Mobil

11 kjekke iPhone-widgets

Dinside En av de store nyhetene i iOS 8, som ble lansert i fjor høst, var støtte for såkalte widgets, altså småprogrammer som kjører direkte på skjermen.

Apples tilnærming var imidlertid ikke helt lik den på Android, da det ikke er mulig å ha widgets på hjemskjermen.

Slik funger iOS-widgets

I iOS finner du nemlig widgets i varslingsmenyen, altså menyen som dukker opp når du trekker fingeren ned fra toppen av skjermen.

Under fanen kalt «I dag» vises dagens dato samt informasjon som dagens vær, neste avtale i kalenderen og så videre. Under det igjen finner du widgets. Apple har noen innebygde, men mange apper tilbyr også egne widgets.

For å legge til en widget, bla helt nederst i listen og trykk på knappen Rediger. Da vil du få opp en lang liste over tilgjengelige widgets fra alle apper du har installert på mobilen (det fungerer selvsagt også på iPad). Trykk så på det grønne plusstegnet for å legge til en widget.

TILPASS: Du kan selv velge hvilke widgets som er synlig fra varslingsmenyen. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

TILPASS: Du kan selv velge hvilke widgets som er synlig fra varslingsmenyen. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Du vil kanskje oppleve at listen over widgets du kan bruke er lang. Ikke alle av dem er like nyttige. Nedenfor har vi samlet sammen noen av våre favoritter.

LES OGSÅ: Tredjepartstastaturer til iPhone og iPad

Launcher

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SNARVEIER: Spar noen trykk ved å bruke Launcher. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Apple lar deg i utgangspunktet ikke lage egne snarveier til ulike oppgaver og funksjoner på iPhone. Med Launcher blir det imidlertid mulig. Du kan blant annet lage snarveier for å ringe eller sende meldinger til spesifikke personer, åpne apper, få veibeskrivelse hjem i Google Maps, spille din favoritt-musikk og mye mer.

Last ned:
Launcher for iOS (App Store, gratis)

Clips

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SMART UTKLIPPSTAVLE: Clips er et snart verktøy for deg som vil bruke iPhone mer effektivt. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

En utklippstavle for iPhone. Med Clips kan du kopiere alt fra vanlig tekst til bilder og animerte GIF-er på telefonen, for deretter å kunne lime det inn i hvilken som helst app via widgeten i varslingsmenyen.

Last ned:
Clips for iOS (App Store, gratis)

Forza Football

Er du fotballgal, har du kanskje Forza Football installert på din iPhone? Det burde du, for appen har en widget som gjør at du får opp dagens favorittkamper med oppdatert resultat rett fra varslingsmenyen. En kjapp måte å sjekke kampstatus under familiemiddagen på …

Last ned:
Forza Football for iOS (App Store, gratis)

Leveringer

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

NÅR KOMMER PAKKEN? Leveringer (øverst) gir deg full oversikt. Nederst kan du se Lifesum-widgeten. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Med en pakkesporings-app er det lett å følge med på hvor pakken din befinner seg til enhver tid. Leveringer har en egen widget som lar deg se nåværende pakkestatus direkte fra varslingsmenyen, forventet leveringsdato samt sist oppdaterings-tidspunkt. Enda enklere enn å måtte åpne appen.

Last ned:
Leveringer for iOS (App Store, 49 kroner)

LifeSum

Lifesum er en av de aller beste appene for deg som vil gå ned i vekt. Med appen kan du føre dagbok over alt du spiser i løpet av en dag, for deretter å se hvor mange kalorier du har spist og kan spise for å oppnå ønsket vekt. Med Lifesums widget får du oversikt over dagens kaloriforbruk samt snarveier til å legge inn dagens måltider.

Last ned:
LifeSum for iOS (App Store, gratis)

DataMan

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

HVOR MYE? Sjekk dataforbruket med DataMan, eller gjør en beregning med PCalc Lite. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Hvor mye datatrafikk har du egentlig brukt denne måneden? Det finnes apper som hjelper deg å finne ut slikt, og DataMan Next har til og med en widget som viser deg hvor mye du har igjen på dagens kvote i varslingsmenyen. Har du brukt for mye, får du også advarsel om det.

Last ned:
DataMan Next for iPhone (App Store, 19 kroner)

PCalc

Lei av å måtte forlate for eksempel epostappen for å gjøre en kjapp beregning i kalkulatoren? Med widgeten til PCalc trenger du bare å dra ned varslingsmenyen, slik at du får en overliggende kalkulator i stedet. Du kan gjøre alle vanlige beregninger samt kopiere resultatet i utklippstavlen om du ønsker det.

Last ned:
PCalc Lite for iOS (App Store, gratis)

Yr

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

BLIR DET REGN? Sjekk Yr-værvarselet rett fra varslingsmenyen. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Er det noe vi nordmenn bruker mobilene våre til, er det å sjekke været. De fleste populære værapper til iPhone byr på en widget, norske Yr inkludert. Med denne kan du få opp dagens værvarsel for favoritt-stedet ditt

Last ned:
Yr for iOS (App Store, gratis)

Chrome

Det er mange grunner til å bruke Chrome fremfor Safari på iPhone, og en av dem er at den byr på en widget som blant annet lar deg åpne en ny fane direkte fra varslingsmenyen. For noen kan dette være litt kjappere enn å gå via nettleseren.

Last ned:
Google Chrome for iOS (App Store, gratis)

Day One

DAGBOK OG LESEBOK: Widgetene til henholdsvis Day One og Kindle. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

DAGBOK OG LESEBOK: Widgetene til henholdsvis Day One og Kindle. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Day One er en ganske forseggjort dagbok-app med mange muligheter. Når du skriver et innlegg, kan den innhente informasjon som hvor du befinner deg, vær, hvor mange skritt du har gått og så videre. Du kan også laste opp bilder.

Med widgeten til Day One får du opp miniatyrvisninger av tidligere innlegg rett fra varslingsmenyen. Det finnes dessuten en knapp for å opprette et nytt innlegg.

Last ned:
Day One for iOS (App Store, 49 kroner)

Kindle

Leser du ebøker med Kindle? Ebok-appen har også en egen widget som viser deg en oppsummering av hvor langt du har kommet i nåværende bok du leser, og trykker du på boka, kan du begynne å lese der du slapp.

Last ned:
Kindle for iOS (App Store, gratis)

LES OGSÅ: 10 ting å glede seg til i iOS 9

Har du noen favoritt-widgeter til iPhone eller iPad utover de vi har nevnt her? Legg igjen en kommentar nedenfor, da vel!

Kilde for: Mobil – DinSide.no