Mobil

Slik er Apple Music

Dinside 6. januar 2009 holdt Apple pressekonferanse. Tradisjonen tro hadde daværende toppsjef Steve Jobs en «One More Thing» til slutt.

Det var at all musikk i iTunes ble DRM-fri, slik at de kunne kjøpes og spilles av på alle enheter; uten begrensninger på hvor mange enheter man kunne spille dem på, slik tilfellet var tidligere.

«På tirsdag snublet Apple», kommenterte jeg et par dager etterpå, for allerede på det tidspunktet var både Spotify og andre buffet-tjenester godt i gang.

At iTunes-musikken ble DRM-fri var altså ingen stor nyhet for oss som var forelsket i abonnementsvarianten. Det hadde jo andre aktører tilbudt lenge allerede…

Det skulle likevel ta over seks år før Apple endelig kom på banen. Nå er Apple Music lansert, og vi har tilbragt noen timer med Apples nye musikktjeneste, som i likhet med Spotify, Tidal og de andre lar deg strømme ubegrenset med musikk mot en fast månedsavgift.

«Billig» familieabonnement kan gi suksess!

BILLIGERE FOR FLERE: Bruker du Apples familiedelingsfunksjon kan opptil seks personer få full tilgang til Apple Music mot 149 kroner i måneden.

Det er ikke ofte ordene «billig» og «Apple» brukes i samme åndedrag – selskapet er kjent for å lage produkter som koster litt ekstra, Men det gjelder ikke musikktjenesten.

Månedsprisen for en enkeltbruker er 99 kroner, som er helt normalt i dette markedet. Det er altså familieabonnementet som kan vise seg å gjøre tjenesten svært attraktiv for familier der flere deler interessen for musikk.

For 149 kroner i måneden kan man nemlig betale for inntil 6 brukere innenfor familien, og hver av brukerne får sin helt egen brukerprofil, egne spillelister og så videre.

Erkerival Spotify kom med familieabonnement i fjor høst, men koster mer. Der betaler den første brukeren 99 kroner, mens resten av familien koster 50 kroner ekstra pr hode. Maks antall er dog fem personer, som da havner på 299 kroner i måneden. Det er faktisk det dobbelte av hva Apple tar.

Det skal dog nevnes at Apples variant fordrer at du bruker familiedelingsfunksjonen.

LES MER: Slik fungerer Apples familiedeling

Er du nysgjerrig, kan du prøve Apple Music uten kostnad i tre måneder. Du må riktignok slå av automatisk fornyelse av abonnementet i tide om du ikke ønsker å betale videre, men det er en ganske vanlig forretningsmodell de aller fleste opererer med.

Tjenesten er foreløpig kun tilgjengelig via iTunes og på iOS-enheter, men en Android-versjon står på trappene og vil bli lansert i høst.

LES OGSÅ: Slik er Google Musikk

IKKE BARE MOBIL: Apples musikktjeneste er også tilgjengelig via iTunes.

Lurer på hva du liker

Anbefalinger står sentralt i Apples musikktjeneste. Når du starter tjenesten første gang blir du presentert en rekke musikksjangre, der du kan trykke én gang på de du liker og to ganger på de du liker enda bedre. Når det er gjort, blir du presentert en rekke artister og gjentar bedriften, litt på samme måte som på Mixradio.

HVA LIKER DU? Gi Apple tilbakemelding på sjangre og artister du liker, og så dukker anbefalingene opp.

Valgene du gjør påvirker hva slags musikk tjenesten anbefaler deg, og du kan også fylle på med ekstra informasjon om din musikksmak ved å «hjerte» sanger du spilles, noe som også kan gjøres direkte fra låseskjermen.

Anbefalingene kan være kompilerte spillelister innenfor en sjanger, godbiter fra en spesiell gruppe tjenesten tror du vil like og så videre. Selv må jeg si at Apple har truffet godt allerede fra starten av – etter å ha spilt av en anbefalt liste i en times tid har jeg fortsatt ikke hoppet over én sang (og hjertet mange av dem), og de har også trukket frem grupper jeg liker godt, men som jeg ikke har oppgitt at jeg liker i oppstarten.

