: 5V/1A
Utgang (max én port): 2A
Utgang (max totalt): 2A

Vekt:
Pris: 399,- på levelpluss.no

Powerocks Magic Cube 12000

Powerocks’ lader er priset for høyt i våre øyne, men til gjengjeld er det den eneste laderen med to ledninger innebygd, slik at du slipper å drasse med deg en (gitt at du har en enhet med micro-USB).

Den ene av dem er en micro USB-ledning (som du bruker for å lade en annen enhet) og den andre er en vanlig USB-ledning som brukes for å koble nødladeren til en strømkilde. Sistnevnte ledning er imidlertid veldig kort og begrenser mulighetene for hvordan du lader enheten – eksempelvis blir det vanskelig med en stikkontakt som henger høyt på veggen, med mindre du har et bord rett under.

Godt gjemt finnes nok en USB-utgang, slik at du kan bruke en annen kabel, for eksempel om du har en nyhere iOS-enhet med Lightning-kontakt. Med i esken følger for øvrig en 30-pin-overgang til eldre Apple-enheter.

Laderen scorer imidlertid ikke spesielt godt på våre målinger i forhold til prislappen, og verdt å legge merke til er at vi, selv med to forskjellige 2A-ladere, ikke klarer å trekke mer enn 1,3A når vi lader den opp, selv om den har oppgitte 2A-inngang (ingen av laderne leveres med strømadapter). Vi klarte heller ikke å få ut mer enn 1A til en iPad.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

(Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Oppgitt:
Kapasitet: 12.000mAh (=8.880mAh ved 5V)
Inngang: 5V/2A
Utgang: 5V/4A
Antall utganger: 2

Målt:
Kapasitet: 7.362mAh
Målt/oppgitt: 61,35% (82,91% ved 5V)
Inngang: 5V/1,3A
Utgang, max totalt: 5V/3,4A
Utgang, max én port: 5V/2,1A

Pris: 699 kroner. Selges blant annet hos Mekonomen.

PNY PowerPack T10400

De andre seks batteriene i denne testen presterer ganske jevnt med tanke på hvor mye de leverer i forhold til oppgitt verdi. PNY-batteriet plasserer seg midt på treet med oppgitte 10.400mAh og reelle 6420mAh, altså med en oppnåelse på 61,73%/83,42%.

Et minus er imidlertid at det bare har 1A inngang, som gjør at det tar lenger tid å lade opp. Vi målte imidlertid inngangen til 1,4A. Da vi belastet det som tyngst, med to tilkoblede enheter, kunne man tidvis høre en pipelyd fra enheten.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

(Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Oppgitt:
Kapasitet: 10.400mAh (=7696mAh ved 5V)
Inngang: 5V/1A
Utgang (max): 5V/2,4A
Antall utganger: 2

Målt:
Målt kapasitet: 6420mAh
Målt/oppgitt: 61,73% (83,42% ved 5V)
Inngang: 5V/1,4A
Utgang (max én port): 5V/2,1A
Utgang (max totalt): 5V/2,1A

Pris: 341,- (multicom.no)

Sandstrøm S6PB12K14

Denne nødladeren er den som leverer mest i forhold til oppgitt kapasitet, men koster også deretter. Produktet selges kun på Elkjøp og Lefdal til en pris på 749 kroner, selv om det noen ganger er å finne på tilbud til kr 499,-.

Konstruksjonen i aluminium fremstår solid og forseggjort, og produsenten hevder at nødbatteriet har beskyttelse både mot kortslutning, temperatur og overbelastning.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

(Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Oppgitt:
Kapasitet: 12.000mAh (=8.880mAh ved 5V)
Inngang: 5V/2A
Utgang: 5V/3,4A
Antall utganger: 2

Målt:
Kapasitet: 7.920mAh
Målt/oppgitt: 66% (89,19% ved 5V)
Inngang: 5V/1,85A
Utgang (max totalt): 5V/3,2A
Utgang (max én port): 5V/2A

Pris: 749 kroner (Elkjøp og Lefdal)
(Godt kjøp når den er på tilbud til 499,-)

TP-Link TL-PB10400

Vår første femmer i denne runden får laderen fra TP-link. Den har en litt annen utforming enn de øvrige batteriene og har også en innebygd LED-lommelykt som slås på om du holder knappen inne.

Målingene viser at nødladeren fra TP-link leverer som forventet hva gjelder strømstyrke, den oppfyller nest mest i prosent av lovet kapasitet, og den har testens laveste pris i de rimeligste nettbutikkene. Et minus er dog at vi bare målte 1A til en iPad.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

(Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Oppgitt:
Kapasitet: 10.400mAh (=7696mAh ved 5V)
Inngang: 5V/2A
Utgang: 5V/3A
Antall utganger: 2

Målt:
Kapasitet: 6.686 mAh
Målt/oppgitt: 64,29% (86,88% ved 5V)
Inngang: 5V/2,1A
Utgang, totalt: 5V/3A
Utgang, max én port: 5V/2,1A

Pris: Fra 269 kroner (prisjakt.no)

Deltaco PB-1051

Denne har testens høyeste oppgitte kapasitet på 15.000mAh og er den eneste av nødladerene i denne gruppa med tre USB-utganger. Produsenten gir dessuten 5 års garanti; også det unikt blant de testede modellene.

