Mobil

Flytt bilder, video og musikk til minnekort

Dinside Har du kjøpt en Android-telefon de siste årene, har telefonen sannsynligvis et internminne på 16 eller 32GB, avhengig av hvilken modell du gikk for.

Men når operativsystemet og produsentens medfølgende programmer er installert på forhånd, har du langt mindre enn det å rutte med. Og – når du fyller opp med apper, filmer, bilder, musikk og så videre, fylles internminnet raskt opp.

Mange tyr derfor til å avinstallere apper, slette videoer og annet som tar stor plass på telefonen når meldingen om lite lagringsplass dukker opp. Men det er kanskje unøvendig.

Utvid lagringsplassen med minnekort

 (Foto: Bjørn Eirik Loftås/Sandisk)

SMÅ: Så små er micro SD-kortene som kan brukes for å utvide lagringsplassen på mobiltelefoner som støtter det. (Foto: Bjørn Eirik Loftås/Sandisk)

Mange Android-telefoner støtter nemlig minnekort, og det kan være en billig og nyttig oppgradering av telefonen.

Minnekort følger som regel ikke med i esken med mindre du har slått til på et spesialtilbud eller møtte en ekstra grei selger, men har du en luke på siden av telefonen (eller under batterilokket) merket «micro SD» (eller omrisset av et slikt kort), kan du utvide minnet ved å kjøpe nettopp et micro SD-kort.

Avhengig av hvor ny telefonen er, er det ikke sikkert du kan sette inn de aller største kortene – der bør du sjekke spesifikasjonene på din telefon. Er den under ett år gammel, kan du sannsynligvis bruke opp til 128GB, mens en eldre telefon muligens vil ha en begrensning på 32 eller 64GB.

Ny telefon? Her finner du Dinsides mobiltester

Varierende kvalitet og hastighet

VARIERENDE PRISER: Hos prisjakt.no finner du de mest populære micro SD-kortene og hvor mye de koster i de rimeligste nettbutikkene.

Hos Prisjakt er det lett å få en oversikt over populære minnekort og hvor mye man må betale for dem.

Det er selvsagt store variasjoner avhengig av merke – du betaler gjerne litt ekstra for kort fra anerkjente produsenter, og ikke minst – for hvor raske de er.

Våre erfaringer fra å ha brukt minnekort til digitalkameraer i en årrekke, er at de billigste kortene ofte har en tendens til å ta kvelden eller få feil tidligere enn om du betaler ekstra for dem.

SD-kort er i tillegg klassifisert etter hvor raskt de kan lese og skrive data, og har du en telefon som kan filme i 4K-oppløsning eller du noen ganger ønsker å ta mange bilder på rappen, er det smart å velge et kort som gir deg tilstrekkelig hastighet. Et raskere kort vil dessuten la deg bla raskere i bilder, starte videoer raskere og så videre.

Du kan lese mer om hastighetsklassene hos SD Association. Under finner du en tabell vi har sakset fra nettsiden der du ser hva de ulike klassifiseringene betyr og til hvilket bruk de er godt egnet:

 (Foto: sdcard.org)

NOEN ER RASKERE: Avhengig av behov kan det være lurt å gå for et raskere minnekort – i tabellen over ser du de ulike klassifiseringene og hva de betyr. (Foto: sdcard.org)

Velger du raske kort fra en anerkjent produsent må du belage deg på å betale 150-200 kroner for 32GB, 300-400 kroner for 64GB og 600-800 kroner for 128GB i nettbutikkene med dagens priser.

Flytt over bilder, video og musikk

Når du har satt et minnekort i mobiltelefonen, kan det være lurt å flytte over bilder og video du har tatt fra internminnet og til minnekortet, slik at du frigjør plass på telefonens internminne.

Det er kjekt også om du senere skal bytte telefon – da kan du bare ta ut minnekortet og stikke det inn i den nye, så er bildene dine på plass med én gang.

FLYTT: På vår testtelefon hadde vi ikke satt i et minnekort, men om vi hadde det, hadde dette valget vært tilgjengelig, via innstillinger og lagring.

For å flytte over bilder, video og musikk finnes det flere fremgangsmåter, men den enkleste er å gå til innstillinger, lagring og bla seg ned til valget for å overføre data til minnekortet (menyvalget kan være deaktivert hvis ikke du har et minnekort i).

Har du ikke dette valget kan du eventuelt løse det ved å koble telefonen til en PC og bruke utforskeren der for å flytte over filer, eller ved å bruke en filutforsker-app på telefonen og flytte filer med den.

Før du begynner, kan det være lurt å ta en backup av bilder og video til nettskyen, for eksempel ved å bruke Google Bilder eller Flickr.

De fleste kameraapper lar deg også velge hvorvidt du vil lagre bilder og video på minnekort eller internminnet. Mange vil spørre deg om hvor du vil lagre bildene når du har satt i et minnekort, eller så finner du som regel valget i kameraappens innstillinger.

PS! Bruker du offline-spillelister i Spotify kan det også være greit å flytte disse over på minnekortet, siden de brått tar stor lagringsplass. For å gjøre det, er du først nødt til å slette offline-musikken og deretter synkronisere spillelistene på nytt slik at de i stedet havner på minnekortet. Hvordan du gjør det, finner du hos Spotify.

LES OGSÅ: Slik tar du med deg strømme-musikk på ferie

Flytte over apper?

Mange apper lar seg flytte over til et minnekort i stedet for å oppta plass på internminnet, men det krever også at telefonprodusenten har åpnet for denne muligheten, så her kan suksessen variere.

Det enkleste i så måte er å bruke apper som AppMgr eller lignende, som gir deg en fin oversikt over hvilke apper som kan flyttes over til minnekortet, og som tillater deg å flytte flere av dem i en håndvending.

Kilde for: Mobil – DinSide.no