Mobil

Fem fine fotoapper

Dinside Den innebygde fotoappen på mobilen fungerer stort sett greit til å ta bilder med, men etter hvert har det kommet mange spennende fotoapper med utvidet funksjonalitet.

Det begynner imidlertid å bli noen år siden vi skrev saker som «Fem fine fotoapper for iPhone» og «Fem fine fotoapper for Android». Har det kommet noen bedre alternativer siden sist?

Her er fem av våre favoritter i nyere tid.

LES OGSÅ: Syv fototabber du bør unngå

Afterlight

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

ALLSIDIG: Afterlight har det meste som trengs for å ta og redigere bilder på mobilen. Appen er både pen og brukervennlig. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

En super app for både nybegynnere og avanserte brukere. Har det meste du trenger av funksjonalitet både før og etter et bilde er tatt. Du kan fotografere med manuelle innstillinger og selvutløser, og du har også et hav av redigeringsmuligheter i etterkant; du kan justere lysstyrke og farge, gjøre beskjæringer til å legge på filtre, effekter og rammer. Det er også mulig å poste bildene rett til Instagram, Facebook eller hva det måtte være.

Last ned:
Afterlight til Android (Google Play, 6 kroner)
Afterlight til iOS (App Store, 9 kroner)
Afterlight til Windows Phone (Windows Phone Store, 9 kroner)

LES OGSÅ: – Note 4 har det beste mobilkameraet

Snapseed

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

KAN ET PAR KJEKKE TRIKS: Snapseed har også mange redigeringsmuligheter. Vi liker spesielt godt at man kan justere perspektiv på bildene (under transform). (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

I 2012 ble Snapseed kåret til årets beste fotoapp for mobil, ble siden kjøpt opp av Google, og så var det lenge stille. Tidligere i vår fikk imidlertid Snapseed sin første oppdatering på over ett år med oppdatert brukergrensesnitt og nye funksjoner. Den er litt annerledes lagt opp enn de mer tradisjonelle fotoappene, men er likefullt nyttig. I tillegg til vanlige redigeringsmuligheter, kan du blant annet også endre bildeperspektiv eller justere eksponering, fargetemperatur og metning ved hjelp av børster. Noen fine filtre kan du også ta i bruk.

Last ned:
Snapseed for Android (Google Play, gratis)
Snapseed for iOS (App Store, gratis)

Lumiè

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

LYSPYNT: Bokeh-effektene kan gi et helt nytt preg på bildene dine. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Det finnes mange måter å piffe opp bildene sine på. Å påføre filtre er kanskje den vanligste. Med Lumiè kan du legge på den såkalte bokeh-effekten (altså lysflekker) i alle mulige slags varianter, alt fra små rundinger til rare figurer. Gikk du glipp av fyverkeriet på nyttårsaften? Appen kan fikse det også.

Akkurat denne er kun tilgjengelig for iPhone, men søker du etter bokeh i eksempelvis Google Play-butikken, får du opp et lass med alternativer.

Last ned:
Lumiè for iOS (App Store, 19 kroner)

Layout

Instagrams enkle app til å lage fotokollasjer. Bare velg hvilke bilder du vil ha med i kollasjen, bestemt hvilket oppsett du vil bruke og vips, får du en fiks ferdig kollasj. Det finnes andre apper som lar deg legge på andre effekter som rammer og den slags, men Instagrams app er til gjengjeld utrolig lett å bruke.

Last ned:
Layout for iOS (App Store, gratis)

LES OGSÅ: Lag flotte fotokollasjer på mobilen

Fragment

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

MEN ER DET KUNST? Ta Instagram-bildene dine til et nytt nivå med Fragment. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Er du virkelige kreative hjørnet, sjekk ut Fragment. Med Fragment kan du du legge på effekter som forvrenger bildet ditt inn i all mulige slags former og geometriske mønstre. På noen få skjermtrykk kan du forvandle et ganske enkelt bilde til et moderne kunstverk.

Last ned:
Fragment for Android (Google Play, 16,04 kroner)
Fragment for iOS (App Store, 19 kroner)

Også verdt å nevne:

Kilde for: Mobil – DinSide.no