Finans og økonomi

«Årets student» sliter med å få oljejobb

De første årene etter at undervannsteknologistudiet på Straume ble startet opp, hadde mange av studentene fått jobb lenge før de var ferdig på studiet. Slik er det ikke lenger. Ikke engang Pratim Patel, som nylig ble kåret til årets student av sine medstudenter, kan gå rett ut i en lukrativ jobb i oljebransjen.

– Inntil for to år siden fikk nesten alle studentene jobbtilbud før de var ferdige med utdanningen. Bedriftene kom til skolen og headhuntet folk. Blant studentene i min klasse ser det ut til at de fleste kommer til å studere videre, sier Patel.

Vanskelig å få jobb

Patel har, som andre studenter på fagområdet, opplevd at interessen fra olje- og gassbransjen har tørket helt inn.

– For nyutdannede uten arbeidserfaring er det svært vanskelig å få jobb akkurat nå, fordi de konkurrerer med mange som har flere års erfaring i bransjen, forteller han. Patel kan likevel glede seg over prisen som «årets student».

For å få prisen, måtte han ha karakterer som plasserte han blant de 10 beste av litt over 50 studenter i klassen, og så skulle han ha gjort sitt for å få studentene til å trives og fungere godt sosialt. Prisen vektla altså både akademiske og sosiale ferdigheter.

– Det er veldig stort for meg å få en sånn pris, nettopp fordi jeg vet at jeg er stemt fram av de jeg har studert sammen med i tre år og har blitt så glad i, sier Patel.

Studier ved NTNU

Snart er han på vei for å studere marin teknikk ved NTNU i Trondheim. Der vil det ta to år å få en mastergrad.

– Det har alltid vært planen min, og sånn som det nå ser ut i arbeidsmarkedet, passer det godt å utdanne seg videre, sier han.

Interessen hans for undervannsteknologi ble vekket mens han gikk på Sotra videregående skole, og elevene besøkte CCB-basen på Ågotnes.

– Da fikk jeg se hva som fantes av arbeidsoppgaver og muligheter i dette miljøet, og det ble avgjørende for mitt valg, sier Patel.

Det første året hadde klassen undervisning i et eget lokale på Straume som Høgskolen disponerer.

– At vi fikk være her for oss selv, og ikke i Bergen, var med på å skape et veldig godt samhold i klassen. Det ble lettere å bli kjent med de andre studentene, mener han.

Initiert av industrien

Studiet «Undervannsteknologi – drift og vedlikehold» ved Høgskolen i Bergen kom i gang for en del år tilbake etter initiativ fra den oljetilknyttede industriklyngen på Ågotnes. CCB-miljøet følte behov for å ha en utdanning som var koblet opp mot industrien, og subsidierte også linja de første årene. Som andre ingeniørstudier tar utdanningen tre år.

For avgangselevene har NCE Subsea og Sparebank 1 SR-Bank satt opp en pris på 15.000 kroner som det følger heder og ære med.

Har fått to priser

Men ikke bare denne prisen gikk til Pratim Patel. I vår var han også en av fem studenter som fikk Necon-prisen, en pris på 10.000 kroner som firmaet Necon deler ut til de ingeniørstudentene ved Høgskolen i Bergen som har oppnådd karakteren A i matematikkfagene, og samtidig karaktersnitt blant de fem beste.

Når Pratim Patel har studert seg ferdig i Trondheim, har han lyst på en jobb der han kan drive med beregninger og analyser koblet opp mot operasjoner offshore, gjerne i forbindelse med undervannsteknologi.

– Jeg er veldig åpen for å reise andre steder i verden for å skaffe meg erfaring, sier prisvinneren.

Kilde for: BT.no – Økonomi