Finans og økonomi

I fremtiden kan Google lage Street View-filmer

Dinside Googles Street View-tjeneste har i mange år vært imponerende.

Ved å kjøre rundt i biler med spesialdesignede kameraer har selskapet fotografert mil etter mil med veier rundt om i verden, og siden 2010 har også norske veier vært å finne i gatebildene fra Google.

Dermed kan du bruke Google Maps, dra den lille gule mannen over en vei og se akkurat hvordan det ser ut i virkeligheten.

Veldig kjekt før du reiser på ferie, for eksempel, for å orientere deg rundt i nabolaget.

LES OGSÅ: GeoGuessr – gjett hvor i verden du er

Senere har de også utviklet Trekker – en ryggsekk med et lignende kamera, som gjør at det ikke lenger bare er veier man kan utforske på denne måten, men også naturparker, museer og andre steder der biler ikke har tilgang.

GATEBILDER: På Google Maps kan du dra den lille gule mannen over en gate for å se hvordan det ser ut der på ordentlig.

Kan bli til video

Skulle du ha brukt Street View for å ta deg en virtuell kjøretur, hadde det imidlertid ikke gått så bra. Bildene er tatt med såpass lang avstand at å spille dem av med 25 bilder i sekundet ville ha gjort at det du «kjørte» gikk veldig, veldig fort.

LES OGSÅ: Ny Microsoft-app lager timelapse-videoer

Vi har blitt svært imponerte av bildeanalysen i den nye Bilder-tjenesten fra Google, men vi blir vel så imponerte av selskapets nye teknologi «DeepStereo».

Den kan nemlig lage en flytende film basert på stillbilder ved å regne ut dybdeinformasjonen fra flere bilder og dermed «gjette» seg frem til bildene som må settes inn i mellom stillbildene for å få en flytende film.

Krever maskinkraft

Det er nok noen år til dette blir tilgjengelig via en app – i følge nettstedet Technology review tar det rundt tolv minutter på en svært kraftig maskin å regne seg frem til ett bilde som kan settes inn i mellom to andre.

Måten de trente opp funksjonen på var å bruke 100.000 gatebildesekvenser der de fjernet ett bilde og ba datamaskinen om å generere bildet som manglet. Som du vil se i videoen under er det fortsatt ikke perfekt – av og til ser man små svakheter, men allikevel er vi mektig imponerte.

(Stillbildene som er tatt vises for øvrig i den lille rammen øverst til høyre – resten er altså bilder generert av en datamaskin for å få til en flytende film.)

LES OGSÅ: Ti kjekke Google Maps-triks

Kilde for: Data – DinSide.no