Deltaco-laderen lever mest målt strøm, selv om oppfyllelsesgraden er nest svakest (dog er det små forskjeller fra denne plassen og oppover). Merk også at 1,3A på inngangen gjør at det tar en god stund å lade opp batteriet – 13 timer totalt. Den er også både tyngst og størst med tanke på volum, men har en god prislapp i nettbutikkene og fremstår derfor som et meget godt kjøp. Merk at vi heller ikke her klarte å trekke mer enn 1A til en iPad.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

(Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Oppgitt:
Kapasitet: 15.000mAh (=11.100mAh ved 5V)
Inngang: 5V/1,3A
Utgang: 5V/4A
Antall utganger: 3

Målt:
Kaasitet: 9000mAh
Målt/oppgitt: 60% (81,08% ved 5V)
Inngang: 5V/1,3A
Utgang (max på én port): 5V/2,1A
Utgang (totalt): 5V/4A

Pris: fra 300 kroner (prisjakt.no)

Biltema Powerpack

Vår best i test-medalje går til nødbatteriet fra Biltema. Her måler vi både inn- og utgangsstrøm til det samme som det som er oppgitt, og batteriet leverer også normalt godt i forhold til oppgitt kapasitet.

Det som imidlertid gjør at den skiller seg ut, er at den er svært konsistent på å levere mye strøm til enhetene du lader opp, og nettopp det gjør at vi tror mange vil bli fornøyd.

Siden vi startet testingen har prisen steget med en femtilapp, men fortsatt er dette en hyggelig pris for en nødlader du kan kjøpe med deg i nærmeste Biltema-butikk.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

(Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Oppgitt:
Kapasitet: 10.400mAh (=7696mAh ved 5V)
Inngang: 5V/2A
Utgang: 5V/3A
Antall utganger: 2

Målt:
Kapasitet: 6424mAh
Målt/oppgitt: 61,77% (83,47% ved 5V)
Inngang: 5V/2A
Utgang (max på én port): 5V/2,1A
Utgang (max totalt): 5V/3A

Pris: 349,- (Biltema)

Slik har vi testet

MÅLEINSTRUMENT: Et USB-multimeter ble brukt til å måle kapasiteten på batteriene. Det har en oppgitt nøyaktighet på mindre enn 1% (spenning) og mindre enn 2% (strøm).

Vi har fulladet hvert batteri for deretter å koble det til et nettbrett og lade det helt til nødbatteriet er tomt. Mellom enhetene har vi plassert et USB-multimeter som registrerer strømmen som passerer igjennom. Når batteriet er helt tømt, har vi etterpå kunnet lese av hvor mange mAh som har blitt levert med 5V spenning.

Vi har også målt hvor mange ampere nødbatteriet trekker når du lader det, og hvor mange det leverer når vi lader fra det – til flere ulike enheter. Merk dog at strømstyrken avtar når man nærmer seg fulladet, både på nødbatterier og telefoner.

LES OGSÅ: Kjøpeguide til nødladere

Testresultater i diagrammer

Under finner du tre diagrammer som viser hva vi målte av kapasitet, oppfyllingsgrad i forhold til lovet kapasitet og hvor mye kapasitet de leverer i forhold til volum, vekt og pris. Til sistnevnte har vi gått ut fra den laveste prisen vi fant på Prisjakt.no pr. 23. mars:

Som det fremkommer av figuren er det Level+-batteriet som leverer desidert svakest av de testede. Deltaco-batteriet byr på mest kapasitet, men er også den som lover mest – det eneste batteriet som oppgir 15000mAh kapasitet.

Over ser vi hva batteriene leverer ved 5V kontra det som står på esken. Ingen av eskene forteller at oppgitte mAh er ved 3,7V og ikke 5V. Sandstrøm-batteriet er det som leverer mest i forhold til hva som står på esken.

Vi har også målt volum, vekt og sett på laveste pris på Prisjakt.no. Diagrammet over viser hvor mye krutt du får pr desiliter volum, pr 100 gram og pr 100 kroner. Her ser vi at TP-link-batteriet leverer mest i forhold til volum, mens Deltaco-batteriet kommer på topp hva gjelder kapasitet pr pris og pr gram.

3,7V vs 5V

Husk at milliamperetimer ikke er noe mål på energi. Det blir først relevant om man tar med spenningen i regnestykket, slik at man kan snakke om watt-timer (Wh). 1 Wh er lik 3600 J (joule), som er SI-enheten for energi.

Kanskje husker du fra fysikktimene på skolen at strøm (A) · spenning (V) = effekt (W)? Det er akkurat denne formelen vi trenger.

Eksempelvis skulle en tro at et batteri på 10.000mAh kunne lade en telefon med batteri på 2.000mAh fem ganger, men slik er det ikke. På samtlige av batteripakkene er spenningen på batteriene 3,7V, mens mobiltelefonen eller nettbrettet ditt lader med 5V.

Legger vi til spenningen i regnestykket, vil eksempelbatteriet ha en kapasitet på 37Wh (10Ah · 3,7V), mens batteriet på eksempeltelefonen har 10Wh (2Ah · 5V). Altså vil du, under ideelle forhold, kunne lade 3,7 ganger med det nevnte oppsettet, og ikke fem. Med andre ord kan du, bare med spenningsforskjellen, trekke fra 26% av oppgitt kapasitet dersom du vil sammenligne med spenningen som brukes for å lade telefonbatteriet ditt.

Dog får vi også et «tap» av energi i form av varme, både på batteriet og enheten du lader opp. Dette kan normalt utgjøre alt fra 5-30 prosent, selv om vår test viser at de aller fleste av produktene vi har testet holder seg mellom 10-20 prosent energitap i forhold til oppgitt kapasitet. Med unntak av ett.

Kilde for: Mobil – DinSide.no