Finans og økonomi

Denne spiller nesten like bra som et stort stereoanlegg

DinsideHigh End-messen i München har de hele fem rom.

Stor lyd i liten boks

I disse rommene går hvitkledde franskmenn rundt og skryter av noe de mener ingen har fått til like bra før: Å skape den store stereolyden i i en liten enhet som passer inn i ethvert hjem, også i hjem der beboerne en eller flere av beboerne er allergiske mot kabler, høyttalere og store, svarte bokser.

LES OGSÅ: Fransk science fiction-lyd til 20.000 kroner

Det franske vidunderet heter Phantom og produseres av Devialet. Dette merket er mest kjent for sine flate hi-tech-forsterkere i toppklassen.

Men så valgte de altså å bruke ekspertisen sin på å utvikle en alt i ett-løsning som kan nytes både som enkeltstående komponent og i to- eller flere kanaler – alt etter lyst, plass og lommebok.

Nå fikk vi høre den

Vi omtalte Phantom allerede i februar, etter at den ble presentert på CES-messen i Las Vegas.

Men først nå har vi fått anledning til å høre på den. Det er det rikelig anledning til på messen, for det er først og fremst Phantom Devialet markedsfører nå.

LES OGSÅ: Norske Tidal erobrer hifi-verdenen

 (Foto: TORE NESET)

STATIV: Phantom kan også plasseres som en vanlig småhøyttaler, eventuelt i par. (Foto: TORE NESET)

Utallige Phantom-er er satt opp i ulike konstellasjoner og sammenhenger. Noen står på hyller, andre på stativ. Noen er frittstående, andre er i par og atter andre er satt opp i flerromssystemer via en koblingsenhet som kjøpes separat. Og mens noen står på gulvet, er andre flyttet opp i ørehøyde.

Ikke akkurat plastlyd, nei

Og lyden? Den er mildt sagt imponerende i denne størrelsen og prisklassen. Her er det ikke snakk om plastlyd, slik vi dessverre ofte hører i vanlige trådløse høyttalere (Devialet kjører kun på WiFi, ikke på AirPlay eller Bluetooth).

LES OGSÅ: Slik er lyden i hifi-tempelet

Og så er det usedvanlig trøkk. Devialet lover henholdsvis 99 og 105 desibel, avhengig av modell.

TOPPMODELL: Silver Phantom gir 105 desibel og koster 21.500 i Norge. (Foto: TORE NESET)

TOPPMODELL: Silver Phantom gir 105 desibel og koster 21.500 i Norge. (Foto: TORE NESET)

Den lille tassen går – stadig ifølge Devialet selv – helt ned i til 16 Hertz i bassen (innenfor +/- 2 desibels margin), noe som nærmest høres naturstridig ut for høyttalere som måler 25 x 25 centimeter og har en dybde på 35 cm.

Vi har ingen mulighet til å verifisere dette teknisk. Det eneste vi kan si, er at om du lukker øynene, så tror du dette er et velvoksent anlegg av den typen som står i de fleste andre rom på messen.

LES OGSÅ: Enda mer høyoppløst musikk

Kan likevel ikke flytte fjell

Dyp bass som kan flytte fjell og som brer seg ut i rommet som en lydmatte får du nok ikke i samme grad som med store kasser. Men du får et trøkk i den viktige mellombassen som gjør at festen bare fortsetter og fortsetter.

Og det spiller ikke bare skikkelig høyt, men også rent og detaljert. Skulle vi sammenligne med noe, måtte det være britiske Meridians nå utgåtte F80. Denne spiller svært rent, varmt og hifi-aktig, men oppnår på ingen måte de lydtrykkene og den bass-styrken som franskmannen.

Det må sies at F80 kostet 32.000 kroner her i landet. Phantom framstår dermed som et kupp til litt over halve prisen.

LES OGSÅ: Lanserer enda et nytt lydformat

Fra 17.000 til 21.000

Som tidligere omtalt finnes det to utgaver: En Phantom standardmodell til 1690 euro (om lag 14.214 kroner) og toppmodellen Silver Phantom til 1990 euro (om lag 16.737 kroner). Prisene ligger nok reelt sett en god del høyere i Norge. En standard Phantom kan for eksempel forhåndsbestilles for 16.995 i hifi-spesialistbutikken Stereofil i Oslo, og hos kollegene Acoustic Tuning koster en Silver-utgave 21.500 – også denne i forhåndsbstilling.

NY FRIMWARE: For eiere av fortsrkere som denne er versjon 8 av Devialets firmware den store messenyheten. (Foto: TORE NESET)

NY FRIMWARE: For eiere av fortsrkere som denne er versjon 8 av Devialets firmware den store messenyheten. (Foto: TORE NESET)

Norske eiere av Devialet-forsterkere kan ellers glede seg over helt ny programvare som blant annet gir tilpasset avspilling av vinylplater og støtte for DSD-filer via både USB og koaksialinngangene.

Kilde for: Data – DinSide.no