Mobil

Er du ikke fornøyd med iPhone-kameraet?

Dinside At mobiltelefonen er det nye kameraet er for lengst blitt en etablert sannhet.

Mange har derfor begynt å eksperimentere med produkter som brukes sammen med mobiltelefonen.

Eksempelvis finnes det objektiver man kan feste på telefonen, for eksempel Olloclip, og kjent er også Sonys QX-produkter, som bruker mobilskjermen som søker og sender bildene trådløst til telefonen så fort de er tatt.

TEST: Sony Alpha QX1

Dessuten har en del systemkameraer nå fått støtte for WiFi, slik at man raskt kan overføre bilder til mobiltelefonen og deretter poste i sosiale medier og lignende.

Nyhet fra uventet hold

DxO har i mange år vært et anerkjent selskap innenfor bildebehandling. De lager for eksempel programvare for profesjonelle fotografer og har i mange år analysert bildekvaliteten fra flere tusen kameraer og objektiver med tanke på skarphet, fortegning, vignettering, støy og annet, som ligger fritt tilgjengelig på dxomark.com.

Nå har selskapet sluppet sitt første kamera, DxO One. Dette er et kamera som ikke er stort større enn et par zippolightere inntil hverandre, men der DxO allikevel å klemme inn en bildebrikke på 1″. Andre kameraer som bruker denne størrelsen er for eksempel Nikon 1-serien og flere avanserte kompaktkameraer i den øvre prisklassen, som Sony RX100 (som etter vår test har kommet i tre nye revisjoner).

 (Foto: DXO)

KAN ROTERES: Når man har koblet DxO One i en iPhone kan man fortsatt rotere objektivet uavhengig av telefonskjermen. (Foto: DXO)

DxO One kommer foreløpig i en utgave kun til iPhone og kobles til telefonen via lightning-pluggen. One har et eget minnekort og batteri, men bildene som tas overføres direkte til mobiltelefonen i stor hastighet takket være den kablede tilkoblingen. Selv om One er koblet til en telefon kan man også rotere kameraet uten å rotere selve telefonen.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mange bilder du har tatt med kameraet ditt

Med i pakken er også en app fra DxO som brukes for å se søkerbildet og gjøre innstillinger. I følge The Verge, som har prøvd produktet, skal denne appen være blant de beste fotoappene de har vært borti.

 (Foto: DXO)

LITE: Selv om DxO One byr på 1″ sensor, er det lite nok til lett å få plass i jakkelomma. (Foto: DXO)

Lyssterkt

DxO One har et objektiv med vidvinkel tilsvarende 32mm. Det gir et noe smalere bildeutsnitt enn hva iPhone 6 byr på ut av boksen (~29mm, lavere brennvidde gir bredere bildeutsnitt), men den fysiske brennvidden er selvsagt enda høyere, som også vil gjøre at bildene får mer uskarphet i dybden enn hva mobilkameraet kan skilte med.

Uskarphet i dybden hjelpes også godt av et lyssterkt objektiv, med største blenderåpning på f/1,8. Det er ganske lyssterkt, som igjen vil bety at du vil klare deg med kortere lukkertider eller lavere følsomhet (eller en kombinasjon) for å fange det samme lyset i forhold til et mindre lyssterkt objektiv. Eksempelvis slipper objektivet inn nesten 50 prosent mer lys enn iPhone 6-kameraet, men like mye som LG G4.

GRESK? Dette betyr objektivbetegnelsene

Objektivet består ellers av seks asfæriske elementer og har en minste nærgrense på 20cm.

Det kan også blendes ned til f/11, med lukkertider fra 1/8000s til 15s. ISO kan settes opp til 51200, og oppløsningen på bildene er 20,2 megapiksler.

Har testet det selv

DxO har ikke vært snauere enn at de har testet sitt eget kamera (!), der det får en poengsum på 85 av 100 poeng. Det er riktignok når de bruker «SuperRAW plus»-funksjonen, som kombinerer fire bilder til ett – uten denne funksjonen får kameraet 70 av 100 poeng.

Prisen gjør at dette neppe blir et produkt for folk flest. DxO oppgir en prislapp på 649 euro her i Europa, men produktet kan ikke forhåndsbestilles utenfor USA per i dag. I følge Dinsides netthandelskalkulator skulle det bety omkring 7500 kroner, pluss eventuell frakt (og moms på frakten) om det må bestilles fra utlandet. Med i pakken får man også programvare fra DxO.

Mer informasjon finner du på DxOs nettsider.

Kilde for: Mobil – DinSide.no