Finans og økonomi

Bilder-appen i Windows 10: Slik bruker du den

Dinside Med Windows 10 har du fått en rekke nye apper å boltre deg med. Windows-apper skiller seg fra vanlige programmer på flere måter. De har for eksempel et felles designuttrykk, er stort sett tilpasset både mus- og fingerstyring og skalerer mye bedre til forskjellige skjermoppløsninger.

En av de mest spennende nye appene i Windows 10 har ganske enkelt fått navnet Bilder.

Som navnet indikerer handler den om å vise og organisere bildesamlingen din, enten du har den liggende lokalt på PC-en din, eller bildene er lagret i Microsofts nettskytjeneste, OneDrive.

Basisfunksjoner

Du kan sortere bildene etter album eller dato, kjøre lysbildeshow eller bla gjennom bildene ved hjelp av mus, fingersveip eller ganske enkelt piltastene på tastaturet:

Forbedre-knappen

Forbedre-knappen

Åpner du et bilde, kan du trykke på blyanten på menylinjen øverst for å redigere det. I redigeringsmodus finner du blant annet en egen «forbedre»-knapp (tryllestav).

Trykker du på denne, foretar Bilder en analyse av bildeflaten og prøver å justere lys, skarphet og horisont automatisk.

MØRKT: Takket være manglende blits har ansiktene blitt undereksponert.

Ved å trykke på «Forbedre»-knappen er bildet blitt bedre eksponert. Dessverre er enkelte detaljer blitt overeksponert, derfor kan det lønne seg å justere lyset manuelt.

Vår erfaring er at denne ikke alltid gjør en like god jobb, så bruk denne muligheten med varsomhet. Skulle du bruke den og angre i etterkant, kan du heldigvis enkelt gjenopprette originalbildet ved å trykke på tryllestaven en gang til.

Les også: Her de nye Windows 10-snarveiene

Avansert redigering

Dette er basisfunksjoner, men Bilder inneholder også temmelig avanserte, manuelle redigeringsmuligheter for bildene dine. Utvalget av funksjoner er faktisk så stort at de færreste vil ha behov for egne programmer for å gjøre endringer på lys og fargemetning, beskjære, rette opp skjeve horisonter og andre hverdagslige redigeringsoppgaver.

Her har vi justert opp fargemetningen kraftig for å skape en kunsteffekt. Legg merke til den store hvite knappen på hjulet til høyre. Denne gjør det enkelt å foreta justeringen ved hjelp av fingertuppen.

Av de mest interessante avanserte funksjonene, kommer retusjering og selektivt fokus høyt. Sistnevnte lar deg velge ut en del av bildet som får skarpt fokus, mens alt annet i bildeflaten blir uskarpt. På denne måten kan du få en morsom miniatyr-effekt:

Ved å sette fokus på kun en begrenset del av bildet, kan du skape en tøff miniatyreffekt

Med retusjering kan du fjerne enkelte elementer fra bildeflaten. Du klikker ganske enkelt på den detaljen du vil ha bort, for eksempel kviser, rynker eller føflekker i et ansikt. Du kan også fjerne større objekter, som i vårt eksempel. Start med å klikke mot kanten av objektet, og beveg deg innover:

Funksjonen har imidlertid stort forbedringspotensiale, og i enkelte tilfeller har vi bare måttet gi opp.

Fortsatt noe uferdig

Også på andre områder i Bilder er det rom for forbedring. Hvis du for eksempel huker av for at bilder i OneDrive skal inkluderes i biblioteket ditt, kan du ikke bestemme hvilke mapper som skal inkluderes og ikke.

I tillegg er vår erfaring at appen stjeler uforholdsmessig mye ressurser på PC-en i tide og utide, noe som kan resultere i viftestøy og kort batteritid dersom du har bærbar PC/nettbrett:

Windows 10 oppdateres jevnlig, og forhåpentligvis står disse ankepunktene på Microsofts liste over planlagte forbedringer i tiden som kommer.

Les også: Alt om Windows 10

Kilde for: Data – DinSide.no