Finans og økonomi

Tre DAB+-radioer fra Pure

Dinside Britiske Pure begynte å lage DAB-radioer så tidlig at de færreste hadde hørt om noe annet enn FM.

Så viste det seg altså at både Storbritannia, Danmark og Norge valgte det digitale radiosystemet. Norge vil som første land i verden skru av FM for helt og holdent å satse på DAB/DAB+ fra 2017.

LES OGSÅ: Pure satser på luksus-DAB i Norge

Det gjør naturligvis oss her oppe på berget til et særdeles interessant marked for en DAB-spesialist som Pure.

Ikke minst fordi det fortsatt er sterk tvil i resten av Europa om hvilken digital radioteknologi som skal erstatte det fortsatt dominerende analoge FM-systemet.

Bluetooth-modeller

Pure er kjent for god lyd, pen design og innovative løsninger. Ikke bare med DAB (og naturligvis FM, som de fortsatt har om bord), men også med nettradio, Bluetooth og WiFi.

 (Foto: TORE NESET)

BLUETOOTH: Samtlige radioer kan spille trådløs musikk fra Spotify eller andre kilder du har på mobil, PC eller nettbrett. (Foto: TORE NESET)

De er også kjent for å ligge prismessig over konkurrentene. Spesielt gjelder dette nå som du kan få DAB-radioer fra bare et par hundrelapper.

TEST: POPnano DB456 DAB+/FM-lommeradio

Pure-radioene ligger på mellom 1.400 og 2.500 kroner, noe som prismessig bringer dem opp på nivå med Norges mest solgte bordradio Tivoli.

Radioene som vi tester her, er i Evoke D-serien og har alle Bluetooth på plass. De manger imidlertid Wifi-mulighet.

Det betyr at om du vil spille musikk fra Spotify eller nettradio, så må du gå via blåtann. Men det er jo helt greit, siden alle telefoner, nettbrett og bærbare PC-er/Mac-er i dag er utstyrt med dette.

TEST: Amadeus Internett-radio med DAB+

Å koble seg opp med mobilen kan noen ganger være litt trøblete, men vi hadde ikke problemer med noen av disse tre modellene.

Knapper for stasjoner

De tre radioene er også identiske når det gjelder stasjonsinnstillinger og menyer. D2 har imidlertid bare fire knapper for forhåndsinnstilte stasjoner, mens D4 og D6 har fem.

D6 er dyrest, størst og mest forseggjort. Den er utstyrt med et pent kabinett i tre, visstnok vel så mye for lydens skyld som utseendet.

TEST: Tiny Audio Polka DAB+/FM-radio

Alle radioene har velvoksne bassrefleks-porter på baksiden, noe som burde sørge for godt trøkk i de nedre frekvensene.

De to mindre radioene har utskiftbart front- og bakstykke, slik at du kan endre fargen på radioen om du skulle bli lei av den (ekstra kabinetter må kjøpes i tillegg).

 (Foto: TORE NESET)

UTSKIFTBART: På D4 (bildet) og D2 kan du skifte frontene og bakstykkene etter egen smak. (Foto: TORE NESET)

Samtlige har – som de fleste DAB+-radioer – vekke- og innsovningsfunksjon. Men vær oppmerksom på at vekkefunksjonen bare virker når radioene er tilkoblet strøm, også dette likt med alle andre radioer vi har prøvd i det siste.

Klar, men litt kjedelig lyd

Toppmodellen D6 til 2.500 kroner gir utvilsomt det beste visuelle inntrykket, og har den fyldigste og klareste lyden av de tre. Vi snakker ikke om kraftfull lyd i klasse med et stereoanlegg eller betydelig dyrere produkter som Devialets Phantom, men den er både behagelig og naturtro å høre på.

TEST: Pure Midi Bluetooth DAB+

Selv om vi vet at vi ikke kan forlange festlyd fra en bordradio, kunne vi ha ønsket oss litt mer smell når vi hører på rock-orienterte stasjoner som Radio ROX, P13 og Radio Rock.

