Mobil

iOS 9-triksene du bør kunne

Dinside Onsdag kveld norsk tid slapp Apple den foreløpig siste versjonen av sitt operativsystem for iPhone og iPad, iOS 9.

Har du allerede rukket å oppdatere, har du kanskje sett at ting stort sett ser ut som før. Det finnes imidlertid en del nye funksjoner å bryne seg på, særlig for iPad-brukere.

Her er noen iOS 9-triks du bør lære deg først som sist.

LES OGSÅ: Ti ting å glede seg til i iOS 9

Siri på norsk

Som vi meldte tidligere i sommer, har Apples taleassistent Siri endelig lært seg norsk i iOS 9. Med Siri kan du altså styre din iOS-enhet med bare stemmen; åpne apper, diktere meldinger, legge inn avtaler i kalenderen, gjøre søk på nettet og så videre.

For å aktivere norske Siri, gå til Innstillinger > Generelt > Siri. Trykk og hold inne hjemknappen når du skal ta «henne» i bruk.

Nye finesser i Bilder

BRUK DENNE: Du kan bla gjennom fotoalbumene dine i denne nye bildekarusellen, som viser en miniatyrvisning av bildene som befinner seg der. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

BRUK DENNE: Du kan bla gjennom fotoalbumene dine i denne nye bildekarusellen, som viser en miniatyrvisning av bildene som befinner seg der. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Apples fotoapp, Bilder, kommer med et par nye funksjoner i iOS 9. En av dem gjør det enklere å markere flere bilder samtidig. I stedet for å måtte velge ett og ett bilde, kan du bare dra og holde fingeren over bildene du vil markere.

Å bla i bildealbum har også blitt lettere. Bare åpne et bilde, så vil du se en bildekarusell nederst som du kan dra frem og tilbake. Når du har et bilde åpent, kan du gå ut av det igjen ved å sveipe det ned på skjermen.

I tillegg kan du også skjule bilder fra et album (kjekt hvis noen låner telefonen din); bare velg bildene du vil skjule, trykk på deleikonet og velg Skjul fra nederste menyrad.

Til slutt blir alle bilder tatt med frontkameraet organisert i et eget album kalt «Selfier». (Det er alle bilder, ingen ansiktsgjenkjenning her foreløpig.) Skjermbilder, altså bildene du tar ved å holde inne strøm- og hjemknapp samtidig, har også fått sitt eget album.

Nyeste varsler først

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

MER OVERSIKTLIG: Med varsler sortert etter nyeste først blir det enklere å se hva du har gått glipp av. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Gått glipp av noen varsler på iPhone-en din? Du finner de i det såkalte varslingssenteret, som du får opp ved å sveipe ned fra toppen av skjermen.

I iOS 9 blir denne også mer oversiktlig enn før, da det blir mulig å gruppere varsler etter nyeste først, i stedet for at det er en manuell liste som du selv bestemmer rekkefølgen på.

Gå til Innstillinger > Varslinger > Sorter etter og velg Nylige.

Dessverre er det fortsatt ikke mulig å slette alle varsler samtidig, selv om du kan slette dag for dag.

Smartere søk

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

HVA VIL DU GJØRE? iOS 9 kan lære seg hvem du kontakter og hvilke apper du bruker i løpet av dagen, og gir deg forslag basert på ditt bruksmønster. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Siri har blitt proaktiv i iOS 9, hvilket betyr at hun kan forutsi hva du trenger før du engang spør, akkurat som Google Now eller Microsoft Cortana.

De proaktive funksjonene er spredd rundt omkring i operativsystemet, deriblant i Spotlight-søket. Hvis du har aktivert noe som kalles Forslag fra Siri, vises foreslåtte apper, personer, steder og annet når du åpner et søk.

Ringer du moren din hver dag før middag? Da vil Spotlight foreslå henne som kontakt. Har du en avtale med en person i kontaktlisten din? Da får du opp denne. Sjekker du Instagram hver kveld før du legger deg? Da vil Spotlight gi deg en kjapp vei dit. Eller epost om du sjekker det om morgenen.

Gå til Innstillinger > Generelt > Spotlight-søk og skru på Forslag fra Siri.

Varsler når du må reise, vet hva du vil høre på

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

ALDRI GLEM EN AVTALE IGJEN: iOS 9 varsler deg når du må dra, gjerne med litt ekstra god margin – i hvert fall er det vår erfaring. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

iOS 9 er også proaktiv på den måten at den kan minne deg om at nå må du reise om du vil rekke en avtale du har i kalenderen din. Det forutsetter at du har lagt inn sted (adresse) i avtalen.

