Finans og økonomi

Statoil-kontrakten gir jobb til 6000

2000 verfts- og ingeniørjobber og opptil 4000 andre vil bli sysselsatt av milliardkontrakten Statoil ga til Kværner Stord mandag.

OLJE OG ENERGI 09.06.2015 07:35 Av Ellen Kongsnes

– Nå tror jeg spiralen er snudd, sier Geir Austigard, konsernsjef i Øglænd System Gruppen og styreleder i bransjeforeningen Norsk Industri i Rogaland til Aftenbladet.

Det har vært massivt med negative nyheter og negativ oppmerksomhet rundt oljebransjen det siste året og det har spredd seg til andre, også hoteller og drosjer.

– Det har knapt vært mulig å sette seg inn i en drosje uten å bli minnet om de dårlige tidene, sier Austigard.

Han tolker kontraktstildelingen til Kværner Stord og den amerikanske partneren KBR som et solid tegn på at pilene har snudd fra rett ned til svakt oppover.

– Det er slett ikke sikkert at Stord var billigst – men i det totale, økonomiske bildet var de nok best, sier Austigard.

Under selve seremonien var det Statoils Margareth Øvrum som sa det først: Stord var billigst og best totalt sett i hard, internasjonal konkurranse. Da kunne også Kværner-sjef Jan Arve Haugan lettet fastslå at Kværner er tilbake i Champions Leaugue og har gjenvunnet konkurransekraften målt mot utlandske verft.

Austigard ser med glede på alle dråpene som nå drypper på klokkeren.

– Slike oppdrag involverer to til tre ganger flere enn de som er direkte ansatt i prosjektet. 

6000 jobber

Kværner vil alene ha 1500-1700 ansatte i arbeid, mens KBR vil ha 370 ingeniører. Det betyr at opp mot 6000 personer vil ha jobben sin direkte eller indirekte knyttet til milliardkontrakten som Kværner Stord fikk i går.

– Ikke bare hotellene på Stord, men også elektrikere, sveisere, kantinefolk, rengjørere og transportsektoren vil få en bit av denne milliardkontrakten, sier Austigard.

– Hadde ikke kontrakten kommet til Norge, hadde ikke alt dette kommet i tillegg, sier styrelederen i bransjeforeningen Norsk Industri i Rogaland.

Ikke slapp av nå

Austigard advarer mot å tro at det er tid for å lene seg tilbake:

– Det er nå jobben begynner. Vi må brette opp ermene og utvikle bedre teknologi og smartere måter å løse oppgaver på hvis denne jobben skal lykkes.

Les hele artikkelen på Aftenbladet.no.

Kilde for: BT.no – Økonomi