Mobil

Foregangsland eller sær-land?

Dinside I løpet av 2017 blir alle FM-senderne slått av her i landet.

Det har vakt oppsikt rundt om i verden, skal vi tro flere av de utenlandske deltakerne på gårsdagens Europeiske radiodager på Thon Hotell Opera i Oslo torsdag.

– Ikke lett å følge Norge

– Det sitter langt inne for oss svensker å følge etter Norge. Men nå mener jeg vi bør gjøre det. Norge har gått foran og vist oss hvordan den politiske prosessen bør være for å få til en effektiv og rask overgang til digitalradio. Alle i Sverige er enige om at radioen må digitaliseres, men den politiske interessen og viljen har manglet, sa Staffan Rossell fra det kommersielle radionettverket SBS i Sverige.

KOMMENTAR: – Nå kan de gjerne skru av FM for min del

Noen av hans kolleger mener åpenbart av Sverige i stedet bør se til Finland. Etter en kort forsøksperiode med DAB ble nettet rett og slett skudd av og hele prosjektet skrinlagt. I stedet hører finnene digitalradio via Internett, eller via det digitale TV-nettet.

På Island er bakkebasert, digitalt radionett overhodet ikke noe tema.

 (Foto: NTB SCANPIX)

HELT SLUTT: Denne FM-klassikeren kan ikke lenger brukes i Norge om to år. Men den vil fortsatt virke i resten av verden. (Foto: NTB SCANPIX)

– Altfor uenige

Men i Tyskland, som er Europas lokomotiv i mange henseender, er de godt i gang.

Det mener i hvert fall Helmut Bauer, som er rådgiver for den tyske DAB-lobbyen Digitalradio Deutschland.

Er den nye like god? Vi sammenlignet FM-Tivoli og DAB-Tivoli

Også han trekker fram Norge som et foregangsland, men mener det er urealistisk at Tyskland skal kunne skru av FM, slik Norge gjør. Selv om det er satt en såkalt tentativ slukkedato for FM i 2025.

– Til det er kringkastingsselskapene altfor uenige. Mens både offentlige og private kringkastere nå sender på DAB+, er det andre stor aktører som åpent sier at de ikke tror på DAB-teknologien. De mener at fortsatt satsing på FM i kombinasjon med nettradio er veien å gå. Det som er sikkert, er at DAB ikke vil bli noen suksess før det blir standardsystemet for hele Europa.

For eller mot? Snart har du ikke noe valg lenger

I Tyskland er for øvrig bare ti prosent av den enorme bilparken utstyrt med DAB-radio.

Kampen mellom systemene

Christian Vogg er radiosjef i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Han er trolig den personen som sitter med best oversikt over radiosituasjonen i vår del av verden.

 (Foto: TORE NESET)

HUMPER I VEIEN: EBU-sjefen Christian Vogg mener DAB har et ufortjent dårlig rykte. (Foto: TORE NESET)

– Dette er en kamp mellom ulike digitale plattformer. Vi har HD Radio i USA, DRM i Asia og altså DAB og DAB+ i Europa. HD Radio har aldri vært noe alternativ. Bortsett fra i Romania, der én stasjon sitter på lisens. DRM er primært en TV-plattform, og mobilnettet har vist seg ikke å være stabilt nok. I realiteten sitter vi da igjen med DAB/DAB+ og FM, mener Vogg.

LES OGSÅ: Slik blir din nye radiohverdag

Problemet er bare at DAB har svært begrenset utbredelse utenfor Norge, Danmark, Storbritannia, Australia og Sveits. Markedet er så lite at den primært kinesiske elektronikkindustrien ikke prioriterer å lage smarte, attraktive produkter som folk vil ha. Sammenligner du for eksempel moderne mobiltelefoner med tilbudet av bærbare DAB-radioer, ser du tydelig forskjellen.

Første DAB-telefon på vei

Og har noen sett en mobil med DAB-radio innebygd? Vel, det har i hvert fall Christian Vogg – for sitt indre øye.

 (Foto: TORE NESET)

FØRSTE MOBIL MED DAB: LG skal være på vei med en telefon der både DAB+ og FM er innebygd. (Foto: TORE NESET)

– Sammen med LG er vi nå i gang med å utvikle en telefon som har dual chip, det vil si DAB-radio i tillegg til FM. Det er jo et lyspunkt. Men DAB sliter fortsatt med et dårlig rykte, både i pressen og blant folk flest. Samtidig skal systemet konkurrere med Spotify, Apple og Google, som allerede er på mobilen og som nå også vil inn i bilene våre.

Samtidig krangler de i Frankrike.

– Det foreligger en lov som skal garantere innføringen av digitalradio. Men vi vet jo alle hvordan franskmennene forholder seg til lover. De er ikke akkurat angelsaksiske i så måte, ironiserte Ford Ennals fra Digital Radio UK med dårlig skjult forakt for den historiske erkerivalen på den andre siden av Kanalen.

LES OGSÅ: Slik fikk vi DAB i den gamle bilen

Ingen franskmenn var der for å forsvare seg. Men i Nederland er alt derimot fryd og gammen, skal vi tro Jaqueline Bierhorst fra Digital Radio+ – landets svært aktive DAB-lobby.

– Det viktigste er å være synlige i butikkene, slik at folk skjønner at DAB-radioer er attraktive, er hennes mantra.

Politikerne vil ikke

Foreløpig ser det ikke ut til at Nederlenderne akkurat har kastet seg over DAB, selv om de har hatt tilnærmet full dekning siden 2013.

Nederland har ambisjoner om å slukke for FM i 2023, mens den flamske delen av nabolandet Belgia følger etter i 2025. Danskene slukker i 2019, svenskene etter planen et sted mellom 2022 og 2024 om de blir enige om erstatningen.

Sveitserne, som allerede har et godt utbygd DAB-nett, vil gjerne skru av FM i 2024. Og tsjekkerne året etter.

Den nye folke-DAB-en: POP radio til under 400 kroner

Men sannheten er vel snarere at de fleste sentrale politikere inntil videre tenker som sine kolleger i Sverige: Dette gidder vi ikke forholde oss til.

Å gjøre absolutte veivalg i en tid der teknologier skifter like fort som regjeringer, er kanskje ikke så smart.

Men slik tenkte vi altså ikke Norge, og tiden vil vise om våre venner i Europa følger etter oss.

Kilde for: Mobil – DinSide.no