Finans og økonomi

Ti kjekke PlayStation 4-tips

Dinside Det er kanskje ikke årstiden tomlene får kjørt seg mest, men siden lanseringen av PlayStation 4 har Sonys spillkonsoll funnet sitt hjem under mange norske TV-er.

Men har du utforsket alle funksjonene på PlayStation 4 (PS4)?

Her er ti kjekke funksjoner det kan være greit å lære seg først som sist.

#1: Bruk telefonen som tastatur

Av og til er du nødt til å skrive ting, og det går som regel ikke så veldig raskt når du må navigere på det virtuelle tastaturet på skjermen.

 (Foto: SONY)

APP: PlayStation-appen er tilgjengelig både for iOS og Android og lar seg pare med PS4. (Foto: SONY)

Imidlertid har Sony også en PlayStation-app for Android og iOS.

Den kan du bruke til flere ting – blant annet kan du kjøpe spill fra PlayStation-butikken slik at de automatisk lastes ned på spillkonsollen hjemme, appen kan fungere som en sekundær skjerm på enkelte spill, og du kan også pare den med konsollen slik at du heller kan bruke telefonen å skrive med.

#2: Lad kontrollerne med mobilladeren

Det passer aldri å gå tom for batteri, og mange velger da å koble håndkontrolleren til konsollen med den medfølgende kabelen, med den tilhørende «én-meter-fra-TV-en»-sittestillingen.

PS4-kontrollerne har imidlertid en helt vanlig micro USB-port, og det gjør at du gjerne må lade den med mobilladeren din, med et nødbatteri, fra USB-porten på en bærbar PC eller lignende, slik at du fortsatt kan sitte komfortabelt i sofaen.

LES OGSÅ: Test av nødladere

#3: Senk lyset på kontrolleren

Når du spiller på PS4 får hver håndkontroll sitt fargede lys, og det lyser ganske sterkt, noe som på mange TV-er synes godt i form av refleksjoner.

 (Foto: SONY)

DEMP LYSET: Plages du av refleksjoner på skjermen fra PS4-kontrolleren kan du dempe lyset fra den. (Foto: SONY)

Siden lanseringen har Sony sluppet en oppdatering til PS4 slik at du selv kan senke lysstyrken. Du får ikke slått det helt av (det registreres blant annet av kameraet til PS4 som kan kjøpes ved siden av), men du kan gjøre det langt mer komfortabelt ved å holde PS-knappen inne og gå inn på menyen «Juster lyd og enheter».

En grei bonus er selvsagt at håndkontrolleren da vil bruke mindre strøm også.

LYD UT: PS4-kontrolleren har lydutgang du kan plugge hodetelefoner i.

LYD UT: PS4-kontrolleren har lydutgang du kan plugge hodetelefoner i.

#4: Hodetelefonuttak i kontrolleren

Med i esken fikk du en enkel ørepropp/mikrofon-løsning som kan plugges i kontrolleren for å snakke til og høre på andre du spiller med på nett.

Uttaket på kontrolleren er imidlertid en helt vanlig 3,5mm-plugg, og via PS4-oppsettet kan du velge å sende all lyd via kontrolleren, slik at du slipper å ha en lang kabel koblet til TV eller forsterker om du vil spille uten å plage andre – nesten som om hodetelefonene dine blir trådløse.

Det gjør du med samme meny som i forrige punkt.

MENYEN: Holder du PS-knappen inne og velger «juster lyd og enheter» får du denne menyen.

#5: Bytt ut musikken med Spotify-musikk

Apropos lyd – tidligere i år byttet Sony ut sin egen musikktjeneste med Spotify. Det gjør at du kan logge deg på Spotify fra konsollen og spille musikk derfra.

De fleste spill lar deg justere lydstyrken på effekter, musikk, stemmer og så videre, så om du heller vil høre på egen musikk lar du bare Spotify rulle i bakgrunnen, mens du slår av spillmusikken.

Du finner Spotify-funksjonen på startskjermen for å komme i gang.