Anbefalingene finner du under «For deg»-flippen. Neste flipp er merket «Nytt» der du finner nye utgivelser, topplister og så videre.

Døgnåpen radio

DØGNET RUNDT: Beats One er Apple Musics radiokanal som sender live døgnet rundt fra London, New York og Los Angeles.

Beats 1 er Apples døgnåpne radiokanal som sendes live fra tre storbyer avhengig av tid på døgnet. I førersetet sitter Zane Lowe, kjent DJ og radiovert, som blant annet har hatt et musikkprogram på BBC Radio 1 i en årrekke.

Bak radio-flippen skjuler det seg også flere radiokanaler, som i praksis er spillelister med relatert musikk; ikke veldig ulikt slik det fungerer hos andre strømmetjenester. Du kan også lage radio basert på en sang eller et album og da få en kanal med musikk som ligner, eller starte en radio basert på en musikksjanger.

Radiofunksjonen er for øvrig tilgjengelig også om du ikke velger å betale for Apple Music.

Følg artister

FØLG ARTISTER: Du kan følge med på nyheter fra artistene du liker, men å følge venner og andre brukere av tjenetsen glimrer med sitt fravær.

Apple prøvde seg på dette konseptet allerede i 2010 med Ping, der man via iTunes kunne følge artister man likte. Nå prøver de igjen med «connect». Her er tanken at artister kan dele bilder, videoklipp, smakebiter fra musikk de jobber med og så videre med sine fans.

Foreløpig finner vi ikke så mange av dem under connect-flippen, men om du vil kan du automatisk følge artister hvis musikk du legger til i spillelistene dine. Apple har imidlertid ikke

Noen svakheter

I løpet av våre timer med Apple Music er vi godt fornøyde så langt.

Men som alltid er det et par ting å sette fingeren på.

Blant annet ser det ut til at appen har en liten svakhet med tanke på spillelister – da vi trykket på en sang og ville legge den til i en spilleliste, ble vi bare møtt med en blank skjerm.

Vi løste det ved å gå til «Min musikk»-flippen og opprette tomme spillelister derfra. På denne flippen finner du for øvrig musikk du allerede måtte ha på telefonen fra før, samt sanger du velger å legge til i biblioteket ditt fra Apples nettsky.

PENT: Vi liker Apples grensesnitt, men et par steder savner vi noen småting. I bildet til venstre er det for eksempel ikke indikert i spillelista hvilken sang som spilles.

En annen ting vi savner er indikasjon i forhold til fremdriften på nedlasting av sanger du har valgt å lagre til offline-bruk. I tillegg burde Apple har uthevet sangen som spilles i en spilleliste, slik at det er lett å se hva som kommer som neste sang. Dette er noe inkonsekvent og fungerer bare når du har startet en sang i spillelista, men ikke når du trykker play-knappen på lista som helhet.

Vi har også hatt litt trøbbel med nettet på jobb i dag, og det har gjort at vi flere ganger har opplevd litt hakking her og der i musikkavspillingen. Det kan tyde på at Apple ikke bufrer så mye av sangen slik vi er vant med fra andre tjenester, men det kan også være relatert til at deres tjenere sannsynligvis opplever svært høy belasning det første døgnet etter at tjenesten er lansert globalt.

Slik kommer du i gang

Nysgjerrig på Apple Music? Har du en iOS-enhet må du oppdatere iOS til versjon 8.4 for å få den oppdaterte musikk-appen, som du gjør via innstillinger, generelt, oppdatering. På PC og Mac starter du iTunes og svarer ja på om du vil oppgradere programmet til siste versjon.

Som nevnt kommer det også en Android-versjon i høst, som da blir Apples første Android-app.

Har du gjort deg noen tanker om Apple Music ennå? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Kilde for: Mobil – DinSide.no