Den proaktive assistenten kan også foreslå musikk for deg. Bare du plugger i hodetelefonene, vil den diske opp med forslag til hva du skal høre på og avspillingskontroller rett på låseskjermen, så det bare er å trykke på Play. Hva slags musikk som foreslås, kommer an på hva du har hørt på tidligere til samme tid og sted.

Jeg hører som regel på podcaster på vei til og fra jobb, og får bestandig opp den siste podcasten jeg spilte når jeg går ut døra både hjemme og på kontoret, slik at jeg enkelt kan fortsette avspillingen igjen.

Det samme fungerer hvis du kobler iOS-enheten til via Bluetooth i bilen.

Lenger batteritid med «Spareblussmodus»

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SNART TOM FOR STRØM? Endelig har også iPhone fått en strømsparingsfunksjon. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Apple lover bedre batteritid med iOS 9, blant annet ved at skjermen ikke lyser opp ved innkommende varsel dersom enheten ligger med skjermen ned. Skulle det virkelig knipe, kan du også ta i bruk en ny strømsparingsfunksjon, kalt «Spareblussmodus».

Når strømnivået går under 20 prosent, får du spørsmål om du vil aktivere modusen, som vil spare strøm ved å blant annet redusere noen visuelle effekter og skru av henting av epost, bakgrunnsoppdatering av apper og automatiske nedlastinger.

Du kan skru den på manuelt ved å gå til Innstillinger > Batteri > Spareblussmodus.

Tegn notater

Sammen med den nye 12,9 tommer store iPad-en, iPad Pro, lanserte Apple også en penn, kalt Apple Pencil.

Pennen kan du bruke til å tegne notater i den oppdaterte Notater-appen til iOS 9, som har fått et tegneverktøy, som lar deg legge til skisser i notatene, omtrent som i Microsofts OneNoe. Det fungerer med bare fingrene også, selvsagt.

Åpne Notater, opprett et nytt notat og trykk på krussedull-ikonet på verktøylinjen for å gå inn i tegnemodus.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

LAG SKISSER: Apples notatapp får tegnemuligheter. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Gå tilbake til forrige app raskere

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

RASKERE TILBAKE: Se etter denne knappen når du åpner en lenke eller et varsel mens du er i en annen app. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

iOS 9 kommer med en håndfull nye funksjoner relatert til multitasking, altså fleroppgavekjøring.

I tillegg til at Apple har redesignet selve app-svitsjeren, den «karusellen» du får opp når du dobbelttrykker på hjemknappen, har de også innført en «Tilbake til»-knapp som dukker opp øverst i venstre hjørne av skjermen om du åpner for eksempel en lenke eller et varsel inn i en ny app, slik at du kjappere kan gå tilbake til appen du akkurat brukte.

Kun iPad: To apper ved siden av hverandre

Noen av de nye multitasking-funksjonene er eksklusive til iPad. For eksempel kan du sveipe inn fra høyre kant av skjermen for å hente opp den nye Slide Over-funksjonen, som lar deg åpne en ekstra app i en smal kolonne (fungerer kun på iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini 2, iPad mini 3 eller iPad mini 4)

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

ORDENTLIG MULTITASKING: Har du iPad, kan du nå kjøre to apper ved siden av hverandre. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Har du iPad Pro eller iPad Air 2, kan du dra det ekstra vinduet mot midten for å gå inn i Split View-visning, hvor du har to apper kjørende side om side.

Kun iPad: Enklere tekstredigering

iPad-tastaturet får også noen nye funksjoner som skal gjøre det mulig å skrive mer effektivt, blant annet en ny verktøylinje med snarveier til klipp, kopier og lim, tekstformatering, vedlegg og så videre.

Plasserer du to fingre på tastaturet, forvandler du det til en styreflate hvor du lettere kan merke tekst, flytte markøren og den slags.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SNARVEISLINJE: iPad-tastaturet har fått en ny snarveislinje med snarveier til tekstredigeringsverktøy og lignende. Tredjepartsutviklere kan tilpasse denne etter eget ønske. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Kilder: Macworld, Techradar, iPhonehacks

Er det noen andre nye triks i iOS 9 vi ikke har nevnt her som leserne burde lære seg? Legg gjerne igjen tips i kommentarfeltet under!

Kilde for: Mobil – DinSide.no