Bonustips: Holder du PS-knappen inne mens du spiller, kan du i det påfølgende skjermbildet bruke L1 og R1-knappene for å hoppe frem og tilbake i spillelisten. Du kan også dra nytte av Spotify Connect-funksjonen, slik at du kan styre musikkavspillingen fra telefonen din.

LES MER: Slik fjernstyrer du Spotify

REDIGÉR: Med Sharefactory-appen kan du redigere videoene du har tatt opp.

#6: Ta opp det du spiller

Visste du at PS4 til enhver tid tar vare på de siste 15 minuttene av det som har skjedd på skjermen når du spiller? Har du tatt en solid rekord på et bilspill eller oppdaget en morsom svakhet i et spill, har det med andre ord allerede blitt spilt inn.

Et trykk på «share»-knappen gir deg muligheten til å lagre de siste 15 minuttene på harddisken, og du kan også dele opptakene med andre via Facebook eller YouTube.

Dobbelttrykker du på share-knappen, starter du et opptak aktivt (avslutt igjen med å trykke på den en gang til), og holder du den nede tar du et skjermbilde.

Videoer kan du redigere via Sharefactory-appen, som kan lastes ned fra PlayStation-butikken.

#7: Lad kontrollere i hvilemodus

Du har også muligheten til selv å velge hvor mye funksjonalitet PS4 skal ha når den står i hvilemodus.

Da bruker den mindre strøm og er mer stillegående, men du kan for eksempel gjøre det slik at den fortsatt lader håndkontrollerne, laster ned spilloppdateringer eller lignende.

Du finner menyen under innstillinger, strømsparingsinnstillinger.

#8: PlayStation Plus-abonnement

Vil du spille mot andre på nett, må du abonnere på PlayStation Plus, som for tiden koster 395 kroner om du velger å betale én gang i året.

Som medlem får du eksklusive tilbud, og hver måned kan du laste ned inntil seks spill (2 x PS4, 2 x PS3 og 2 x PSVita) uten å betale, som det etterpå vil være fritt frem å spille så lenge du er Plus-abonnent.

En annen fordel ved å være Plus-medlem er at du får tilgang til Share Play-funksjonen. Den lar deg invitere andre venner til spille for deg (selv om de ikke har spillet selv), eller spille sammen med deg som om dere satt ved siden av hverandre i sofaen (sistnevnte krever at begge er PS Plus-abonnenter).

Videoen under presenterer Share Play-funksjonen:

#9: Aktivér HDMI-CEC

HDMI-CEC gjør det mulig å styre flere enheter med bare én fjernkontroll.

En annen kjekk ting ved å aktivere denne funksjonen (gitt at du har en TV som støtter det – det gjør de fleste nå til dags) er at du bare ved å slå på PS4 også slår på TV-en. Du kan også bruke TV-fjernkontrollen til å navigere rundt i menyene på PS4, styre Netflix (PS4 har egen Netflix-app) eller lignende.

Funksjonen er ikke aktivert som standard på PS4, så her må du inn på innstillinger, system, aktiver kobling til HDMI-enhet. Muligens må du aktivere det på TV-en også – de fleste produsenter har valgt å gi denne funksjonen et eget navn. Samsung kaller den Anynet+, Sony kaller det Bravia Link, Toshiba har Regza Link, LG Simplink og Philips EasyLink.

SPILL FRA NETTBRETT: Med Remote Play kan du spille PS4-spill uten å okkupere TV-en.

#10: Spill PS4-spill på mobil eller nettbrett

Med funksjonen «Remote play» kan du strømme PS4-spillene til en mobiltelefon eller et nettbrett slik at du kan spille selv om din bedre halvdel skal se noe annet på TV. Det fordrer at du har du har en telefon eller nettbrett fra Sony i Xperia Z2- eller Z3-serien, eller det nye nettbrettet Z4 Tablet.

Mer om funksjonen finner du hos Sony.

LES OGSÅ:
Ti kjekke Chromecast-tips
Ti kjekke Apple TV-tips

Kilde for: Data – DinSide.no