Lydkvalitet handler likevel om smak og behag, og Pure ligger litt over på den varme (noen vil si ullne) kanten. Heldigvis kan du til en viss grad bøte på dette med radioens digitale tonekontroll, som du finner når du går inn i menyen.

Selv om D6 har to høyttalere, kan vi ikke si vi får noen særlig stereovirkning. Skal du få «ping pong»-effekter og ekte musikalsk breddeperspektiv, kommer du ikke utenom et vanlig stereoanlegg der høyttalerne står lenger fra hverandre. Men at to i stedet for én høyttaler bidrar til et bedre lydbilde, er det ingen tvil om.

Minstemann låter bedre

Den neste i rekka, D4 til 1.800 kroner, låter ikke fullt så bra. Her virker spesielt tale mer grøtete, slik at vi av og til får problemer med å følge med på hva som blir sagt i nyhetssendinger og debatter.

 (Foto: TORE NESET)

VINNEREN: Når vi tar både pris, lyd og praktisk bruk med i vurderingen, framstår D2 som vinneren. (Foto: TORE NESET)

Også D2 til 1.400 kroner lider litt under dette, men her er bassen så lite framtredende at mellomtonen (der det meste av taleinformasjonen ligger) kommer tydeligere fram. Faktisk vil vi si at vi foretrekker lyden på minstemann D2 framfor D4.

Bil uten DAB+? Da kan du klage

Forskjellen i pris er bare 400 kroner, i D2s favør. Dermed vil vi betegne D2 som et bedre kjøp. Den er i tillegg lettere og mindre, og dermed mer håndterlig til utebruk på varme sommerdager.

Stasjons- og skruknapper

Alle de tre radioene er forbilledlig enkle å bruke med skru- og trykk-knapper. Alt for mange av konkurrentene utelater stasjonsknapper, og lar dermed brukeren spole seg gjennom 40 stasjoner på de nye DAB-båndene.

Det er nå en gang slik at de fleste av oss hører på noen få favorittstasjoner, og da er det greit å kunne finne dem raskest mulig.

Både D2, D4 og D6 leveres med strømadapter. Du kan også kjøre på oppladbart batteri (men ikke på vanlige batterier), men da trenger du en tilleggsmodul som må kjøpes ekstra.

Konklusjon

Alt i alt synes vi at disse tre radioene var et trivelig bekjentskap. De har lekkert design, fungerer bra brukermessig og låter anstendig.

Vi kunne ønske oss mer spretten lyd som i Tivoli-radioene (test av deres PAL+ kommer snart), spesielt i D6. Radioene framstår også som litt gammelmodige i digitalalderen, og vi kunne godt ha tenkt oss for eksempel RadioVIS på skjermen (bildeinformasjon), slik som Amadeus-radioen vi testet før jul.

Slik det er nå framstår Pure-radioene som pene og greie, men de mangler det lille ekstra som gjør en ny radio til en fest å kjøpe. Og det burde de ha siden de prismessig ligger betydelig over konkurrentene.

Fin størrelse for ferie og utebruk, utskiftbar front og bakdel, stasjonsknapper, godkjent lyd

Trist display

Annonse

Annonse

DetaljerPure Digital Evoke D2 with Bluetooth

FM, RDS Radio, DAB, DAB+, Sort, Hvit, Blå, Rød, Valnøtt, Klokkeradio med alarm, Projeksjon av tid

De 3 billigste butikkene

Levert av

Praktisk størrelse for terrasse, kjøkken og soverom, utskiftbart front- og bakstykke

Noe ullen lyd

Annonse

Annonse

DetaljerPure Digital Evoke D4 with Bluetooth

FM, RDS Radio, DAB, DAB+, Sort, Hvit, Valnøtt, Klokkeradio med alarm

De 3 billigste butikkene

Levert av

Flott utseende i tre, klar lyd, stasjonsknapper

Beskjedent lydvolum

Annonse

Annonse

DetaljerPure Digital Evoke D6 with Bluetooth

FM, DAB

De 3 billigste butikkene

Levert av

Kilde for: Data – DinSide.no