fiskerestauranter i Oslo
Helse

Fiskerestauranter under lupen

Som du kanskje kan forestiller deg er fiskerestauranter utesteder som spesialiserer seg på fiskeretter og sjømatretter generelt. Fiskerestauranter kommer i alle former og serverer alle slags retter relatert til fisk, men det primære fokuset er generelt sett på å perfeksjonere mat hvis råvarer kommer fra havet. Fiskerestauranter har gjerne alltid flere retter enn kun fiskemat.

Allikevel er selvfølgelig fisken som oftest den mest attraktive delen av nordmenn. Spesielt for nordmenn, da mange av oss har vokst opp på fisk, så er det godt å se hvor populære rettene har blitt verden rundt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor du kan finne gode fiskerestauranter, noen av de beste rettene, og mye mer!

Hvor kan du finne gode fiskerestauranter?

Det som oftest utgjør en god fiskerestaurant er deres nærhet til områder der det er mye fiskefangst. Her kan en for eksempel nevne New England-regionen i USA og Newfoundland-regionen i Canada, Nordsjø-regionen i Nordøst-England, og det meste av Norge samt Nederland. I Japan har de også kanskje ikke så overraskende mye fangst av fisk.

Hvor kan du finne gode fiskerestauranter

Det er også andre grunner til at disse stedene har så gode fiskerestauranter. Den første er at fisk og annen sjømat er ferskest når de spises på disse stedene, ganske enkelt fordi disse byene er nærmest der fangsten er. Ikke bare kan du få fisk og annen sjømat som blir fanget samme dag, men fisken blir nesten aldri fryst ned.

Prisene på fisk og sjømat er også billigere på disse stedene på grunn av denne nærheten. Siden transportkostnadene holdes på et minimum og kjølingskostnadene nesten ikke eksisterer, kan selgerne tilby restauranter i området lavere priser og fortsatt tjene penger.

På grunn av sin nærhet til store mengder fisk og annen sjømat, har ikke bare lokalbefolkningen tilpasset seg dette ved å innlemme denne overfloden i diettene, men de har også større muligheter til å eksperimentere med forskjellige oppskrifter på fisk gjennom generasjonene. De har her utviklet mange unike retter som gjør fisk og sjømat derfra veldig spesiell og eksklusiv.

Internasjonale eksempler på fiskeretter

Japan er verdensberømt for å ha kommet opp med sushi. Den ble utviklet for lang tid siden i Japan, og mennesker over hele verden knytter den til landet. Sushi betyr opprinnelig en rett med rå fisk i seg, men kan ha andre ingredienser. Sushi rundt om i verden inneholder allikevel oftest rå fisk i mange tilfeller, og noen mennesker kan synes det er litt av en overraskelse.

Japanerne har derimot overvunnet frykten for potensiell matforurensning, først ved å tilberede sushi med hygiene i verdensklasse, men også ved å plassere litt wasabi mellom den rå fisken og den vakkert støpte risen, som fungerer som et slags antiseptisk middel.

Et annet eksempel på en spesiell rett er muslingsuppe i New England. Muslingsuppe er ofte forbundet med New England, og selv når folk lager muslingsuppe utenfor regionen, så vil de gjøre sitt beste for å gjenskape en New England-oppskrift for å trekke inn folkemengdene.

Muslingsuppe har noen av de grunnleggende ingrediensene en vanlig suppe vil ha, for eksempel fløte, men hovedkomponenten som gir den sin unike smak er selvfølgelig muslingene i seg selv. Hver oppskrift har sine egne spesielle ingredienser og instruksjoner for tilberedning, men de er alle unike for regionen og klarer å tiltrekke turister fra andre deler av USA, så vel som internasjonalt.

Hva kan du finne på en fiskerestaurant?

Det må først understrekes at enhver fiskerestaurant, uansett hvor de er i verden, er unike og kan få restaurantoppsettet og menyen til å se ut slik de ønsker. Når det er sagt, så er det noen få generelle tegn som indikerer at det er en fiskerestaurant f.eks i Oslo.

Hva kan du finne på en fiskerestaurant

Avhengig av hvor du måtte være, så har fiskerestauranter mange steder fisk- eller sjømatdekorasjoner i restauranten deres i ulik grad av fremtredelse. Mange fiskerestauranter liker å vise en stor sverdfisk på en av veggene med en historie skrevet under den som har en sterk tilknytning til grunnleggeren av restauranten.

Mange fiskerestauranter liker også å vise symboler på havet fremtredende gjennom restauranten. Mange steder liker å vise et stort skipshjul nær inngangen for å vise restaurantens karakter og rettene de er spesialister på.

Du kan også finne mange malerier med referanser til havet plassert over hele restauranten. Mange av disse maleriene er ganske ofte malt av kunstnere som er hjemmehørende i byen, noe som gir stedet en lokalfølelse.

Før en blir for stereotypisk, så er det viktig å huske på at fiskerestauranter kan se ut som hva som helst utenfra. Det som forener dem, er det faktum at fisk- og sjømatretter er det de spesialiserer seg på, faktisk i mange generasjoner i noen tilfeller.

Disse restaurantene fungerer som et populært turistmål i byer kjent for sin fiskeindustri, som er et populært stoppested for mange turister. De fungerer sådan som lokale ambassadører i byen for å vise frem hva stedet har å tilby. Gjør dette deg sulten etter litt fisk kanskje?