Finans og økonomi

Microsoft lager ny nettleser til Windows 10

Dinside Det kan se ut som dagene til Internet Explorer snart er talte.

Når Windows 10 kommer senere i år, vil den komme med en helt ny nettleser med kodenavn «Spartan».

Internet Explorer vil riktignok følge med det nye operativsystet, men kun av kompatibilitetsårsaker.

På et eller annet tidspunkt vil det imidlertid kun være Spartan som gjelder.

LES OGSÅ: Slik blir Windows 10

Hva blir nytt?

Det meste, skal vi tro informasjonen som har lekket på nettet. Microsoft skal ha bygget nettleseren fra bunnen av.

 (Faksimile: Neowin.net)

SPIONBILDE: Nettstedet Neowin har fått tak i skjermdumper av brukergrensesnittet til Spartan, men det er vanskelig å få noe inntrykk av det endelige brukergrensesnittet. (Faksimile: Neowin.net)

Spartan kommer til være en enkel og minimalistisk nettleser som ser og oppfører seg mer som Chrome og Firefox enn dagens Internet Explorer, skriver ZDnet. Som disse nettleserne vil den også støtte nettleserutvidelser, noe IE ikke gjør i dag.

Spartan skal likevel være basert på Microsofts egen webteknologi.

Gruppere faner

The Verge rapporterer at det også vil bli mulig å gruppere faner i Spartan, noe Opera introduserte for mange år tilbake. Altså at du kan putte faner i grupper, for eksempel en for privat og en for jobb, slik at fanelinjen blir ryddigere.

En annen ny funksjon sies å være muligheten til å gjøre merknader til nettsider direkte i nettleseren med en stylus-penn, og deretter det som notat til andre. Tjenesten vil avhenge av nettlagringstjenesten OneDrive for lagring av filer.

Microsofts taleassistent Cortana sies også å bli en viktig del av den nye nettleseren. Så vil du kunne åpne Facebook eller gjøre et nettsøk med stemmen i stedet for tastaturet.

LES OGSÅ: Sjekk disse Windows 10-hemmelighetene

En nettleser for alle

Spartan kommer etter sigende til å bli en Windows Store-app, noe som åpner for raskere oppdateringer. Den vil bli tilgjengelig for PC-er, nettbrett og mobiler med Windows 10, og brukergrensesnittet sies også å bli noenlunde likt på tvers av plattformene.

Den 21. januar kommer Microsoft til å vise frem flere nyheter i Windows 10, og da får vi trolig vite enda mer om Spartan.

LES OGSÅ: Windows 10 nærmer seg Consumer Preview

Kilde for: Data – DinSide.no