Finans og økonomi

Tre av de råeste trådløse ruterne på markedet

Dinside Sliter du med hastighet og dekning i trådløsnettet ditt? Da er du ikke alene. Mange sitter på enkle og eldre rutere som ikke er bygd verken for høye bredbåndshastigheter eller for å håndtere alle dingsene en moderne familie besitter.

Da er det greit å vite at det har skjedd mye på ruterfronten de siste årene, og spesielt med introduksjonen av den trådløse 802.11AC-standarden har det virkelig blitt fart på sakene.

Siste tilskudd til AC-standarden har fått navnet AC3200.

Dette må du vite

En AC3200-ruter har tre forskjellige aksesspunkter, ett for utstyr som kommuniserer i 2,4GHz-området (ofte eldre utstyr) og to som kommuniserer i 5GHz-området. Førstnevnte gir en maksimal, teoretisk hastighet på 600Mbps, mens de to siste byr på inntil 1.300Mbps hver.

De to 5GHz-båndene kan enten fremstå som to separate nett, eller som ett – med samme navn og nettverksnøkkel. Denne sammenkoblingen kalles «Smart Connect», og sørger for at tilkoblede enheter alltid får optimal overføringshastighet.

Den totale båndbredden er altså 1.300 + 1.300 + 600 = 3.200Mbps.

Det betyr likevel ikke at du noensinne vil oppnå så høy hastighet når du surfer trådløst fra sofakroken.

Den store båndbredden vil i stedet sørge for optimal hastighet for svært mange enheter samtidig, og dette er også hele poenget med AC3200-standarden. I skrivende stund har de raskeste trådløse dual band-nettverkskortene som støtter AC-standarden, en teoretisk makshastighet på 867Mbps.

For hvem?

Målgruppen for AC3200-ruterne er storforbrukere av datatrafikk, både internt i lokalnettet og mot Internett. Består husholdningen av 2-3 personer med hver sin mobil og PC, som kun skal dele en 20Mbps internettlinje, er de rett og slett overkill.

Les også: Slik velger du riktig ruter

Merk også at disse ruterne er relativt store og prangende, mye takket være hele seks eksterne antenner. For optimal rekkevidde og hastighet bør den heller ikke gjemmes bort i et skap eller skuff, les mer om optimal plassering i denne artikkelen.

Trippeltest

Ruterne vi har sammenlignet er Asus RT-AC3200, D-Link DIR-890L og Netgear R8000.

Vi har vurdert hvor enkelt det er å sette opp og bruke ruterne, hvilke funksjoner de byr på, samt målt hastigheter og rekkevidde både fra smartmobil (iPhone 6Plus) og en bærbar PC med 802.11AC-kort (Intel Dual Band Wireless-AC 7265).

Slik målte vi ytelsen

Ruterne ble plassert på samme sted i toppetasjen i et treetasjes bolighus. Vi foretok målinger på flere forskjellige steder i og utenfor boligen. For å unngå forstyrrelser testet vi kun én ruter om gangen.

For å måle nettverksytelsen koblet vi først en PC med SSD og Windows 10 Professional med ethernet-kabel til en gigabit-port i ruteren. Deretter delte vi en mappe på denne i nettverket, og målte hvor lang tid det tok å overføre en fil på 1000MB til en annen PC i nettet via et Intel AC 7265-trådløst nettverkskort.

Vi benyttet også en iPhone 6 Plus for å måle internetthastigheten på de forskjellige stedene. Her benyttet vi appen Speedtest og en 100/10Mbps-linje fra Canal Digital, og målte mot Canal Digitals serverpark i Oslo.

 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

HIT, MEN IKKE LENGER: På denne benken 75 meter fra boligen, fikk PC-en kun sporadisk kontakt med de tre ruterne, og iPhone fikk kun kontakt med to av dem. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

I tillegg målte vi lese/skrive-ytelsen på USB-nettverkslagring rett i ruteren. Her benyttet vi en Kingston USB 3.0 minneplugg på 32GB med lese/skrive-ytelse på 150/70MB i sekundet.

For å få ut maks effekt ble USB-hastigheten målt mot PC-en som var tilkoblet ruteren med ethernetkabel.

>> Gå videre til første test: Asus RT-AC3200

Eller hopp rett til >> Vårt valg – Best i test

Kilde for: Data – DinSide.no