Finans og økonomi

3D-skriveren er årets «wow»-produkt

Dinside Vil du ha et produkt som får venner og kjente å si «wow» og virkelig mene det, er en 3D-skriver tingen.

– Vi skannet hodet til datteren min, skalerte det ned så det passet i skriveren og hun tok det med på skolen. Stor oppstandelse, forteller Gøran Jenssen i firmaet ProNor, som er importør av en lang rekke 3D-printere til det norske markedet.

Jenssen har drevet med produktområdet i seks år, men hevder at det er først nå i 2015 at både prisnivå og kvalitet er av et slik kaliber at også massemarkedet er klar for det.

LES OGSÅ: 3doodler: Lar deg tegne i 3D

Expert: 3D-printer til folket

Inne i en Oslo-butikk demonstrerer Jenssen, sammen med salgsleder Henning Kleppa Christensen og kategorisjef Alexander von Krogh fra Expert, overfor Dinside.no hvordan en av de første «folkemodellene» fungerer.

Kjeden sier de har stilt ut 3D-skrivere i cirka 20 butikker rundt omkring i landet og påstår tiden er inne for å lansere dette i stor skala. Det er første gang en norsk kjede lanserer et 3D-printprodukt i full skala i sine fysiske butikker.

 (Foto: JOHN BERGE)

TRE FORNØYDE KARER: 3D-printere nærmer seg folket, sier daglig leder Gøran Jenssen i ProNor i midten. (til venstre: Henning Kleppa Christensen, og til høyre Alexander von Krogh, begge fra fra Expert. (Foto: JOHN BERGE)

LES OGSÅ: 3D-skriving vil revolusjonere fremtiden

Kjekt å ha?

Det første man tenker og spør om når det gjelder 3D-skrivere er som regel «hva kan man bruke det til»?

Det som er åpenbart for profesjonelle, enten de er arkitekter, interiørdesignere eller andre type fagfolk, er kanskje ikke like åpenbart «for folk flest».

Men den firkantige, hvite skriveren som står på utstilling midt inne i butikken vekker nysgjerrigheten til mange.

– Ja, så å si alle spør hva de kan bruke den til, forteller Henning Kleppa Christensen. Og svaret er jo at det bare er fantasien som setter grensen. Man kan 3D-skrive hva som helst.

Han mener mange har hørt og lest om 3D-skrivere, men ikke sett dem i virkeligheten.

Det blir fort 12.000 kroner for en skriver og et par kassetter med plastmateriale. Det er vel rimeligere å kjøpe en kopp på Ikea? sier vi og viser til den grønne selvlagde kaffekoppen karene sier tok cirka 13 timer på å skrive ut.

– Hehe, men her kan du lage din egen og få navnet ditt på, sier Gøran Jenssen.

Et fullt økosystem

Det er duket for en 3D-bonanza, samstemmer Alexander von Krogh fra Expert, som har sett en lang rekke modeller på de siste elektronikkmessene, som Consumer Electronics Show i Las Vegas i januar 2015.

– Programvaren på denne modellen er enkel, og man kan bruke den fra både PC, Mac og alle typer mobiltelefoner, fortsetter Gøran Jenssen.

– Tidligere modeller hadde flere begrensninger, men nå kan man skrive med to ulike materialer, og dermed også to farger. Man slipper også å «mate» maskinen med plastmaterialet: Her får du kort fortalt et skriverhode som varmer opp plastikktråden og smelter det lag på lag.

Skriverens fysiske størrelse setter naturlig nok en begrensning på hvor store deler man kan lage. Ett alternativ er her å skrive ut mindre deler og deretter lime de sammen i etterkant. Programvaren gjør det etter sigende lekende lett å printe ut en lang rekke ting.

LES OGSÅ: Nå kommer 3D-boligene

Hvem er det egentlig som kjøper en 3D-skriver idag?

 (Foto: JOHN BERGE)

Har TRUA: Kategorisjef Alexander von Krogh i Expert AS forteller at kjeden har stor tro på at 3D-printere som en populær salgsvare de neste årene. (Foto: JOHN BERGE)

– De som er tidlig ute med det siste! Det er ikke tvil om at dette blir utbredt. For kort tid siden kostet de fire-fem ganger så mye, sier Alexander von Krogh.

– Det er nok de med behov som kjøper de først, men vi tror at prisen vil gjøre flere nysgjerrige. Magefølelsen min sier yngre folk. Vi ser også flere arkitektkontorer, oljebedrifter, og folk som har det som hobby på kundelisten. Det finnes klubber i Oslo-området som lager 3D-ting for moro skyld, legger han til.

– Det er også noe for barn, som synes det er veldig moro å lage ting i 3D. Barnehager og skoleverket kan også ha glede av dette, sier Gøran Jenssen, som ellers leverer mest til industribedrifter.

20 kroner koppen

En årsak til at 3D-skriverboomen nå er i vente er ifølge importør Jenssen at teknologien bak – Fused deposition modeling (FDM) – ikke lengre har et dyrt patent knyttet til seg.

– Da kan alle lage det. Det er to typer materiale som ofte brukes, PLA som består av mais og ABS, som er industriplast, forklarer Jenssen.

Men vi vet jo fra vanlig blekksirvere at det som faktisk koster er blekket. Og disse 3D-skriverne er i tillegg dyre i seg selv.

– Kassettene med materialet koster i underkant av 500 kroner. Du kan lage mye moro for det – kjenn så lett denne koppen er. Den i seg selv koster neppe mer enn 20 kroner i materiale.

Ikke hos Elkjøp

Markedsleder Elkjøp har på sin side ikke 3D-skrivere til salgs ennå. Kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt mener etterspørselen ikke er stor nok og at prisene er for høye til at vanlige forbrukere skal synes at det er verdt kostnaden. Men han mener produktene er spennende.

– Vi kommer til å følge disse produktene tett fremover, og kontinuerlig vurdere om dette er noe kundene våre ønsker at vi skal ha i butikkene våre, forteller Schmidt.

Nettbutikken Komplett.no på sin side har solgt 3D-skrivere i over ett år og har seks modeller å velge blant. Til nå er salget på over 100 enheter og det kommer stadig nye modeller med gunstigere prispunkt.

Hva med de kjente skriverprodusentene?

– De kjente skriverprodusentene har ofte en tendens vente til å se hva som kommer. HP lanserte nylig en 3D-skriver, men den er ikke beregnet på forbrukere, men industrien.

– Er det noe grunn til å frykte teknologien?

– Nei, den må omfavnes. Det er mer menneskene bak vi skal frykte, om det første de tenker på er å lage våpen. I teorien kan du lage et fungerende våpen. Man kan ha nytte av å lage reservedeler, det være seg vindushengsler eller noe til bilen.

Jenssen fra ProNor sier at neste steg nå er både aluminium og metallprintere, men at dette bare er for industrien, enn så lenge.

– Noe som vi tror vi slå an er sjokolade-skrivere. Tenk deg hvor fine kaker og flott godteri man kan lage med det!

Tekst av John Berge

Kilde for: Data – DinSide.no