Finans og økonomi

Hva gjør du når du ikke kan huske passordet?

Dinside Plutselig sitter du der. Du har laget et langt og vanskelig passord med mange kruseduller, tegn og tall. Og så kan du ikke for ditt bare liv huske det.

Vi har hørt om flere slike tilfeller. Og ikke minst har vi hørt om tilfeller der du har alle passordene samlet på ett sted – for eksempel i Lastpass, for deretter å glemme dette passordet også (fortvil ikke, også disse har «glemt passord»-rutiner som beskrevet under)

 (Foto: KERSTIN MERTENS/SAMFOTO/NTB SCANPIX)

GLEMT: Heldigvis er det fort gjort å skaffe seg tilgang til Facebook igjen. (Foto: KERSTIN MERTENS/SAMFOTO/NTB SCANPIX)

Dermed kommer du ikke lenger inn på Facebook. Eller kanskje iTunes. Eller aller verst: Du får ikke lenger tilgang til pengene du har i banken.

LES OGSÅ: Finner passordet til eposten din

Du må ringe banken

Nettbanker har ofte forskjellige menyer og rutiner, men noe er nesten alltid felles. For eksempel brukes Bank-ID med kode fra kodebrikke eller PIN-kode som sendes via tekstmelding på mobil.

Men i tillegg har du altså et passord som du må huske, og som etter krav fra banken skal være såpass komplisert at det er vanskelig å gjette for uvedkommende.

De færreste nettbanker har automatiske rutiner for dette. Her må du faktisk ringe servicenummeret og snakke med en kundeveileder. Den du snakker med har en prosedyre å forholde seg til, slik at det kan bekreftes at du virkelig er den du gir deg ut for å være.

LES OGSÅ: Sikre nettkonti med tofaktorautentisering

Men hva om du glemmer PIN-koden?

Som oftest har slike servicetelefoner døgnåpent, så du risikerer neppe å bli stående uten mulighet til å betale regningen søndag kveld om fristen går ut natt til mandag.

 (Foto: DNB)

BANKEN: For å få nytt passord må du ringe, men PIN-kodene dine ligger i nettbanken. (Foto: DNB)

Men hva om du står og skal betale matvarene dine og plutselig har glemt PIN-koden din? Heldigvis finnes PIN-kodene dine tilgjengelig i de fleste nettbanker. Så dersom du både har glemt passordet til nettbanken og PIN-koden, så er det altså fortsatt håp…

LES OGSÅ: 13 passordsynder du bør unngå

Hjelp – jeg får ikke lagt ut lørdagsmiddagen!

Mange lever i dag store deler av livene sine på sosiale medier. Dermed er det krise om tilgangen til disse plutselig forsvinner om passordet blir søkk borte i hodet.

 (Foto: FACBOOK/DINSIDE)

SE ØVERST: Facebook gir deg også enkel tilgang om du har glemt passordet. (Foto: FACBOOK/DINSIDE)

Facebook har en ganske grei rutine på dette. Om du går inn på Facebook.com uten å logge deg inn, finner du «Glemt passord?» øverst i høyre hjørne.

Etter at du har klikket på lenken skriver du inn brukernavn, e-postadresse, telefonnummer eller det virkelige navnet ditt – alt etter hva som er knyttet til kontoen. Til slutt klikker på «Søk» og følger instruksjonene på skjermen.

LES OGSÅ: Sikkerhetsspørsmål er ikke så sikre likevel

Twitter og Google

På Twitter er rutinene noenlunde like. Du går inn HER, og følger instruksjonene.

Google-søk er noe vi bruker mer eller mindre alle sammen, og en stor andel er også avhengig av å være logget inn hos Google for å få e-post, dele dokumenter og bilder og mange andre ting.

Ikke overraskende har Google gode rutiner både for de glemsomme blant oss. Du går rett og slett til denne siden og følger isntruksjonene.

LES OGSÅ: Ekstra passordbeskyttelse fra Google

Der stoppet musikken, gitt!

iTunes har derimot en annen måte å få folk inn i folden igjen når uhellet er ute. Her kan du velge mellom tre metoder: Å svare på sikkerhetsspørsmålene du satte opp da du åpnet kontoen (hvem husker egentlig disse?), få en lenke via e-post som bringer deg videre i sikkerhetsprosedyren eller re-bekrefte kontoen din med såkalt tolagsverifisering.

 (Foto: APPLE)

APPLE: Heldigvis har de lært av gamle synder, så dermed er det nå litt vanskeligere å skaffe seg nytt passord. (Foto: APPLE)

Det siste vil si at du får en firesifret PIN-kode via SMS eller «Finn min iPhone» som du finner på iCloud.com.

NYTT PASSORD: Ikke lenger tilgang til musikk? Ikke noe problem med Spotify. (Foto: SPOTIFY)

NYTT PASSORD: Ikke lenger tilgang til musikk? Ikke noe problem med Spotify. (Foto: SPOTIFY)

Spotify har gjort det veldig enkelt for deg. Du klikker bare på «Reset password» nest nederst på innloggingssiden. Deretter får du en e-post med en lenke til den videre gangen for å få nytt passord.

Tidal/Wimp har akkurat samme rutinen. Og hos begge – slik som så mange steder – har det blitt vanlig å logge seg inn via Facebook-konto. Om du ikke husker passordet der – se over.

LES OGSÅ: Er 123456 virkelig verdens vanligste passord?

Men jeg har jo glemt brukernavnet også!

Men hva om du ikke husker brukernavnet ditt? De fleste husker vel e-postadressen sin, og nettopp det er nøkkelen til å få tilbake både brukernavn og passord.

Men hva om den e-postadressen kontoen din er knyttet opp til ikke finnes lenger, eller du for lengst har glemt passordet også der?

Den mest åpenbare løsningen er følge «glemt passord»-rutinene hos e-posttjenesten. Om denne ikke eksisterer lenger (for eksempel når bredbåndsselskapet du en gang var kunde er borte), så har du et problem.

Da er nok eneste løsning å kontakte brukerstøtteavdelingen hos Facebook, Google eller Apple direkte via e-post eller telefon, slik at du får et menneske til å løse problemet for deg.

Les også:
Gjør dette før du leverer fra deg minnepinnen
Gratis antivirus i nettleseren

Kilde for: Data – DinSide.no