Mobil

Twitter lanserer Periscope

Dinside Livestreaming av mobilvideo kan bli en av de store teknologitrendene i 2015.

De siste par ukene har appen Meerkat tatt internett med storm. Den gjør det mulig for hvem som helst å streame video fra mobilen til Twitter.

Nå har Twitter lansert en konkurrent til Meerkat, kalt Periscope.

Den gjør så godt som det samme, men har et par finesser som kan gi Twitter et stort fortrinn.

LES OGSÅ: Slik finner du de nye Messenger-appene

Mobil-TV gjort enkelt

KUN FOR IPHONE: Som Meerkat er Periscope kun tilgjengelig i iOS-versjon. En Android-utgave er under arbeid. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

KUN FOR IPHONE: Som Meerkat er Periscope kun tilgjengelig i iOS-versjon. En Android-utgave er under arbeid. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Det som har gjort Meerkat så populært, er hvor enkelt det er å livestreame video.

Du bare laster ned appen, trykker på en knapp og så er du i gang. Du trenger ikke ha avansert utstyr for å få det til, kun en mobil.

Periscope er like enkel i bruk som Meerkat.

Du bare trykker på kameraknappen, gir appen tillatelse til å bruke kameraet, mikrofonen og stedsplassering på telefonen din, gir streamen en fornuftig beskrivelse og trykker på start.

Kommentér i appen

Folk som ser på livestreamen kan skrive kommentarer, og de havner aldri utenfor Periscope-appen. Twitter ønsker enn så lenge å holde de to tjenestene separate.

I Meerkat havner kommentarene på sin side i Twitter-feeden, noe som kan se litt merkelig ut for andre som ikke ser på samme video.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

HM, IKKE ALT KAN «LIKES»: Ved en ulykke kommer ikke hjertene (til høyre) helt til sin rett. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Periscope lar deg også gi tilbakemelding i form av et hjerte, for eksempel som når du liker et bilde på Instagram.

Det er nok ment å være en kjapp måte å fortelle avsender at du liker det du ser, selv om det ikke alltid vil være ment sånn, for eksempel ved katastrofehendelser.

Da bare trykker du på skjermen, og så vil hjertene dukke opp på høyre side i direktesendingen. Jo flere trykk, jo flere hjerter.

Lagrer videoene

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SE SENERE: Fikk du ikke med deg en livestream? Med Periscope er det mulig å se opptakene igjen etterpå. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Den kanskje viktigste forskjellen mellom Meerkat og Periscope er imidlertid at sistnevnte lar deg lagre videoene slik at de kan spilles av etter direktesendingen er over.

Med Meerkat forsvinner videoene, omtrent som på Snapchat.

Når du åpner Periscope-appen, får du opp en liste over videoer. Helt øverst er det som livestreames nå, mens nedenfor er det et arkiv med tidligere opptak. Dermed gjør det ikke noe om du gikk glipp av en direktesending.

Og det kan være hovedårsaken til at mange kommer til å velge Periscope over Meerkat, selv om sistnevnte var først ute.

Vi synes Periscope fremstår som mer gjennomført per i dag. Twitters app lar deg dessuten livestreame video både offentlig og privat.

Meerkats strategi med å snylte på Twitters brukerdatabase har gjort at Meerkats brukerskare har vokst seg større enn de ville klart alene. (Twitter har for øvrig kuttet denne tilgangen nå.)

Verden blir litt mindre

FOR DE STORE HENDELSENE? Ikke alle livestreamede videoer er like interessante. Denne Periscope-videoen fikk imidlertid raskt mange seere. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

FOR DE STORE HENDELSENE? Ikke alle livestreamede videoer er like interessante. Denne Periscope-videoen fikk imidlertid raskt mange seere. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Så gjenstår det å se om livestreaming av video er en forbigående trend eller har kommet for å bli. Selve konseptet er ikke nytt, men det har aldri vært enklere enn nå.

Om det siste skjer, er det duket for en kamp mellom Meerkat, Periscope og eventuelt andre som måtte kaste seg på bølgen. Det ville vært rart om ikke Facebook fulgte etter.

Tidligere i uken så vi endelig noe av potensiale livestreaming av mobilvideo kan ha, da det oppstod en eksplosjon i en bygård på Manhattan i New York. Sekunder senere var det mulig å se direktevideo bare noen kvartaler unna.

Last ned:
Periscope for iOS (App Store, gratis)

LES OGSÅ: Betal venner via Facebook Messenger

Kilde for: Mobil – DinSide.no