Finans og økonomi

El Capitan kommer 30. september

Dinside Tidligere i sommer åpnet Apple betaprogrammet for OS X og iOS 9, og nytt av året var at alle kunne delta – ikke bare utviklere.

Dinsides lesere virker imidlertid å være noe tilbakeholdne med tanke på å bruke betaversjoner av operativsystemer. I avstemningen svarte 68 prosent at de heller ville vente på de offisielle versjonene.

Forståelig nok, siden betaversjoner ofte kan ha noen feil og svakheter man ikke nødvendigvis har så lyst til å ha på datamaskinen eller mobiltelefonen man bruker i hverdagen.

Kommer 30. september

Apples informasjonsside om El Capitan har de nå avslørt datoen for når den nye versjonen av operativsystemet kommer.

Datoen blir 30. september, der El Capitan kan lastes ned som en gratis oppdatering fra Mac App Store.

iOS 9 (til iPhone og iPad) kommer for øvrig neste onsdag, altså 16. september.

LES OGSÅ: Ti ting å glede seg til i iOS 9

Hva er nytt?

Det bugner ikke over av ny funksjonalitet i El Capitan, som for øvrig også er navnet på et fjell i Yosemite-parken, som nåværende OS X-versjon er oppkalt etter.

Apple har først og fremst fokusert på ytelse og forbedret brukeropplevelse i denne oppdateringen.

Teknologien kalt Metal skal gjøre at alt går raskere enn før – fra å forhåndsvise PDF-filer til å spille spill.

Nytt er blant annet funksjonen Split View, som gjør det enkelt å dele skjermen i to for å kjøre to programmer side om side; en mulighet Windows har hatt en stund.

 (Foto: APPLE)

BEDRE SØK: I El Capitan kan du bruke naturlig språk når du søker etter filer med Spotlight-søket. (Foto: APPLE)

Mission control (som lar deg se alle åpne programmer i ett skjermbilde) skal også være forbedret – det samme skal Spotlight-søket, som nå også tar i mot naturlig språk i søkefeltet; for eksempel «dokumenter jeg har jobbet med den siste uka».

Epostprogrammer har nå fått sveipebevegelser slik at du for eksempel kan slette eposter ved å sveipe dem mot venstre, og det oppdager automatisk tidspunkter i e-poster slik at det er enkelt å legge inn nye kalenderoppføringer. Og den nye Bilder-appen, som ble introdusert i Yosemite, får nå støtte for utvidelser fra tredjeparter, som da for eksempel kan berike appen med nye redigeringsmuligheter.

Hvordan de nye funksjonene virker, kan du se i denne gjennomgangen:

Klarer du ikke vente?

Om du synes det blir lenge å vente til 30. september er det fortsatt mulig å melde seg på betaprogrammet slik at du kan laste ned El Capitan nå. De fleste feil er nok luket ut fra de første betaversjonene, slik at versjonen nå vil være temmelig lik den som lanseres i slutten av måneden.

Betaprogrammet finner du her.

Kilde for: Data – DinSide.no