Finans og økonomi

Lag en oppstartbar USB-plugg

Dinside Det kan være mange årsaker til at du ønsker å lage en oppstartbar USB-minneplugg.

Færre og færre har optisk drev på PC-ene sine, og skal du for eksempel installere et operativsystem, kan det være svært hendig å foreta installasjonen fra USB.

Dagens lille gratisprogram gjør dette enklere enn noen gang før.

Programmet vi snakker om har fått navnet Rufus. I sin enkleste form dreier det seg om et program som kan formatere harddisker, minnekort og minneplugger.

Men et slikt program finnes jo allerede i Windows, vil du kanskje innvende – og det er korrekt. Det er bare at Rufus kan så mye, mye mer.

Les også: Unngå å installere unødvendige programmer med dette verktøyet

Start PC-en fra USB

Det viktigste har vi vært inne på allerede: Kopiere oppstartsfiler til mediet slik at du kan starte PC-en fra det, istedenfor fra harddisk/SSD eller CD/DVD. Støtte for FreeDOS ligger innebygd, og gir deg kommandolinjetilgang til PC-en.

MANGE MULIGHETER: Rufus lar deg lage oppstartbare USB-medier på null komma svisj.

Ønsker du noe mer spennende, er det bare å peke til ISO-speilbildefilen som du ønsker skal overføres. Det kan for eksempel være Windows 10, Ubuntu eller Linux Mint – svært mange forskjellige operativsystemer støttes.

Raskere

For de mer avanserte brukerne kan Rufus lokke med utvidet MBR og UEFI-kontroll, du kan velge mellom flere forskjellige filsystemer, inkludet FAT32, NTFS og UDF, og du kan bygge inn forskjellige triks som gjør det enklere å boote fra eldre PC-er.

Og sist, men ikke minst, Rufus hevder å gjøre jobben raskere enn andre, tilsvarende løsninger på markedet.

Du finner mer informasjon og kan laste ned Rufus fra denne siden. NB! Rull litt nedover siden for riktig Download-lenke.

Les også: Slik fjerner du verktøylinjene i Explorer

Source: Data – DinSide.no