Mobil

Trodde du iPhone var dyr i Norge?

IKKE SÅ DYR: iPhone er dyrere i mange andre land – spesielt om man tar med lønnsnivået i regnestykket. (Foto: WEBPAGEFX / PÅL JOAKIM OLSEN)

IKKE SÅ DYR: iPhone er dyrere i mange andre land – spesielt om man tar med lønnsnivået i regnestykket. (Foto: WEBPAGEFX / PÅL JOAKIM OLSEN)

Dinside Mange klager over høye priser i Norge, men selv om det er mye som er dyrt, gjelder det langt fra alt.

Tidligere i sommer sammenlignet vi priser på elektronikk mot våre danske og svenske naboer, og prisforskjellene var minimale, der enkelte varer også var dyrere over landegrensa.

(Mobilabonnementer, derimot, er en helt annen historie.)

Big Mac-indeksen; altså prisen på den klassiske McDonald’s-burgeren, har ofte vært brukt for å sammenligne prisnivået i ulike land. I 2010 var for eksempel Norge det dyreste landet med tanke på nevnte hamburger – nesten fire ganger så dyr som den var i Kina.

Hva med iPhone-prisen?

Hvorvidt Big Mac-indeksen blir erstattet med iPhone-indeksen gjenstår å se, men nettstedet WebpageFX har i hvert fall tatt jobben med å samle inn iPhone 6-prisen rundtom på kloden.

TEST: Apple iPhone 6

Dyrest er iPhone i Brasil, der Apples telefon koster over 9.000 kroner. Tyrkia kaprer andreplassen foran våre naboer i Sverige på tredjeplass. Også Danmark (10.) er å finne på listen før Norge dukker opp på en 14. plass (her koster den 6.590 kroner) av de 39 landene prisene er hentet fra.

Billigst er telefonen i USA og Canada, der den koster 58 prosent av det den gjør i Brasil (5.630 kroner med dagens kurs).

Hva om inntekten tas med i regnestykket?

Nettstedet har også sammenlignet iPhone-prisen med medianlønnen i de ulike landene. Og da ser man raskt at det er enkelte land der prisen blir svært høy.

Indonesia topper listen, der det å kjøpe en iPhone utgjør 39,3 prosent av husstandens årlige inntekt. Igjen er både Sverige og Danmark foran oss på listen med henholdsvis 3 prosent og 3,2 prosent, mens Norge er nummer 30 av 39 med en iPhone-pris som utgjør 2,4 prosent av medianinntekten. USA kommer best ut av det med 1,6 prosent.

Under ser du infografikken:
How Much an iPhone Costs Around the World

Created by WebpageFX

Kilde for: Mobil – DinSide.no