Finans og økonomi

Windows 10 er sluppet

SLIPPES I DAG: Nå er Windows 10 klar til nedlasting. (Foto: MICROSOFT)

SLIPPES I DAG: Nå er Windows 10 klar til nedlasting. (Foto: MICROSOFT)

Dinside I dag, 29. juli, slippes Windows 10 til brukere i 190 land verden over; deriblant Norge. Oppgraderingen til Windows 10 er gratis om du gjør det før ett år har gått.

Over fem millioner brukere har tatt del i betatestingen av operativsystemet, og som vi skrev om tidligere i sommer, er det nettopp betatesterne som står først i køen når Microsoft i dag starter utrullingen av sitt nye operativsystem via Windows Update.

Dernest kommer de som har satt seg på reservasjonslisten, noe man de siste månedene har hatt mulighet til å gjøre via et sprettoppvindu på skjermen.

Du kan snike i køen

denne siden har Microsoft lagt ut ISO-filene til Windows 10, så om du ikke har reservert en kopi kan du allikevel installere Windows 10 allerede i dag.

De kan du laste ned direkte, og ved hjelp av det tilhørende verktøyet kan du enten brenne en installasjons-DVD om du har DVD-brenner, lage en installasjons-minneplugg (4GB minneplugg kreves) eller installere direkte fra harddisken om du har nok ledig plass.

Vi har selv prøvd sistnevnte (selv uten å ha reservert en kopi) og er i skrivende stund i gang med installeringen – nedlastingshastigheten fra Microsofts servere var for øvrig imponerende god.

Hva er nytt?

For å ta en rask gjennomgang av de viktigste nyhetene i Windows 10:

  • Samme operativsystem på alle Windows-enheter – Windows 10 kjører både på PC-er, mobiltelefoner, nettbrett, Xbox 360 og mer til.
  • Microsoft Edge – en ny og svært moderne nettleser har erstattet Internet Explorer
  • Continuum – lar deg for eksempel koble skjerm, tastatur og mus til mobiltelefonen og jobbe i et desktop-miljø.
  • Cortana – Microsofts stemmestyringsassistent fra Windows Phone er også å finne i Windows 10. Denne funksjonen er imidlertid ikke tilgjengelig på norsk ennå.
  • Nye office-apper – laget med ekstra fokus på berøringsskjermer
  • Startmenyen er tilbake – den har mange savnet i Windows 8.
  • Nye apper – blant annet bilder, kart, ny musikk-app

Se opp for mange Windows 10-relaterte artikler i ukene som kommer!

LES OGSÅ: – Vi gleder oss til Windows 10

Kilde for: Data – DinSide.no