Mobil

Her er Googles nye bildetjeneste

Dinside Ryktene i forkant av Googles I/O-arrangement stemte – selskapets bildetjeneste, som tidligere har vært en integrert del av Google+, blir nå skilt ut som en egen tjeneste.

Og – så lenge du klarer deg med 16Mp oppløsning på bildene og full HD-oppløsning på videoene, tilbyr Google ubegrenset lagringsplass i nettskyen uten at det koster deg ei krone.

Vil du ha høyere oppløsning enn det (typisk til speilreflekskameraer og annet), kan du eventuelt betale for mer lagringsplass.

LES OGSÅ: Fem fine fotoapper

Ikke bare for Android

Tilbudet er ikke begrenset til Android-telefoner – appen finnes også for iOS, i tillegg til at du kan bruke opplastingsprogrammer både på Windows og Mac, som automatisk kan overvåke mapper og laste opp nye bilder når de legges inn.

Den innebygde «Assistent»-funksjonen ser ut til å fungere på samme måte som funksjonen som tidligere het «Auto awesome». Den lager automatisk bildeeffekter, kollasjer, animerte gif-bilder, album fra turer og andre ting, og dette dukker så opp i appen der du kan velge om du vil spare på det eller ikke.

(For deg som ikke har brukt Google+ før – denne funksjonen synes vi er veldig artig.)

Organiserer automatisk

SVØMMING: Selv om bildene ikke akkurat er like, har Google automatisk klart å finne ut hvilke av dem som er av svømming.

Som med Flickr vil Googles bildetjeneste også organisere bildene dine automatisk, slik at den automatisk skiller mellom bilder av strender, byggverk, dyr og så videre.

Med ansiktsgjenkjenning kan tjenesten automatisk finne ut hvilke av bildene dine som er tatt av hvilke personer, slik at du kan trykke på en persons ansikt og få opp alle bildene av vedkommende.

Akkurat det siste tilbyr for øvrig ikke Flickr foreløpig.

LES OGSÅ: Flickr gir deg 1TB gratis lagringsplass til bildene

I den norske versjonen av appen ser det ut til at vi har fått arabiske ord for de ulike typene kategorisering, så akkurat hva de heter vet vi ikke, men etter å ha tatt noen stikkprøver er vi mektig imponerte over hva Google har samlet under ulike temaer. I eksempelbildet over tipper vi at temaet er svømming.

Kategoriseringen gjør det også mulig å søke, for eksempel ved å skrive «strand på Kreta» og så få opp alle strand-bildene du tok på ferieturen i 2009.

LES OGSÅ: Syv fototabber du bør unngå

Lett å navigere

SAMLINGER: Du kan lage dem selv, men Assistent-funksjonen foreslår også samlinger automatisk – for eksempel når du har vært på tur. Da får du et album med reiserute og mer til.

Det er lett å navigere i appen – man kan sveipe fra side til side for å få ulike visninger, eller gjøre klypebevegelser for å zoome ut og inn av biblioteket, for eksempel for å hoppe fra dag-til-dag-visning og til måned eller år.

Flere bilder kan også merkes enkelt ved å holde fingeren nede på det første og så dra fingeren over flere, på samme måte som når du holder musknappen nede i Windows.

Bilder kan også lett deles med andre, enten du vil poste dem på Facebook eller Twitter, eller bare sende motparten en lenke til bildene du har valgt ut. Det krever ingen innlogging for motparten, men er de innlogget, kan de trykke på en knapp for å legge bildene til i sin samling.

Allerede lansert

Googles nye Bilder-tjeneste er allerede lansert og finnes på photos.google.com. Sitter du på en PC finner du appene for å laste opp bilder ved å trykke på … i venstre marg.

Mobilappene finner du her:
Google Bilder for Android (Play butikk, gratis)
Google Photos for iOS (App Store, gratis)

UT PÅ TUR? Nettjenesten som viser deg de beste stedene å ta bilder

Kilde for: Mobil – DinSide.no