Finans og økonomi

Velg riktig Windows 10

Dinside Hvis du har en PC med gyldig og aktivert Windows 7 eller 8.1, kan du oppgradere til Windows 10 uten kostnad. Oppgraderingen er imidlertid tidsbegrenset. Fra august neste år må du betale for å oppgradere.

Les også: Last ned full Windows 10

Hvis du bygger PC-en selv eller av en eller annen grunn ikke har gyldig Windows-lisens på PC-en din, må du belage deg på å kjøpe lisens.

Spørsmålet blir selvsagt hvilken du skal velge.

Pro eller Home?

Windows 10 kommer i to utgaver – Home og Pro(fessional). Home er den vanlige utgaven for privatpersoner, mens Pro-utgaven har noen ekstrafunksjoner som først og fremst er myntet på bedrifter, deriblant muligheten for domenepålogging og fjernstyring.

Pro-utgaven har også støtte for Bitlocker-kryptering. Det gir deg mulighet til å kryptere hele systemdisken, slik at det blir tilnærmet umulig for uinnvidde å få hentet ut data fra den, om den skulle havne i gale hender. Du kan også kryptere minneplugger og eksterne harddisker. Med Home-utgaven kan du kun kryptere enkeltmapper og filer (EFS-kryptering), men det holder for de fleste.

Full kryptering: Med BitLocker kan du kryptere og passordbeskytte hele disker, men kun hvis du har Pro-utgaven av Windows 10.

Full kryptering: Med BitLocker kan du kryptere og passordbeskytte hele disker, men kun hvis du har Pro-utgaven av Windows 10.

OEM eller full lisens?

Hvis du har sett Windows 10 til salgs i en nettbutikk, har du sikkert lagt merke til at de billigste utgavene er merket med bokstavene OEM. Dette er utgaver myntet på selvbyggere og PC-produsenter.

PC-bygger: PC-byggere og produsenter velger som regel OEM-lisens. Den er knyttet til PC-en for alltid. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)

PC-bygger: PC-byggere og produsenter velger som regel OEM-lisens. Den er knyttet til PC-en for alltid. (Foto: Bjørn Eirik Loftås)

Les også: Så enkelt bygger du PC-en selv

De byr på full funksjonalitet, men kjøper du en slik og installerer den på PC-en din, blir produktnøkkelen og lisensen låst til den PC-en så snart Windows aktiveres hos Microsoft.

Den dagen du skroter PC-en kan du dermed ikke installere Windows 10 på en annen PC med samme nøkkel. Du kan også få problemer dersom du gjør store endringer i maskinvaren, for eksempel bytter prosessor eller oppgraderer grafikkortet.

Slike inngrep kan føre til at du får beskjed om at Windows-lisensen ikke lenger er gyldig, og du må kjøpe en ny.

En fullversjon er derimot knyttet til deg som bruker. Det betyr at maskinvareoppgraderinger går som en lek, og den dagen du skroter PC-en din kan du bruke installasjonsmediet og produktnøkkelen på en ny maskin. Du får også fri tilgang til support fra Microsoft, en fin eske og medfølgende brukerveiledning.

I boks: Kjøper du fullversjonen får du både eske, dokumentasjon og support fra Microsoft på kjøpet.

OEM-utgaven kommer derimot i svært enkel innpakning (ofte bare en DVD i en konvolutt), uten skriftlig dokumentasjon og uten support fra Microsoft.

Tradisjonelt sett har OEM-utgaver vært langt billigere enn fullversjoner, og du må veie kronene spart opp mot ulempene knyttet til at lisensen er låst til én PC for alltid. Noen ganger kan forskjellene i pris være små, og da er absolutt fullversjon å anbefale.

Les også:
Dette elsker vi ved Windows 10
Dette misliker vi ved Windows 10

Kilde for: Data – DinSide.no