Dinside Tidligere hadde vi et begrenset antall toppnivådomener, altså den siste delen av et domenenavn, som for eksempel .no, .com og .org.
I 2013 ble det imidlertid dette langt mer liberalt. Da åpnet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) for at grupper og organisasjoner kunne registrere egne toppnivådomener. Nå finnes det over 1.000 av dem, som for eksempel .rip, .video og .band.
De som eier toppnivådomenene står deretter fritt til å selge domener til andre, og selv om noen er forsiktige med hvem de selger nettadresser til, gjelder det langt fra alle.
LES OGSÅ: Hackerens beste råd
Mange suspekte toppnivådomener
Sikkerhetsselskapet Blue Coat publiserte denne måneden en rapport basert på surfeaktiviteten til 75 millioner nettbrukere.
Et nettsted ble erklært «shady» (suspekt) dersom det inneholdt en eller flere av følgende:
- Spam
- Svindel
- «Mistenkelig»
- Potensielt uønsket programvare
- Skadevare
- Botnett
- Nettfisking (phishing)
Dernest ble dataene gruppert per toppnivådomene.
.review og .zip verst
«SHADY»: Dette er et eksempel på et nettsted som ble erklært «shady» i Blue Coats rapport. Nettsiden inneholder uhumske skript og lurer brukeren til å klikke på noe som angivelig er en Facebook-video.
Av alle nettstedene som ble analysert stod det verst til med de som sluttet på .zip eller .review. Her ble samtlige nettsteder kategorisert som suspekte i rapporten.
For ordens skyld betyr ikke det at alle nettadresser som slutter på .zip eller .review bør unngås, men at alle som var med i Blue Coats undersøkelse ble kategorisert som ugreie, som uansett gir en viss pekepinn.
Videre på listen finner vi:
3 – .country (99.97%)
4 – .kim (99,74%)
5 – .cricket (99,57%)
6 – .science (99,35%)
7 – .work (98,20%)
8 – .party (98,07%)
9 – .gq (97,68%)
10 – .link (96,98%)
LES OGSÅ: Slik har norske nettsteder blitt misbrukt for å spre virus tidligere
.mil tryggest
I den gode enden av skalen topper .mil listen der bare 0,24% av nettstedene ble flagget. Av de nyere toppnivådomenene scorer også .jobs, .church, .tel og .london godt; alle inne på topp 10-listen.
Selskapet poengterer imidlertid at flere av disse toppnivådomenene har svært få registerte domener – eksempelvis finnes det bare drøye 100 .london-domener foreløpig.
Blue Coat anbefaler brukere å være forsiktige med å klikke på lenker som leder til nettadresser med de aktuelle endelsene. Dersom du er usikker på hvor en lenke leder, kan du holde muskperen over den eller holde fingeren inne på den om du bruker mobiltelefon eller nettbrett.
LES OGSÅ: Web of trust advarer deg om skumle nettsider
De anbefaler også IT-administratorer å blokkere tilgangen til de nevnte toppnivådomenene.
Hele sikkerhetsrapporten kan du laste ned herfra.
Kilde for: Mobil – DinSide.no