Mobil

Tror ikke mobilbetaling tar av i Norge før 2020

Dinside – Her ser vi en voldsom vekst, sier forsker Dag Slettemeås i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), og peker på tallene for netthandel via mobil.

– Og dette har blitt veldig populært, fortsetter han, og viser tallene for billettkjøp på telefonen.

Tallene stammer fra en fersk undersøkelse om nordmenns forbrukervaner, deriblant mobilbetaling. Og én ting er sikkert: Vi betaler med mobilene våre.

Men ikke på den måten mange tenker seg når man snakker om mobilbetaling. For å bruke mobilen i stedet for bankkort i fysiske butikker, er så marginalt at det ikke engang er med i undersøkelsen.

– Mobile lommebøker er fortsatt noe nytt. Aktørene kjemper for å posisjonere seg, mens forbrukerne står og venter, sier Slettemeås til Dinside.

LES OGSÅ: Sett reklamer for betalingsappen Vipps? Vi har testa!

Apper og billetter

Så hva betaler vi med mobilene våre?

Se selv, søylene viser hva respondentene hadde betalt med mobilen de siste 12 månedene:

 (Grafikk: SIFO)

(Grafikk: SIFO)

  • Det vanligste å mobilbetale er innholdstjenester, apper, fakturaer og overføringer i mobilbanken og billetter.
  • Det som har økt mest er netthandel og virtuelle varer inne i apperin-app purchase»). Netthandel på mobil gjorde bare hver tiende i 2013, mens det i år er nesten hver fjerde. Kjøp inne i apper har økt nesten identisk.
  • Kjøp av varer i fysisk butikk med mobilen er ikke en egen søyle, da det foreløpig er forsvinnende lite. Men SIFO spurte om kjøp av produkter i automat, og dette hadde bare seks prosent gjort det siste året.
  • Det virker naturlig nok som om det som er enklere å gjøre på mobilen, gjøres på mobilen. For eksempel kjøpe en bussbillett ved noen trykk på skjermen, i stedet for å finne automaten eller snakke med sjåføren. Men ikke betale brusautomaten med mobilen i stedet for å sette inn kortet.

LES OGSÅ: Nå åpner endelig matbutikkene for mobilbetaling

 (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

SKEPTISK: Forsker Dag Slettemeås i SIFO tror mobilbetaling i butikk en dag vil komme for alvor, men ikke riktig ennå. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

2020: En betalingsodyssé

– Mobilbetaling i butikk er en helt ny måte å gjøre ting på, og mange lurer på om det egentlig er sikkert. Jeg vil tro at i Norge, som har så god og billig kortbetaling, så skal det mye til for å presse seg inn, sier Slettemeås i SIFO til Dinside.

 (Fotomontasje: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

ENKLERE: Vi liker ikke kontanter, så blant annet vennebetaling via mobilen kan være én innfallsvinkel som kan bli populært. Enten via egne tjenester som Vipps og mCash, eller med mobilbanken. (Fotomontasje: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Har du vært i USA og handlet med bankkort, skjønner du fort hvorfor amerikanerne er begeistret for Apple Pay. Butikkene der krever ofte underskrifter og legitimasjon, mens vi i Norge bare stikker inn kortet og taster en kode.

Slettemeås tror rett og slett nordmenn har det for godt. For det er grunn til at vi er på verdenstoppen når det kommer til kortbetaling, og at norsk offentlighet i det hele tatt diskuterer et kontantfritt samfunn. Og hvis man ikke skal endre et vinnende lag, hvorfor skrote kortbetaling til fordel for mobilen?

– Det vil nok skje, men jeg tror det tar mer tid enn mange andre tror, sier SIFO-forskeren.

VISA sa i 2013 at det skulle bli året da mobilbetaling virkelig kom på banen. DNB uttalte spådde i fjor at året kunne bli 2016.

– Men jeg tror det blir nærmere 2020 før vi ser noen ordentlig utbredelse, avslutter Slettemeås.

LES OGSÅ: Med BankID på mobil blir alt så mye enklere – her er alt du trenger å vite

Kilde for: Mobil – DinSide.no